X
 
 

Битка за газовите находища в Средиземно море

5906 3
photo of Битка за газовите находища в Средиземно море
Снимка: Cyprus Navy
В източната част на Средиземно море различни държави се конкурират за богатите газови находища. Залозите са изключително високи, особено в спора между Турция и Кипър, се казва в коментар на „Шпигел“, публикуван от БГНЕС.

По средиземноморското крайбрежие цари ваканционно настроение. От Андалусия до турската Ривиера, в Израел и Ливан, в Египет и Тунис милиони туристи се наслаждават там на своята лятна почивка. В същото време всеки ден във водата се разиграват драми с бежанци. А зад кулисите бушува спор между крайбрежните държави за газовите находища в източната част на Средиземно море. 

Кипър иска ЕС да санкционира тежко и реално Турция

Санкциите, които бяха разгледани вчера от постоянните представители на страните-членки на ЕС в Брюксел срещу Турция заради сондажите ѝ ...

Районът винаги е бил политическо бойно поле. От едната страна са Турция и нейното „протеже“ Северен Кипър. От другата – Кипър и Гърция. Става въпрос за пари – и двата лагера претендират за собственост върху залежите на нефт и газ. В същото време става дума и за влияние и престиж. Конфликтът тлее, откакто Турция нахлу в Кипър през 1974 г. и островът е практически разделен на две: гръцкия юг - член на ЕС, и северът, който е признат единствено от Турция.

Турското правителство не позволява Кипър да проучва петролните и газовите ресурси, докато няма решение, какво ще бъде участието на северната част на островната държава. Кипърските гърци настояват икономическите въпроси да бъдат част от преговорите за обединение. Това, обаче, може да стане факт, само ако Турция се оттегли напълно от региона.

В момента съществува реална опасност преговорите да ескалират. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди Кипър да не предприема никакви стъпки в източната част на Средиземно море. „Ако пренебрегнат предупреждението, ще получат подобаващ отговор, както в миналото“, заяви той, намеквайки за военната интервенция през 1974 година. Успоредно с това Турция разшири обхвата на собствените си проучвания за залежи на природен газ край бреговете на Кипър. На запад от острова турски кораб в продължение на седмици търси залежи. В залива на пристанищния град Фамагуста друг кораб „Явуз“ ще започне проучвателно сондиране. Ето защо ЕС подготвя наказателни мерки срещу Турция. Наблюдатели предупреждават за „газова война“ между Турция, Гърция и Кипър.

Това не е единственият спор за газовите находища в Средиземно море. Ливан и Израел също се конкурират за залежите около техните брегове. Спорът е особено опасен поради факта, че двете държави от 70 години се намират в състояние на война. Още по-забележително е, че правителствата в Йерусалим и Бейрут са заявили принципното си желание за делимитиране на морската си граница в Средиземно море. Става въпрос за един голям триъгълник с размер от около 860 квадратни километра, който е част от газовото находище, към което имат претенции и Израел, и Ливан. Първоначално бе заявено желание правителствени представители на Израел и Ливан да проведат през юни първата си среща във военна база на ООН в Южен Ливан с посредничеството на САЩ.

Турция не се спира - втори кораб почва да сондира за газ при Кипър

Външното министерство на Турция съобщи, че вторият кораб за сондаж "Явуз" е пристигнал в Източен Кипър и започва да извършва сондажи з...

Въпреки това до момента разговори не са водени, тъй като Бейрут неочаквано обяви, че ще се коментира едновременно морската и сухопътната граница между двете държави. Израел отказа, като обвини, че по този начин се цели провал на преговорите, още преди да са започнали. Спорът за северната част на морска граница между Израел и Ливан вероятно ще продължи дълго.

Междувременно Израел и Египет се споразумяха Йерусалим да получи компенсация в размер на 500 млн. долара за неизпълнени газови доставки. Първоначалният размер на обезщетението възлизаше на 1,8 млрд. долара. През 2005 г. двете съседни държави подписаха договор за доставка. До този момент Израел внасяше 40% от необходимия газ от Египет. Суровината трябваше да постъпва по тръбопровод, който преминава през Синайския полуостров и свързва египетското пристанище ал-Ариш с израелския град Ашкелон.

В резултат на арабската пролет, свалянето на дългогодишния президент Хосни Мубарак през 2011 г. и взривяването на газопровода, през 2012 г. Кайро прекрати договора. Благодарение на собствените си газови залежи, Израел вече не зависи от доставките от Египет. Това е голям икономически и геостратегически успех за доскоро бедната на суровини държава.

Управляващите в Кайро сега имат желание да се откъснат от зависимостта си от вноса на нефт и газ. Египет има най-голям шанс от средиземноморските държави да се превърне в ресурсен гигант поради следните причини: Преди няколко години близо до египетското крайбрежие бе открито смятаното за най-голямо в Средиземно море газово находище Зор. За разлика от останалите средиземноморски страни, собствеността на Египет върху залежите е безспорна. Като допълнение, Египет разполага с два завода за втечняване на природен газ, който може да бъде транспортиран с танкери до съответните потребители.

Анализ: Напрежението в Егейско море и Кипър заради интересите на големите играчи

Разбирайки опасностите, които се появяват в резултат на последните събития в Източното Средиземноморие, Вашингтон упражнява своето влия...

Газовият спор в Средиземно море отдавна стана тема от дневния ред на Европейския съюз. Предстои на срещата в Брюксел външните министри да обсъдят конфликта между Никозия и Анкара. Вариант за разрешаване на спорните въпроси би било създаването на комисия, която да посредничи между страните. Кипърските турци са изпратили конкретно предложение по този въпрос. Този съвет би следвало да включва представители от двете части на Кипър и да работи под прекия контрол на ООН, а на ЕС да бъде предоставен статут на наблюдател.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Ба сега няма Турско робство, няма руско робство - всичко е европейски ценности,демокрация с 100 юро пенсия, 220юро заплата!Който къса синджира бега от свободна демократична република КЕНЕФ!Сега 80% бугари са роби на 4% олигарси, и не само е те ами и децата ни и техните деца!В парламента Ако до Ако, ядат безплатните кюфтета и серат и пърдят на воля! Но всеки народ който вече е и цигански си заслужа виж още ›› ва Бойко - магистралата!И Американския резерв да дадат на БГ , пак ще го откраднат и тия 80% пак ще са роби, това е неоспоримо и е факт!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Ха, че къде са хамериканците??? Хамериканците къде са???
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    За Украйна, която не е в ЕС се налагат яки санкции, които пречат и на износа на България а за Кипър (член на ЕС) се лигавят със заплахи . При нужда и конфликт на Балканите, нито ЕС, нито НАТО ще направят нещо а ще гледат сеир, като американски наблюдатели !
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...

Последно в Актуално