Daily mail: Британското правителство не изключва вероятност за изтичане на коронавируса от лаборатория

8214
Daily mail: Британското правителство не изключва вероятност за изтичане на коронавируса от лаборатория
Снимка: iStock

Теорията за изтичането на коронавируса от лаборатория в Ухан вече не се изключва от страна на британското правителство, съобщи Daily Mail. Високопоставени източници в британското правителство съобщиха, че макар баланса на научните препоръки да показва, че вирусът е попаднал сред хората на пазара в Ухан, където се е търгувало с живи животни, идеята за "изтичането" му от лаборатория в китайския град вече не се изключва от сметките. 

В Ухан се намира Институтът по вирусология, най-представителната лаборатория от подобен тип в континенталната част на Китай. Институтът на стойност 36 млн. долара е разположен на десет мили от печално известния пазар на диви животни и би трябвало да е един от най-безопасните вирусологични подразделения. през 2018 година държавното издание People's Daily  писа, че институтът може "да провежда експерименти с високопатогенни микроорганизми", като смъртоносния Ебола. Учените от института бяха първите, които предположиха, че геномът на вируса има 96% сходство с този, срещащ се при прилепите.  

В Александровска болница ще правят PCR тестове за COVID-19

От днес, 7 април, в УМБАЛ “Александровска" започва работа лаборатория за извършване на PCR тестове за COVID-19, съобщиха от лече...

Все пак независимо от репутацията си се появиха непотвърдени съобщения, че работниците от института са се заразили след кръвен контакт, а след това са разнесли инфекцията сред местното население, пише още Daily Mail.

Вторият институт, разположен в града - Уханския център по контрол и профилактика на заболяванията се намира на три мили от пазара и за него също се предполага, че е провеждал експерименти върху животни, като прилепи, с цел изучаване на предаването на коронавируса.  

Daily Mail цитира и американския експерт по биобезопасност проф. Ричърд Ейбрайт, който твърди, че е виждал доказателства за това, че учените от Центъра по контрол и профилактика заболяванията и Института по вирусология са използвали "ниво на защита 2", а не препоръчваното "ниво 4" . "Ниво 2" осигурява минимална защита от заразяване. Според учения доказателствата предоставят основа за изключването на факта, че коронавирусът е създаден в лаборатория, но няма основания да се изключи тезата за възможност за нещастен случай в лабораторията. 

"Изследване, проведено в Южно-китайския технологичен университет, стига до извода, че COVI D-19 "вероятно" идва от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията, макар скоро след публикуването на изследването статията да е свалена. интересно е още, че когато през януари е затворен пазарът за диви животни в Beijing News  излиза съобщение, че "нулевият пациент" е учен от Института по вирусология. От Института обявяват информацията за фалшива новина и допълват, че ученият е напуснат работа през 2015 година, а в момента е в добро здраве и не е диагностициран с коронавирус

Започва производството на хлорохин у нас

Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при ...

 "Независимо от отрицанията Пекин издаде нови закони, призоваващи към подобряването на управлението на вирусите, а обектите, работещи с тях трябва да осигурят "биологическа безопасност".

"През 2004 година изтичане от китайска лаборатория доведе до взрив от тежкия респираторен синдром (SARS), като уби един и заради 9 други. китайското правителство заяви, че изтичането е било в резултат на небрежност   и петима високопоставени чиновници от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията бяха наказани.

Започва производството на хлорохин у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари