Без колективен имунитет пандемията няма да си отиде и всеки на планетата ще е застрашен

4808
Без колективен имунитет пандемията няма да си отиде и всеки на планетата ще е застрашен
Снимка: iStock

Испанското правителство прогнозира, че Испания ще достигне 70% от населението си, ваксинирано срещу COVID-19 до средата на август, прогнозният праг за постигане на "колективен имунитет". От този момент нататък вирусът ще срещне много трудности да циркулира сред хората и епидемията в Испания може да се счита за контролирана, въпреки че ще е необходимо много време, докато всички страни по света, особено бедните, могат да кажат същото - нещо, което от своя страна би могло да повлияе отрицателно на този постигнат имунитет, съобщава RTVE.

Какво представлява колективният имунитет?

Колективният имунитет или стадният имунитет е имунологичната бариера, която прекъсва веригата от инфекции между хората, като осигурява непряка защита на неваксинирани лица или такива с проблеми с имунитета. Това се случва само когато се ваксинира достатъчно голяма част от популацията, към която се добавят хора, които са развили антитела след прекарана инфекция. Епидемиолозите изчисляват, че между 60% и 70% от населението трябва да са имунизирани срещу новия вирус, за да действа наистина ефективна "защитна стена". Появата на нови варианти на SARS-CoV-2, които могат да бъдат по-заразни или резистентни на ваксина, може да повдигне този праг.

Как се изчислява?

Процентът, в който се постига групов имунитет, е тясно свързан с друга цифра: основното репродуктивно число R0, което показва колко хора може да зарази инфектиран. В случая на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, този R0 е между 2 и 3 (заразен човек причинява средно от две до три вторични инфекции). Оттам се изчислява, че колективният имунитет би бил около 70%. Но за други по-заразни вируси, като морбили, чийто R0 може да достигне 18, този праг е определен между 80% и 85%.

Вариантите, които се появяват, поради тяхната по-голяма заразност, могат да модифицират индекса R0 и заедно с това числото, на което отговаря груповият имунитет. Освен това не е достатъчно да се стигне до прогнозния процент, но имунитетът трябва да бъде разпределен равномерно - както в рамките на регионите или териториите на дадена държава, така и между различните страни по света.

Защо е важно да се постигне колективен имунитет?

Освен че е най-ефективният начин за овладяване на епидемия, без да са необходими радикални мерки, колективният имунитет ще предотврати много хоспитализации и в крайна сметка ще спаси човешки живот. Ефективността на ваксините никога не е пълна и дори ако 100% от населението на дадена държава е било ваксинирано, хиляди хора винаги ще останат уязвими към вируса. Това са например имуносупресирани пациенти или възрастни хора, чиято имунна система е отслабена. Поради тази причина стадният имунитет е най-ефективният начин за тяхната защита.

Как върви ваксинацията по света?

В световен мащаб приложението на поне една доза от някоя от наличните ваксини достига до над 720 милиона души.

Испанският премиер: Още 100 дни и Испания достига колективен имунитет срещу COVID-19

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че Испания е на 100 дни от постигането на колективен имунитет срещу коронавируса. Той казва, че ...

Ваксинацията достига до около 200 територии и страни по света. Има обаче голяма разлика между континентите. В случая с Африка 45 територии са започнали кампанията за ваксинация. В Азия има 46 региона, които са започнали да ваксинират населението си, докато в Америка са 42, включително САЩ, Канада, Мексико, Бразилия, Чили, Перу, Аржентина, Еквадор и Боливия.

Истинският проблем е, че десетки страни все още чакат първата доза - нещо, което генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус многократно е осъждал. "През януари обявих, че светът е на ръба на катастрофа, освен ако не бъдат приложени мерки за справедливо разпределение на ваксините. Изненадващо е колко малко е направено за справяне с това и наистина разликата между броя на ваксините, прилагани в богати страни и чрез механизма Covax расте всеки ден", оплака се той.

Защо е толкова важно колективният имунитет да бъде постигнат в световен мащаб?

Що се отнася до инфекциозните заболявания, рискът за един човек винаги е риск за всички, така че глобалната имунизация се превръща в задължителна цел. Доколкото богатите нации защитават населението си с ваксини, докато останалите страни не направят същото, вирусът ще има повече възможности да циркулира и да може да мутира, застрашавайки имунизацията.

"Изпаднали сме в пандемия, което е глобален проблем, който изисква глобални реакции", обяснява Амос Гарсия Рохас, президент на Испанската асоциация по ваксинация, който критикува, че въпреки този факт, "от развитите страни даваме само местни отговори, които засягат само нашата страна и останалите развити страни".

Проф. Момеков с прогноза кога да очакваме лекарство срещу коронавируса

Текат клинични проучвания за произвеждане на лекарство срещу COVID-19. Ако клиничните проучвания излезнат благоприятни, вероятно ще има...

"Не сме наясно с нещо, което е много важно, а именно - че има развиващи се страни, които не получават ваксини. И това, освен несправедливост, е и епидемиологичен проблем, тъй като колкото повече територии има неваксинирани, повече случаи ще има в тези територии и следователно ще има повече възможности за поява на нови варианти на вируса", продължава той.

Гарсия Рохас е убеден, че развитите страни като Испания ще получат "важен имунитет" това лято, защото "имаме ваксини и той се нормализира още при пристигането", въпреки че настоява, че "трябва да продължим да разбираме, че проблемът ще приключи тогава, когато има ваксини във всички страни по света".

Кои са страните в света, които са ваксинирали по-голям процент от населението си?

Трите държави в света с най-висок процент ваксинирани се характеризират с малките си популации: Сейшелските острови, Сан Марино и Малта. Четвъртата държава в тази класификация, Израел, вече е постигнала над 10,5 милиона дози сред своите жители, от които 58,9% вече са получили по две дози. С напредването на кампанията си за ваксиниране, проведена главно с Pfizer, епидемиологичните данни се подобриха по преобладаващ начин, демонстрирайки на практика, че това е ключът към постигането на този колективен имунитет и връщането в ситуация преди пандемия. Положителните данни от Великобритания или САЩ - страни с многобройно население и в които ваксинациите са напреднали скокообразно, също водят в същата посока като Израел.

Но други страни като Чили или Сейшелските острови демонстрират, че високият обхват на ваксинацията не означава непременно, че инфекциите са унищожени. С повече от 47% от населението си на поне една доза и почти 40% по пълния график, Чили претърпя жестока втора епидемична вълна, която сега започва да се контролира. Нещо подобно на случващото се на Сейшелските острови, които са принудени да приемат сурови мерки за обществено здраве, въпреки факта, че процентът на ваксинация е дори по-висок от този на южноамериканската държава.

Проф. Балтов вярва, че колективният имунитет срещу COVID-19 е постижим до края на юни

Мисля, че в края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет срещу COVID-19. Това заяви професор Асен Балтов, директор на „Пи...

Една част от обяснението може да се крие в по-ниската ефективност на китайските ваксини, които се използват в много голяма степен и в двете страни, въпреки че експертите настояват преди всичко за въздействието на облекчаване на превантивните мерки, в допълнение към прекомерното доверие, свързано с напредването на ваксинацията, което е довело до повече инфекции, главно при неваксинирани хора или хора с не напълно завършен имунизационен процес.

Постига ли се колективен имунитет само с ваксини?

Колективният имунитет се постига чрез инфекции, възникнали по естествен път и най-вече от ваксини. Въпреки че, както многократно потвърждават специалистите, кампаниите за ваксиниране винаги трябва да бъдат подкрепени с превантивни мерки. "Епидемиологичното бъдеще ще зависи от продължаването на поддържането на ваксинационния ритъм и от процентите на покритие, които се постигат", посочва Амос Гарсия Рохас, въпреки че предупреждава, че "не е само това", тъй като "паралелно трябва да продължи да постигнете напредък в поддържането на използването на маска, физическо разстояние или измиване на ръцете като ключови елементи за консолидиране на състоянието, което позволява да се премине към контрол на пандемията".

"Има два различни вида интервенционни средства срещу SARS-CoV-2: пасивните, които са превантивните мерки, и активните, които са ваксини. Двете трябва да са успоредни, не можем да снасяме яйца само в една кошница," продължава той. "С напредването на ваксинациите ще бъде като закона за скачените съдове, тъй като теглото на пандемията ще намалее и част от този живот, който сме имали преди, ще може да се възстановява малко по малко", прогнозира той.

Още: Коронавирусът по света: Ситуацията във Франция остава сериозна, ръст на жертвите в Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари