Анализ: Три пътя за края на войната на Путин

11030
Анализ: Три пътя за края на войната на Путин
Снимка: Getty images/Guliver

През изминалата седмица беше много интересно да се говори в Европа за Украйна с експерти по национална сигурност, с официални лица и с водещи бизнесмени. Киев, заедно със своите съюзници, наскоро принуди руските войници да отстъпят, възвръщайки си значителна територия. Това разказва от първо лице американският журналист Томас Фридман от The  New York Times.

Лидерите на Китай и Индия ясно показаха на Владимир Путин, че покачването на цените на храните и енергията, причинено от войната, вреди на населението им от 2,7 милиарда души. Освен всичко друго, една от руските поп икони каза на своите 3,4 милиона последователи в Instagram, че военният конфликт "превръща страната в парий и влошава живота на гражданите".

Въпреки това... Може да съм говорил с грешните хора, но открих нотка на безпокойство, когато проведох многобройни разговори с европейските съюзници на Украйна.

Работейки като чуждестранен кореспондент, отдавна разбрах, че понякога новините са в шума, в това, което казват и крещят; а понякога са в мълчание, в неща, за които изобщо не говорят. Това, което не беше казано, го изтълкувах по следния начин. Да, чудесно е, че Украйна прогонва руснаците, но можете ли да отговорите на въпроса, който витае във въздуха от началото на боевете: как този конфликт може да завърши с траен изход?

Все още не знаем това. Задавайки този въпрос по време на разговорите, идентифицирах три възможни изхода. Някои бяха чисто нови, други познати, но всички идваха със сложни и непредвидими странични ефекти.

Изход 1: Пълна победа за Украйна, която може да накара Путин да направи нещо лудо, изправен пред перспективата за поражение и унижение.

Изход 2: Мръсна сделка, при която Путин постига примирие и спира разрушителните си дейности. Но това разделя западните съюзници и вбесява много украинци.

Изход 3: По-малко мръсна сделка. Връщаме се там, където всички бяха преди началото на операцията на Путин. Украйна може да се примири с това. Може би дори руският народ ще се примири с това, но първо ще трябва да свалим Путин, тъй като той в никакъв случай няма да признае, че тази негова авантюра е била напразна.

Разликата между тези опции е огромна и всяка от тях ще има собствено въздействие върху нас. Може би вие не се интересувате от украинския конфликт, но той със сигурност ще се интересува от вас. Това ще разберете по цените на тока и храната и по степента на вашата "човечност". Дори "неутрални" страни като Китай и Индия разбраха това.

Така че нека да разгледаме всеки от трите възможни резултата.

Резултат 1. Никой не очаква, че украинската армия ще може веднага да надгради значителния успех, който постигна през последните две седмици. Тя едва ли ще успее да прогони остатъците от руската армия. Но за първи път чувам хората да питат: "Ами ако руската армия наистина се разпадне?"

Със сигурност много руски войници, както и рускоезични украинци, които им се довериха, мислейки, че ще победят и ще останат завинаги, сега си задават въпроса на Джон Кери за войната във Виетнам: „Как може да поискаш от човек да умре за грешка?"

Всеки чува истории за Путин, изпращащ още осъдени и затворници на фронта, които са договорили освобождаването си, като са се съгласили да се бият в Украйна за шест месеца. Има и много наемници и то от много далечни страни, като Сирия.

Но почакай. Ако Украйна, както твърди Путин, наистина се е превърнала в управлявана от нацисти държава и е в челните редици на плана на НАТО за натискане по-на изток в сърцето на Русия, тогава не е ли прав Путин да иска от руския народ да се мобилизира, за да се бори с него? Ако тази военна авантюра е толкова справедлива и необходима, тогава защо Путин плаща на престъпници и наемници, докато очаква само средната класа на Москва и Ленинград да си държи устата затворена?

Хората няма да мълчат и всеки руски войник или рускоговорящ украинец, застанал на страната на Путин, сигурно си мисли: какво да правя, да остана или да бягам? Кой ще ме защити, ако фронтът бъде пробит? Такъв съюз изобщо не е защитен от разпадане. Отначало става бавно, а след това бързо.

Защо? Защото Путин многократно намекна за възможността да използва ядрено оръжие, ако Украйна и нейните съюзници от НАТО започнат да вземат надмощие над неговите войски, и той ще бъде изправен пред пълно унижение. Искрено се надявам, че ЦРУ има таен план да разбие командната верига на Путин, така че никой да не натиска бутона.

Резултат 2: Не мога да си представя президентът Володимир Зеленски да се съгласи на прекратяване на огъня или нещо подобно точно сега. Неговите войски са набрали скорост и са решени да си върнат цялата територия на Украйна, включително Крим. Но такъв изход е малко вероятен и не трябва да се привързваме към него, защото зимата наближава, а Путин отказа да доставя газ на Европа. Това ще повиши цените на енергията толкова много, че нови фабрики и заводи ще бъдат затворени, а обеднелите европейци ще трябва да избират между храна и отопление.

Това означава, че Путин не е постигнал целите си, но може да е заинтересован от такъв изход, защото по някакъв начин ще успее да си обясни загубите и да избегне пълното унижение.

Путин е отслабен и изолиран: Цената, която ще трябва да плати, е огромна

Той просто не може да върне нещата назад. Ако Путин загуби агресивната си война срещу Украйна, цената, която ще трябва да плати, вероят...

Много европейски лидери ще се хванат за подобна сделка с две ръце, въпреки че няма да говорят за това на глас. Ето какво каза за това пенсиониран и много високопоставен европейски държавник, пожелал анонимност. Говорихме за това на семинар за бизнес и политика, в който участвах.

Целта на Украйна е да победи, каза той. В Европейския съюз е малко по-различно. Той иска мир и ако мирът има цена, някои лидери в Европа са готови да платят правилната цена. Съединените щати са далече, каза той, и за тях не е лошо, ако този конфликт продължи, отслабвайки Русия и лишавайки я от възможността да провежда други военни кампании.

Със сигурност, добави той, ЕС сега е по-единен, отколкото преди избухването на военните действия. Но през следващите месеци ситуацията може да стане много по-сложна. Ще има голямо разцепление в ЕС и ще му бъде все по-трудно, защото целите ще се променят все повече. Дори ако официалните изявления останат същите, в Европа няма да има единство как да се справим с този конфликт. ЕС няма да зададе важния въпрос прав ли е Путин и има ли заплаха. Той ще попита как да се справим с цялата тази ситуация, особено когато има обратна реакция от страна на обществото поради трудностите на зимното време.

Някои европейски лидери ще започнат да питат: „Не можем ли да намерим изход чрез преговори?“ Разбира се, например балтийските страни, ще подкрепят Зеленски 100%. Но останалите едва ли ще искат да замръзнат заради Донецк или Луганск, заключава този бивш държавник.

Майкъл Манделбаум, автор на „Четирите епохи на американската външна политика“, ми каза: „Путин сигурно е усетил това и е решил, че в неговата ситуация най-добрият начин да спаси достойнството си и да разкрие разделенията в ЕС е да обяви готовност за преговори за прекратяване на огъня и възобновяване на доставките на газ за ЕС, ако може да се постигне споразумение. Зеленски обаче трябва да бъде насърчен да направи това и то може да стане с постоянни и обвързващи гаранции за сигурност, може би дори и до пълноправно членство в НАТО.

Ще бъде мръсна развръзка. Това ще покаже, че Путин може да промени границите на Европа със сила. Но се заблуждавате, ако мислите, че няма европейци, които да не се възползват от тази възможност и да не настояват за нея, ако военните действия продължат до зимата (има такива хора сред републиканците в Конгреса, които подкрепят лозунга „Направете Америка отново велика“.

Макрон за агресията на Путин: Последствия от COVID-изолацията

Френският президент Еманюел Макрон обясни действията на Владимир Путин като „комбинация от недоволство, стратегия за хегемония в ...

Не бих изключил и 2-B. В този случай Путин ще упорства в опитите си да грабне поне част от Украйна, да нанесе повече щети на украинските градове, които не са под негов контрол, и да прокара през своя марионетен парламент закон, позволяващ на четирите окупирани от Русия украински области да провеждат „референдуми“ за присъединяване.

Предприетите референдуми имат две цели. Първо, за да спре паниката сред проруските украинци в тези региони, които се страхуват, че ще бъдат изоставени, и второ, за да изпрати сигнал до Киев, Америка и ЕС: „Все още имам много ракети, а не капка съвест. Ако имам възможност да запазя лицето си, за да мога по някакъв начин да оправдая тази инвазия пред моя народ, ще унищожа напълно тази държава.”

Това е резултатът, към който изглежда се стреми Путин, съдейки по решението да призове хиляди резервисти.

Резултат 3. Това е по-малко мръсна сделка, но с руския народ, а не с Путин. При този сценарий НАТО и Украйна предлагат прекратяване на огъня по линията от 24 февруари, където бяха разположени руски и украински войски преди офанзивата на Путин. Украйна ще бъде спасена от ново унищожение и ще бъде спазен принципът за недопустимост на насилствена промяна на границите. Но Путин ще трябва да признае пред собствения си народ: „Нашите загуби възлизат на хиляди хора, загубихме хиляди танкове и бронирани машини, бяха ни наложени ужасни икономически санкции, а аз не ви дадох нищо.”

Разбира се, дори не можете да си представите, че той би казал това. Но този вид сделка е в интерес на руския народ. Доколкото мога да си представя, Путин със сигурност ще трябва да бъде свален или чрез масово протестно движение, или чрез дворцов преврат. Цялата вина за военните действия може да бъде хвърлена върху него, а Русия може да обещае отново да бъде добър съсед, ако Западът отмени санкциите си. Зеленски ще трябва да остави настрана мечтата си да си върне украинските територии, завзети от Русия през 2014 г., но Украйна ще може да започне процеса на възстановяване и да възобнови процеса на присъединяване към Европейския съюз и може би дори към НАТО.

Първоначално това беше военното приключение на Путин. Това никога не е било "спецоперация" на руския народ. И въпреки че хората все още смятат, че не са платили висока цена за мълчанието си, това не е вярно.

Путин си запали къщурката. Задава се безпощаден бунт

С обявяването на мобилизацията Путин скъса обществения договор с народа си. Цената ще плаща тепърва. Владимир Путин беше търпян толков...

Пак казвам, не съм наивен. Ако Путин по някакъв начин може да бъде заменен от националиста, антикорупционер и антивоенен активист Алексей Навални, когото той хвърли зад решетките, пак ще бъде трудно да се договори прекратяване на огъня с Украйна, както и да се поддържа такова примирие. Освен това репресивните закони, безмилостната тайна полиция, липсата на лидери и основателните страхове, че Путин може да направи на собствения си народ това, което направи на украинците, подкопават представата, че едно народно движение може да го отстрани от поста.

Наясно съм също, че при тази развръзка действащият президент може да бъде сменен с някой още по-лош, някой от крайната десница, който ще каже, че Путин не се е борил достатъчно, или че генералите саботирали заповедите му. Или Путин ще бъде заменен от вакуум на властта и безпорядък - и това е в страна, в която има хиляди ядрени бойни глави.

Но помислете за изключителния обществен протест срещу Путин, съобщен миналия уикенд от мой колега, който пише за Русия. Този пример показва, че страната преминава през необикновени дни и при тези условия реакцията на хората също може да бъде необикновена. „Най-голямата руска поп звезда на 20-ти век, Алла Пугачова, обяви, че е против военната инвазия в Украйна", пише журналистът. 73-годишната Пугачова написа в своя Instagram, където има 3,4 милиона последователи, че руснаците умират в Украйна с илюзорни цели“.

Всичко това помага да се обяснят дълбоките нюанси, които забелязах миналата седмица в Европа. Това е усещането, че един военен конфликт може да завърши по различни начини. Някои варианти са по-добри, други по-лоши, но няма лесни.

И все още не сме разгледали четвъртия изход, който никой не може да предвиди.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com