Арабското признаване на Израел радикално променя Близкия изток

10944
Арабското признаване на Израел радикално променя Близкия изток
Снимка: iStock

Миналата седмица Мароко установи дипломатически отношения с Израел, като се присъедини към три други арабски държави - Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан - които нормализираха връзките през тази година.

В случая на Мароко част от сделката беше признаването от САЩ на претенциите на Мароко по отношение на Западна Сахара, точно както Вашингтон се съгласи да премахне Судан от списъка си с държавни спонсори на тероризма.

Този процес, започнал с ОАЕ, се корени отчасти в парадокса на американската политика в Близкия изток. Съединените щати изиграха важна роля, като имплицитно одобриха процеса и понякога хвърляха подсладител на масата. САЩ също така дадоха да се разбере, че изтеглят силите си от региона и намаляват ангажиментите си. Това остави региона без силата, която го държеше заедно.

Публичната враждебност сред нациите в региона, и особено с Израел, беше възможна, докато САЩ бяха координатор и мост. Тези страни може и са работили заедно, но само чрез тайни контакти и координация от САЩ. Без Съединените щати, всяка държава беше оставена или да действа сама, или да създаде значими отношения като цяло. Политиката на САЩ принуди страните от региона да се изправят пред реалност, която се бяха опитали да скрият: Те се нуждаят една от друга.

Нуждаят се една от друга, защото сунитският арабски свят има врагове, не по-опасни за техните интереси от Иран. Арабите формулират политиката си, предполагайки, че САЩ ще гарантират техните интереси и дори съществуването им срещу иранска заплаха. Това остава възможно, но действията на САЩ създават критична несигурност. Иран не може да бъде сигурен какво биха направили САЩ при определени обстоятелства. Нито арабите могат. Всеки трябва да се подготви за отсъстващи Съединени щати, вместо просто да приеме американска реакция.

В същото време иранците имат отслабена позиция. Една от стратегиите им беше да насочват арабските държави срещу Израел, САЩ или помежду си. Те биха могли да се възползват и от конфликтите, които периодично се разгарят между разпокъсани арабски държави. Сега Иран има по-малко пространство за маневриране, докато арабите се нуждаят от преговори със съседите, вместо да разтоварват риска и отговорността към Съединените щати.

Решението за откриване на дипломатически отношения само по себе си обикновено не създава съюз. САЩ и Китай имат дипломатически отношения; те не са съюзници. Но в случая с арабския свят въпросът е друг. Във всяка държава има фракции, които са враждебно настроени към Израел. Всеки режим, който отваря отношения с Израел, трябва да се изправи срещу тази реалност. Заплахата тук е вътрешна и всяка държава, която е признала Израел, е счупила бариера.

За САЩ и Израел това е добре дошло. Сред много араби това е нарушение на основния принцип. Саудитска Арабия, предпазлива по отношение на силни чувства по подобни въпроси в значителен сектор от обществото, не е предприела стъпката да признае Израел, въпреки че от доста време си сътрудничи с Израел. Като се има предвид политиката на региона, признаването може да бъде и съюз. Арабските държави, признали Израел, няма какво да губят, а могат да спечелят много.

Имплицитният съюз поставя Иран в изключително трудно положение. Преди арабският свят беше враждебен в много отношения. Сега той е организиран около израелската сила, което прави Израел още по-опасен за него. В допълнение към разрушителните санкции, вътрешнополитическото напрежение и потенциалната заплаха на Съединените щати, сега Техеран е изправен пред възможността не само от арабска враждебност, но и от арабско присъединяване към Израел. В много отношения това е най-лошият сценарий за Иран и разузнавателните служби, изправени срещу него, ще направят всичко възможно, за да насърчат вътрешната опозиция.

Минусите за Иран са сериозни. Процесът на признаване оставя палестинците изолирани от бившите им съюзници. Иран може разумно да се представи като единствен шампион на палестинците и единствен истински враг на Израел. Арабските държави отдавна разглеждат Палестина като страничен проблем. Но не винаги същото важи и за техните граждани. Ходът на Иран е да приеме палестинската кауза като своя собствена и да говори пред арабската общественост по отношение на предателството към палестинците и капитулацията пред Израел.

Не е ясно дали някой арабски режим ще бъде принуден да промени политиката или да бъде свален. От друга страна, не е ясно, че официалната изолация на Иран ще доведе до смяна на режима. Ясно е обаче, че ако Иран предприеме каквито и да било военни действия срещу държави, признали Израел, Израел ще бъде свободен и дори приветстван да предприеме непропорционални ответни мерки. И всички ирански съюзници в региона, като Сирия или Ирак, биха се изправили пред същото.

Това, което направи този ход, е да разшири значително обстоятелствата, при които Израел може да атакува Иран, без да бъде осъден в арабския свят. Балансът на силите се промени драстично в региона от 70-те години на миналия век, когато Израел беше изправен пред обединена враждебност. Сега Иран е този, който е изправен пред враждебност.

Доколко ще бъде унифициран, предстои да разберем. Единството е рядкост в арабския свят, но рисковете за арабските режими както от участие в, така и от дестабилизиране на нововъзникващата структура, биха били твърде големи. Много неща биха могли да се объркат, но това е дълбоко предефиниране на Близкия изток, което се случва.

 

Автор: Джордж Фридман, Geopolitical Futures

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари