Анализ: Зависи ли съдбата на Байдън от украинската контраофанзива?

6622
Анализ: Зависи ли съдбата на Байдън от украинската контраофанзива?
Снимка: Getty Images

Високопоставени лидери на САЩ са убедени, че бъдещата подкрепа за военните усилия на Украйна и репутацията на президента Джо Байдън в света зависят от успеха на контранастъплението на Киев.

Ако има успех, то военно-икономическата помощ от Запада ще потече като вода. Но ако очакванията не се сбъднат, такава помощ със сигурност ще се изчерпи. Призивите за ускорено дипломатическо уреждане ще стават все по-шумни и едно от знаковите постижения на Белия дом на международната арена ще стане на прах.

През 16-те месеца на въоръжения конфликт с Русия Киев имаше много повратни моменти. Но предприетата от него контраофанзива е от голямо значение за Вашингтон, където вътрешната политика усложнява цялостната ситуация.

Белият дом не знае дали законодателите ще одобрят допълнително финансиране за Украйна, когато вече отпуснатият транш приключи. Представители на администрацията се страхуват, че всякакви неуспехи в началото на контраофанзивата ще дадат повече пространство на републиканците в Камарата на представителите да провалят опитите на техните колеги в Сената да увеличат разходите за отбрана.

Вълненията във Вашингтон се засилват и поради факта, че украинците нанасят удари по руска територия и то на по-голяма дълбочина. Заради това по задкулисни дипломатически канали се чуват много груби предупреждения. Още: Ирански прочит: Зеленски е дълбоко обиден на НАТО и поставя ултиматум

Администрацията смята, че Киев или поне проукраинските сили са отговорни за ударите с дронове срещу Кремъл и за експлозиите, които убиха виден военен блогър, както и дъщерята на Александър Дугин. А The Washington Post съобщи, че според американското разузнаване именно правителството на украинския президент Володимир Зеленски е планирало да взриви тръбопроводите на Северен поток. Според официални лица, някаква проукраинска група го е направила, пише Politico.

Politico разговаря с петима американски служители за това как нарастващата загриженост относно действията на Украйна може да осуети надеждите на Байдън за победоносно завръщане в световната политика.

Политическата несигурност в Съединените щати и засилените враждебни действия в Източна Европа са фонът, на който световните лидери ще се съберат във Вилнюс, Литва, за среща на върха на НАТО през юли. Срещата ще бъде ключов момент за Байдън, който възнамерява да посети Хелзинки, за да отбележи влизането на Финландия в НАТО.

В четвъртък (9.5) Байдън, застанал до британския премиер Риши Сунак, отново обеща подкрепа на Украйна и се опита да не се спира на републиканския скептицизъм относно финансирането на Киев.

„Вярвам, че ще имаме финансирането, от което Украйна се нуждае, толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви американският президент.

Висши служители на администрацията твърдят, че са уверени в историята, която Байдън може да разкаже на чуждестранните лидери, стичащи се във Вашингтон и Вилнюс. САЩ излязоха практически невредими от дебата за тавана на дълга, който заплашваше да потопи икономиката, потвърждавайки посланието на президента, че демокрациите могат да работят ефективно. Администрацията смята, че кризата е решена в добър момент за президента, тъй като той е получил възможност да действа като държавник от световен мащаб, а объркването и хаосът нарастват в редиците на републиканците, които се опитват да го сменят.

Една успешна украинска контраофанзива би била още една победа, която Байдън да рекламира. Но администрацията все още не е отговорила на въпросите, които европейците и украинците упорито си задават: ще предоставят ли САЩ ясни гаранции за сигурност на Киев, ще доставят ли там изтребители F-16 и ще покажат ли на Украйна конкретен път за присъединяване към НАТО?

„Страхотно е, че президентът вече може да насочи вниманието си към неотложни международни проблеми", каза Кори Шейк, директор на отдела за външна политика и отбранителни изследвания в American Enterprise Institute. „Решенията, които вземаме днес, ще засегнат мира и сигурността на американците за цяло поколение."

Байдън винаги се е чувствал много удобно в международните отношения, след като е бил председател на комисията по външни отношения на Сената и е пътувал по света като вицепрезидент. Текущата му външнополитическа програма обаче е препълнена и Украйна не е единственият му приоритет. Още: Наистина ли Вашингтон предупреждава Киев да спре да атакува Русия?

Той ще трябва да се справи със Саудитска Арабия, която, противно на американските желания, повиши цените на петрола. Президентът ще бъде принуден да обърне внимание на провалените преговори между американските и китайските въоръжени сили, тъй като китайската армия е много агресивна към американските кораби в региона и планира да създаде разузнавателна база в Куба. И този месец го очаква тежко посещение от индийския премиер Нарендра Моди, който опровергава аргумента на Байдън, че определящият конфликт на 21 век е конфликтът между демокрацията и автокрацията.

Според администрацията на Байдън източникът на американска сила е вътрешният фронт. Ако държавата е наред, тогава САЩ ще постигнат големи успехи по целия свят. Байдън многократно е заявявал, че границите между вътрешната и външната политика сега са по-размити от всякога.

Споровете относно тавана на дълга разкриха противоречия между припокриващи се вътрешни и международни приоритети.

Байдън успя да присъства на срещата на върха на Г-7 в Япония, но трябваше да съкрати азиатската си обиколка, за да се включи в преговорите. Отмяната на посещението на Байдън в Австралия позволи на Китай да говори за Америка като за ненадежден партньор.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира от дълго време и в един момент почти се стигна до разрив, когато шпионски балон прелетя над територията на САЩ. Администрацията не е вдигнала санкциите срещу китайския министър на отбраната Ли Шанфу, а неотдавнашните инциденти с китайски изтребител и военен кораб, които се приближиха опасно близо до американските, заличиха всички следи от дружелюбие.

Американските и китайските военни почти не си говорят. Министърът на отбраната Лойд Остин успя да се ръкува с китайския си колега само на форум в Сингапур, тъй като Пекин отхвърли многократните предложения на САЩ за официална среща. 

Но има и някои положителни страни. Американски и китайски служители продължават да провеждат икономически, търговски и дипломатически срещи, а държавният секретар Антъни Блинкен е планиран да пътува до Китай през следващите седмици. Това посещение беше планирано по-рано, но беше отложено поради инцидента с балона.

Все пак критиците на Байдън считат, че продължаващите опити да се достигне до Пекин имат пагубен ефект. Те се възприемат като награда за Китай, въпреки че той се държи провокативно.

„Идеята, че Китай може сериозно да се превърне в надежден партньор, без да промени своето враждебно и агресивно поведение, е в най-добрия случай фантазия“, каза Джамил Джафер, основател и изпълнителен директор на Института за национална сигурност към Юридическия факултет на Джордж Мейсън. „Байдън можеше по-добре да прекара времето си в сплотяване на съюзниците и в подготовката на Белия дом и страната, защото ни предстои истинска, дълга битка с Китай." Още: "Конфликт на интереси": Как оръжейните фирми влияят на дебата за Украйна в САЩ?

Новият фокус на Байдън върху международните въпроси се дължи отчасти на настоящите политически реалности. Във външната политика той има повече президентски правомощия, отколкото във вътрешните работи. Използвайки този огромен набор от правомощия, Байдън е представен като ефективен главнокомандващ, което увеличава шансовете му за преизбиране. Президентът беше силно критикуван за изтеглянето на войските от Афганистан през 2021 г., но после беше похвален и от двете партии за подкрепата на Украйна и възстановяването на съюзите, отслабени от Доналд Тръмп.

"Изборите обикновено нямат нищо общо с външната политика, но през 2024 г. ще бъде решен въпросът кой може да управлява държавата. И Байдън може да демонстрира това на международната сцена. Това е фин и ефективен момент", каза от Принстънския университет историкът Юлиан Зелизер.

Витае обаче усещането, че републиканците могат да превърнат предимството в недостатък, като твърдят, че съсредоточавайки се върху Украйна, Байдън не обръща внимание на вътрешните проблеми и не отделя ресурси за справянето с тях. Аргументите на критиците може да са от рода: „Байдън се грижи повече за приятелите си в Брюксел, отколкото за вас“. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари