Да не се залъгваме: Днес COVID-19 е дори по-опасен, отколкото в началото

3738
Да не се залъгваме: Днес COVID-19 е дори по-опасен, отколкото в началото
Снимка: iStock

Разберете: коронавирусът е днес дори по-опасен, отколкото през първите дни. Пандемията още не е достигнала апогея си, а следващата вълна е неизбежна. От нас зависи колко унищожителна ще бъде тя, коментира Фабиан Шмид в анализ за Deutsche Welle.

Строги мерки, повсеместно затваряне, последователно проследяване на инфекционните вериги: много държави по света реагираха навреме на пандемията и постигнаха значителни успехи. Кривата на заразяванията, която първоначално устремно вървеше нагоре, беше овладяна, като типични примери за това са Китай, Южна Корея, Нова Зеландия и редица държави от ЕС.

AGES: Австрия не вярва на статистиката на Балканите и България за COVID-19

Франц Алербергер, директор на Австрийската агенция за здраве и безопасност на храните (AGES), заяви в интервю за австрийския седмичник ...

След драматичните преживявания през последната половин година, почти навсякъде в Европа властите успяха да гарантират благонадеждността на здравеопазването и въпреки тежките поражения, да върнат икономиката към работен режим.

Втора вълна със сигурност ще има

Но това постепенно завръщане към нормалността по никакъв начин не бива да приспива опасенията ни и да ни прави лекомислени. Защото заразата изобщо даже не е отминала. Точно обратното дори: кривата на новите инфекции отново тръгва нагоре. С други думи: вместо да намалява, броят на новозаразените ден след ден се увеличава. Днес епидемията е дори по-опасна, отколкото през първите дни.

Тя се развихря особено там, където здравеопазването не функционира толкова добре, където хората са по-бедни и в резултат от това се тъпчат на малко пространство, където лидерите поставят икономическия интерес над здравето на гражданите и не взимат сериозни мерки.

Докато в страни като САЩ, Бразилия, Индия, Русия, Южна Африка и Мексико първата вълна на пандемията още не е достигнала своя апогей, в други държави вече са настръхнали в очакване на втората вълна. Мнозина я отричат, но това не помага: в много държави от ЕС броят на новозаразените отново нараства.

Сачева: Обмисляме кризисна семейна помощ, ако затворят училища и градини наесен

Министерството на труда и социалната политика готви кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени и през следващата учебна го...

От нас зависи

Затова нека не се залъгваме: следваща вълна със сигурност ще има. И никой не може да я предотврати - можем само да я отслабим. Но само ако хората продължат стриктно да спазват мерките. Казано на нормален език, това означава да се лишават и занапред от приятни мигове с други хора, да се лишават от купони и всякакви масови прояви, да се лишават от това да видят свят и да се покажат пред света.

А на онези, които си мислят, че на всяка цена трябва да се потопят в море от хиляди хора, без да спазват никаква социална дистанция - на тези хора трябва ясно да заявим, че постъпват безотговорно и не проявяват никаква солидарност.

За ниското равнище на новите заразявания в Германия всички ние вече платихме висока цена. Много хора изгубиха близки и приятели, десетки хиляди останаха без работа.

Към всички тези хора, а и към самите себе си, имаме един дълг: и занапред да гледаме изключително сериозно на коронавируса. И да осъзнаем, че облекчаването на мерките не означава карт бланш да го ударим през просото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари