Ангела Меркел в Русия – със щипка оптимизъм към Сочи

5072
Ангела Меркел в Русия – със щипка оптимизъм към Сочи
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирия, Украйна, случаят „Скрипал“: на срещата между германския канцлер Ангела Меркел и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин ще бъдат обсъдени множество кризи. Но има и една тема, която има потенциал за сближаването между Берлин и Москва, коментира телевизионният канал ARD, цитиран от агенция "Фокус".

По-рано тази седмица федералният министър на икономиката Петер Алтмайер направи интензивна обиколка – той пътува както до Киев, така и до Москва. Целите му бяха изцяло работни: да се опита да разреши спора около газопровода „Северен поток 2“. Вече бе намекнато, че в рамките на срещата в Сочи лидерите на Германия и Русия може да постигнат решение относно споразумението за газопровода.

Меркел: Иранското споразумение не е съвършено, но трябва да останем в него

Ние сме на мнение, че Иранското споразумение не е съвършено, но трябва да останем в него. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел ...

„Северен поток 2" е допълнение към вече съществуващия „Северен поток 1", който ще транспортира газ от Русия до Грайфсвалд в провинция Мекленбург-Предна Померания. Газопроводът минава през Балтийско море - и съответно през територията (и акваторията) на балтийските държави и Полша. САЩ имат сериозни притеснения и биха искали да видят, че „проектът няма да се осъществи", заяви представител на Държавния департамент на САЩ.

И Украйна протестира: очаква се газопроводът да спре транзита на природен газ през украинските тръбопроводи - бизнес, който генерира високи приходи за Киев всяка година. „Северен поток 2" е много спорен и в Германия - не на последно място поради ролята на бившия канцлер Герхард Шрьодер в проекта, който е на държавната компания „Газпром".

Алтмайер демонстрира оптимизъм след пътуванията си. „След като канцлерът изясни, че „Северен поток 2" няма да се осъществи, освен ако не бъде намерено решение, което да включва Украйна, в Москва и Киев също обърнаха страниците" , обяснява Матиас Шеп, изпълнителен директор на Германо-руската търговска камара. Но критиците се съмняват дали Русия се придържа към нея.

Встъпителното посещение на Федералния външен министър Хайко Маас миналата седмица в Москва също донесе малко оптимизъм. Той обяви, че ще организира нова среща в „нормандски формат“, за да бъде обсъден отново военният конфликт в Източна Украйна. Все още обаче няма отговор на отправената от него покана.

Путин завоалирано поиска САЩ да напусне Сирия

Владимир Путин и неговият съюзник – сирийският държавен глава Башар Асад, призоваха по време на среща в Сочи да се поднови полити...

По много политически теми Германия и Русия са все още са на противоположни позиции и все още не е ясно как може те отново да се приближат един към друг. Но какво ще се случи, предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари