Директорът на СЗО предупреди за заплаха от по-опасен вариант на коронавируса от Делта

7395
Директорът на СЗО предупреди за заплаха от по-опасен вариант на коронавируса от Делта
Снимка: Getty Images/Guliver

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди за заплахата от по-опасен щам на коронавируса от варианта Делта. Той съобщи това в Токио по време на 138-ата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК), информира ТАСС.

"Колкото по-широко се разпространява вирусът, толкова повече варианти ще се появят, с потенциал да станат дори по-опасни от Делта, който нанася толкова много щети в момента. И колкото повече опции, толкова по-голям е шансът един от тях да може да избягва ваксините - и всички ще се върнем в самото начало", каза той.

СЗО: Делта щамът скоро ще доминира по целия свят

Световната здравна организация (СЗО) вярва, че силно инфекциозният „делта“ щам на коронавируса скоро ще се превърне в домин...

Още: Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)

Генералният директор на СЗО подчерта, че често му задават въпроса "кога ще приключи пандемията?" "Наистина заболяването постави много въпроси пред нас... Пандемията е изпитание и светът не може да се справи с него" посочи той. И допълни: „По време на моята реч сто души ще умрат от COVID-19 и докато олимпийският огън изгасне на 8-ми август, повече от 100 000 души ще станат жертва на коронавируса по целия свят“, каза ръководителят на СЗО.

Гебрейесус изрази увереност, че причината светът да не може да сложи край на пандемията, въпреки факта, че „разполага с всички инструменти, необходими за това“, е „липсата на реална политическа ангажираност“. „Правителствата на страните, особено на Г-20, трябва да покажат колективна воля и да използват средствата за спасяване на човешки животи. Ако водещите икономики в света искат, те могат да поставят пандемията под контрол в рамките на месеци, ако споделят ваксината и създадат стимули за увеличаване на производство ѝ", добави той.

Според него, ваксинацията на 70% от населението на всяка страна до средата на следващата година не само ще спре пандемията на коронавируса, но и ще позволи рестартиране на световната икономика. „Заедно с Международния валутен фонд, Световната банка и Световната търговска организация призовах за ваксиниране на поне 10% от населението на всяка държава до септември тази година, най-малко 40% от населението до края на тази година и 70% до средата на следващата. Ако можем да постигнем тези показатели, не само ще можем да спрем пандемията, но и ще можем да рестартираме световната икономика", добави той.

СЗО: Вариантът Делта на коронавируса е установен в 92 страни

Вариантът Делта на коронавируса, който за първи път беше открит в Индия, вече е установен в 92 страни, заяви вчера на брифинг в Женева ...

Ръководителят на СЗО заяви, че светът ще се нуждае от 11 милиарда дози от коронавирусната ваксина, за да изпълни тези цели.

Гебрейесус отправи призив към компании и предприятия: "Те носят социална отговорност. Повечето ваксини са разработени с публични средства. Много компании поеха ангажименти да споделят, но и много от тези ангажименти остават неизпълнени", каза той и подчерта, че "печалбите и патентите трябва да бъдат отстранени", защото "е заложен животът на хората".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари