Андрей Ковачев: Споразумението между Гърция и Македония трябва да се приложи

3451
Андрей Ковачев: Споразумението между Гърция и Македония трябва да се приложи
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Българският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП), отговарящ за Западните Балкани, Андрей Ковачев в интервю за МИА каза, че за ЕНП е неразбираемо решението на ВМРО-ДПМНЕ да изключи депутатите, които са гласували "за" споразумението от Преспа.

„Това е странно за нас. Винаги сме подкрепяли европейското бъдеще на Македония, искаме да започне преговори с ЕС и това беше единственият начин да се случи. Ние не можем да приемем да бъдат наказани хора, които дават на страната възможност да продължи напред по европейския път и да не бъде блокирана, както беше през последните 10-11 години“, казва Ковачев.

Джамбазки: Македония е българска и гърците нямат никакви основания за протести

"Македония е българска и гърците нямат никакви основания за тези протести. Модерната гръцка държава се появява на Балканите 1912 &ndash...

„Какво правят тези, които смятат, че промените не трябва да се гласуват? Каква е тази алтернатива на бъдещето на Македония? Да сключите ново споразумение с Гърция? Това ли е алтернативата, след 30 години невъзможност да се сключи договор, сега този шанс да се изпусне?“, пита евродепутатът.

„Мисля, че трябва да се приложи договорът, а онези, които са против, трябва ясно и точно да отговорят на въпроса за алтернативата. Но не с комични отговори като "ще направим ново споразумение с Гърция". Съжалявам, но познавайки гръцката политическа дейност през последните 30 години, тези хора трябва да си зададат въпроса: с кой точно в Гърция ще направят такъв нов договор?“.

Според него постигането на по-добра сделка с Нова демокрация е "абсолютно нереалистично".

„Водих няколко разговора с Мицотакис и от тези разговори, а също и от такива с колеги от Нова демокрация смятам, че това е научна фантастика, нереално“.

Ковачев: За първи път в историята премиер на България се обръща към членовете на ЕП

За първи път в историята министър-председател на България се обръща към членовете на Европейския парламент. Това каза във вечерния блок...

Евродепутатът добави, че ако не се гласува Преспанския договор, никой не трябва да се надява, че Брюксел или Вашингтон ще оказват натиск върху Атина в бъдеще.

На предстоящия конгрес на Европейската народна партия, който ще се проведе в Хелзинки на 7 и 8 ноември, ще се повторят същите призиви към ВМРО ДПМНЕ - че ЕНП подкрепя Преспанския Договор и европейското бъдеще на Македония“, каза Ковачев.

На предстоящия конгрес в Хелзинки европейските народни партии ще изберат кандидат за председател на Европейската комисия. Кандидатите са Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб. Българските членове принципно ще застанат зад германеца.

„Моята партия ГЕРБ работи от много години с ХСС на Бавария, те много ни подкрепиха в създаването на партията и на други структури, имаме прекрасно сътрудничество с Манфред Вебер, но ни е приятел и Стуб.

Андрей Ковачев е новият зам.-председател на ЕНП

Евродепутатът Андрей Ковачев е избран за заместник-председателн на Европейската народна партия (ЕНП). Това стана ясно от съобщение до м...

На Конгресът се надяваме, че ще имаме силен кандидат, който ще стане председател на ЕК. ГЕРБ по принцип е за Манфред Вебер“, каза още Андрей Ковачев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари