Българските прогнози, които застрашително се сбъдват: Войни за вода

4893
Българските прогнози, които застрашително се сбъдват: Войни за вода
Снимка: iStock/Guliver

Проблемите с климатичните промени и конкретно с достъпа до вода стават все по-сериозни и в България не успяваме да им обърнем много внимание, заети с други проблеми, които в момента са ни се стоварили по-силно на главата.

Това обаче не значи, че проблемите ги няма. "Турция е в остра и оспорвана борба с Ирак и Сирия за водите на Тигър и Ефрат. Изображения от спътници сочат, че спорният басейн на Тигър и Ефрат, обхващащ части от Турция, Сирия, Ирак и Западен Иран, губи водните си ресурси по-бързо от всяка друга област по света. Судан, Египет и Етиопия пък са в напрегнат спор за водите на най-прочутата река в света - Нил, а Израел и Йордания, подкрепяна от Палестинската автономия, взаимно се обвиняват за ограбване на водите на библейската река Йордан за напояване на жизнено важните за тези страни земеделски земи", казва в интервю за dir.bg адвокат Цветан Цветанов.

Адвокат Цветанов не за пръв път говори по темата – Actualno.com само преди няколко месеца припомни неговите прогнози, като такива той прави от доста години назад. И за съжаление те вървят с бързи стъпки към графата "сбъднали се" – защото какво по-голямо доказателство за проблеми с водата от новината, че на Уолстрийт вече я търгуват наравно със златото и петрола! С други думи, водата се превръща в ценност, в борсов актив, т.е. ще може да се спекулира с него. А търговските стоки твърде често се превръщат в инструмент, който да съсипва животи. Защото водата следва да е благо, не стока, гласи и гледната точка на адвокат Цветанов. И казва пред dir.bg следното:

"Нека видим какво казва престижния Института за икономика и мир /IEP/ в Сидни в материал, публикуван през месец септември 2020 година. Около 1,2 милиарда души може да мигрират до 2050 г. Регионите в най-голям риск са Субсахарска Африка, Южна Азия, Близкия Изток и Северна Африка. Страните с по-големи ресурси в Северна Америка и Европа ще се справят по-добре с ефектите от тези бедствия, но вероятно ще посрещнат големи вълни от климатични бежанци, се предупреждава в документа.

Заплахата от суша в Турция расте, язовирите пресъхват в много региони

Заплахата от суша бавно обхваща Турция, предупреждават експерти, тъй като се появяват съобщения за намаляване на нивото на водата на яз...

Според доклада, в момента повече от 2,6 милиарда души живеят в силен или екстремен недостиг на вода, защото или нямат достатъчно вода за да обезпечат нуждите си, или водоизточникът им е застрашен. Климатичните промени предизвикват намаление на дъждовете, увеличение на температурите и други екологични изменения, които вече създават криза с водата - през 2019 г. шестият по големина град в Индия, Ченай, почти остава без вода. За да се обезпечат нуждите на населението водата е докарвана от други щати с водоноски, а хората чакат часове на опашка, за да получат полагащото им се количество вода.

Към 2040 г. общо 5,4 милиарда души - или повече от половината от населението, прогнозирано към тази дата - ще живее в страни със силен или екстремен недостиг на вода. Индия и Китай, двете страни с най-голямо население в света, ще са измежду тези засегнати страни, се съобщава в доклада. Това може да предизвика още по-сериозни конфликти, които не само да дестабилизират икономиките, но и да доведат до масови миграции.

Над половин милиард кубика вода се губят ежегодно по тръбите

От течове във водопроводната мрежа на страната всяка година се губят около 535 млн. кубика питейна вода, колкото е почти целият обем на...

В доклада са използвани данни от международни организации като ООН, Организацията по прехрана и земеделие FAO и предишни изследвания на IEP. С помощта на тези данни, от института изчисляват относителната заплаха за увеличаване на населението, водната криза, несигурността с храните, суши, наводнения, циклони и повишаването на температурите и нивото на океана.

И за финал, но само засега - само в последното десетилетие, инциденти с насилие, свързани с липсата на вода, са се увеличили с 270% по света, съобщават от IEP данните на компанията WorldWater".

Адвокат Цветанов не пропуска да припомни и какво стана в Перник - т.е. България също не може да си позволи да не мисли за това. А дали го прави на ниво държава - това вече е съвсем отделен въпрос.

СЗО: МАСОВО В БОЛНИЦИТЕ ПО СВЕТА НЕ МОЖЕШ ДА СИ ИЗМИЕШ ХУБАВО РЪЦЕТЕ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари