BBC: Украинските атаки в Крим са ключът за контранастъпление срещу Русия

23045
BBC: Украинските атаки в Крим са ключът за контранастъпление срещу Русия
Снимка: Getty Images

Тази седмица видяхме грандиозни украински атаки срещу Кримския полуостров, с които бяха поразени руски военни кораби, руски ракетни комплекси и дори руска подводница. Оценките на нанесените щети достигнаха милиарди и повдигнаха въпроса дали Украйна се готви да си върне Крим, който Русия анексира през 2014 г.?

Още: Флагманът на Руския черноморски флот и руска корвета: На буксир след украински атаки (СНИМКИ)

Анализ на BBC показва, че украинската военна стратегия има две основни цени: да се ​​установи господство в северозападното Черно море и да се отслабят логистичните възможности на Русия за техните отбранителни линии на юг, близо до Токмак и Мелитопол, казва Александър Мусиенко от Киевския център за военни и правни изследвания. С други думи, операциите в Крим вървят ръка за ръка с контранастъплението на Украйна на юг. "Те зависят една от друга", посочва Мусиенко.

Той представи последните успехи на Украйна в Крим. В сряда крилати ракети с голям обсег, доставени от Обединеното кралство и Франция (Storm Shadow и SCALP), нанесоха тежък удар на така прехваления черноморски флот на Русия в родното му пристанище Севастопол. Сателитни снимки в ремонтната база на сухия док в Севморзавод показаха два почернели плавателни съда

В петък британското министерство на отбраната заяви, че големият десантен кораб-амфибия Минск "почти сигурно е бил функционално унищожен". До него, една от руските дизелово-електрически подводници от клас "Кило", "Ростов на Дон" - използвана за изстрелване на крилати ракети "Калибър" в Украйна - "вероятно е претърпяла катастрофални щети".

Може би също толкова важно сухите докове - жизненоважни за поддръжката на целия черноморски флот - вероятно ще бъдат извън употреба "за много месеци", каза министерството.  

Украйна предложи изкусителни нови подробности

Украинците казват, че специалните сили са изиграли ключова роля, като са използвали лодки и неуточнени „средства за подводно доставяне“, за да стигнат до брега, преди да използват „специални технически средства“, за да помогнат за идентифицирането и насочването на плавателните съдове.

И докато пожарите в Севастопол едва угаснаха, имаше по-драматични нощни експлозии, тъй като Украйна взриви една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана на Русия, С-400, на около 40 мили (64 км) северно в Евпатория. Това беше друга сложна операция, която използва комбинация от дронове и украински ракети "Нептун", за да обърка и унищожи ключов компонент от противовъздушната отбрана на Русия на Кримския полуостров: Украйна поразила руска ПВО система С-400 в Крим (ВИДЕО)

Важна странична бележка: руските опити да използват точно тази техника над Киев като цяло се провалиха, до голяма степен благодарение на присъствието на американските ракети-прехващачи Patriot.

Украйна извади от строя втора ракетна система земя-въздух С-400 в Крим

На 23 август при Оленивка, на западния край на полуостров Тарханкут, Украйна успя да унищожи друга пускова установка и близка радарна станция. Смяташе се, че Русия има не повече от шест пускови установки С-400 в Крим. Сега загуби две. Но това са само част от последните операции на Украйна.

Други са унищожили позиции на руски радар на офшорни газови платформи и, според Киев, са използвани експериментални морски дронове, за да атакуват ракетоносач на въздушна възглавница на входа на пристанището на Севастопол.

Освен поразената С-400: Украйна се похвали с още три унищожени руски ракетни системи (ВИДЕО)

Със своите въздушни бази, концентрации на войски, полигони за обучение и черноморския флот, Крим е ключова цел след пълномащабното нахлуване на Русия миналата година.

"В Крим те все още имат много запаси от артилерийски снаряди и други видове оръжия. И това е основната логистична линия за доставки за тях", казва Мусиенко.

С течение на времето, операциите на Киев станаха все по-сложни - от атака с дронове през август 2022 г., която унищожи около девет руски самолета във военновъздушната база Саки, до комбинираните атаки с дронове и ракети днес. Тъй като се смята, че се подготвят по-модерни оръжия, Мусиенко очаква Украйна да започне все по-сложни операции.

ОЩЕ: Как Киев удари 5 руски самолета за 3 дни? Украинското разузнаване разкри (ВИДЕО)

Ще получи ли Украйна ракети с голям обсег? 

"Когато получим ATACMS (тактически балистични ракети) от Съединените щати, мисля, че ще се опитаме да използваме – в една операция – балистични ракети, крилати ракети, а също и дронове. И това ще бъде сериозен проблем за системата за противовъздушна отбрана на Русия", заяви Мусиенко. 

Всяка успешна атака, казва той, прави следващата по-лесна: "Ние разчистваме пътя и става по-просто".

Последните доклади от Вашингтон предполагат, че администрацията на Байдън е близо до одобряване на ракетната система с голям обсег на действие ATACMS след месеци украинско лобиране. 

Още: Републиканци-сенатори призоваха Байдън да даде ракети с голям обсег на Украйна

Доближава ли се Киев до целта си да освободи Крим?

"Все по-близо е, но има още много работа", казва пенсионираният капитан от украинския флот Андрий Риженко. "Трябва да освободим крайбрежието на Азовско море и да пресечем сухопътния коридор", добавя той, имайки предвид бавната, мъчителна офанзива на Украйна на юг. И тогава наред е Керченският мост.

Украйна удря спасителната линия на Москва към Крим от почти година, но руската тежка техника все още се движи по нейната жизненоважна железопътна линия. Въпреки че сега е много по-добре защитен, мостът остава в полезрението на Киев.

"Когато затворим Кримския мост, това ще бъде логистичен проблем за тях", казва Риженко. Отрязването на Крим би било катастрофално за Русия и би осигурило тласък на трудната южна офанзива на Украйна. 

Дали всичко това е прелюдия към украинските усилия да си върнат полуострова? Анализаторите в Киев се опитват да не изпреварват събитията.

"Мисля, че това може да е подготовка за освобождаването на Крим. Но разбирам, че ще отнеме време. Това, което се опитваме да направим в момента, е да разчистим пътя към Крим", анализира Мусиенко

В събота секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че Украйна използва всички средства, с които разполага, за да принуди Русия да изостави Крим.

"Изглежда, че ако руснаците не напуснат Крим сами, ще трябва да ги "изпушим", каза той в радио интервю.

Американското разузнаване: Киев няма да постигне основната цел на контраофанзивата

Източник: BBC

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com