Докато напрежението между НАТО и Русия нараства, следете Калининград

22236
Докато напрежението между НАТО и Русия нараства, следете Калининград
Снимка: iStock/Guliver

Руската Калининградска област се превръща във важен обект на внимание, пише канадският вестник Globe and Mail. Според автора на статията именно тази територия може да изведе напрежението между Русия и НАТО на ново ниво.

Калининградска област е изолирана руска провинция и анклав, сгушен между балтийските държави и Полша в сърцето на територията на НАТО. Но това е уязвимо място и за Русия, тъй като Калининград може лесно да бъде откъснат от основната му територия. В същото време тази област може изведнъж да стане руски авангард, разположен в дълбините на Европа и е способен да се превърне в огнище на дестабилизация и ескалация на напрежението.

Тъй като конфликтът в Украйна се засилва, Западът все повече се намесва в него и рискът от новите му зони се увеличава. Геополитическите залози нарастват и във връзка с предстоящото влизане в НАТО на Швеция и Финландия. На първо място, това се отнася до Балтийския регион и затова Калининград се превръща в критичен център на внимание.

Този град, наричан по-рано Кьонигсберг, заедно с региона се превръщат в исторически казус, даден на Сталин след Втората световна война. Днес този стратегически важен и свободен от лед северен регион е домакин на руския Балтийски флот, модерни сили за противовъздушна отбрана и мобилни ракетни установки „Искандер-М“, способни да доставят ядрени бойни глави до целта. Владимир Путин може да засили военната активност в този милитаризиран анклав, както и по руската граница в Балтийско море, което представлява заплаха за членовете на НАТО Полша и Германия.

Анализ: Има двоен стандарт при прилагането на международното право при войни

Ако международната общност продължи да следва своя собствена политика на двойни стандарти при справяне с конфликти в непосредствена бли...

Първите стъпки в тази посока вече се появиха. През април Калининград беше в новините, когато Русия обяви готовността си да разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в анклава, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО (Литва обаче твърди, че Москва вече има ядрени оръжия в Балтийските страни). Впоследствие Путин отправи заплахи за „светкавичен“ отговор при западната намеса в украинския конфликт. От това можем да заключим, че той е имал предвид Калининград, тъй като градът е на преден план недалеч от някои столици.

Военните разработват друг сценарий, включващ възможна руска инвазия в коридора Сувалки. Това е почти 100-километров участък хълмиста местност, принадлежаща на Полша и Литва и отделяща Калининградска област от съюзника на Русия Беларус. Този коридор се смята за ахилесовата пета на НАТО. В случай на враждебни действия между Изтока и Запада или ако Путин просто реши да прави спънки и проблеми, руските сили могат да превземат този коридор, отрязвайки балтийските държави от техния съсед и съюзник от НАТО Полша.

Такъв ход би бил насочен към свързване на Калининград с Беларус и следователно с Русия. Това също така ще лиши балтийските страни от военна и друга помощ на НАТО, доставяна по суша. Това ще означава началото на война между Русия и Северноатлантическия алианс, която страните досега избягваха по всякакъв начин, въпреки всичките си изявления и действия.

НАТО и Русия провеждат военни учения в подготовка за това развитие. След началото на украинския конфликт войските на НАТО в района бяха леко подсилени. Несъмнено такъв сценарий беше взет предвид.

В краткосрочен план е нужно НАТО да действа много внимателно. Алиансът трябва да засили групировката си около коридора Сувалки. Но това трябва да направи по начин, който да не застрашава руския контрол над Калининград и да ескалира, ако Москва тълкува погрешно тези действия.

Италия изключва удари по руска територия с нейни оръжия

Италианските оръжия, изпратени в Киев, не могат да бъдат използвани за унищожаване на цели в Русия. Това каза в ефира на телевизионния ...

За щастие днес има малко доказателства, че борбата между Русия и НАТО ще излезе извън Украйна. Мнозина ще кажат, че Путин е затънал до гърло в Украйна, а възможностите му са ограничени и затова той не желае да провокира най-лошия сценарий и по-нататъшни авантюри. Малцина обаче можаха правилно да предскажат действията му в Украйна. На първо място сгрешиха тези, които вярваха, че всички страни след превземането на Крим през 2014 г. ще действат рационално, изхождайки от разумните си интереси.

Каквото и да се случи, Русия и НАТО в един момент ще трябва да предоговарят взаимно приемливо разпределение и споразумение за сигурност, които няма да доведат до нова голяма война. Може просто да има нужда от "студен мир", при който напрежението между страните продължава, но те активно избягват конфликта.

При всеки сценарий Калининградската област, считана в момента от двете страни за уязвимо място и потенциална гореща точка, също може да се разглежда като възможност. Подобно на други места в Европа, тя има сложна и многопластова история. Някога беше балтийска, после стана пруска и немска, а днес е руска. Географското местоположение и уязвимостта на този регион означава, че той ще бъде в центъра на вниманието на страните, принуждавайки ги бързо да създават нови споразумения по въпроси на сигурността и други критични интереси.

За да се премахнат горните рискове, страните ще трябва отново да се споразумеят Калининградска област, както Полша и балтийските страни да станат безядрени. Днес Калининград създава проблеми както на Русия, така и на НАТО. Примитивните рефлекси в този регион са изпълнени с най-опасните и трагични последици. Когато преобладава спокойствието или когато заплахата от взаимно унищожение разтърси всички страни и ги принуди да прибягнат до здравия разум, Калининград може да се превърне в необходимата стартова площадка за деескалация и развитие на система за взаимна сигурност за останалата част от Европа.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари