"Държава във война": Японският план "Маршал" за Украйна

7920
"Държава във война": Японският план "Маршал" за Украйна
Снимка: Getty images

Япония е домакин на конференция на японски и украински официални лица, за да обсъдят възстановяването на Украйна точно преди двегодишнината от руската инвазия, докато САЩ и други западни страни все още се фокусират върху военната помощ за бойното поле. Стотици висши служители и ръководители присъстват на японско-украинската конференция в Токио за насърчаване на икономическия растеж и възстановяване на Украйна. Asahi Shimbun обяснява събитието, неговата цел, кой присъства и проектите, които се обсъждат.

Конференцията се организира съвместно от правителствата на Япония и Украйна, от мощната бизнес организация на Япония Keidanren (Кейданрен) и Японската организация за външна търговия или JETRO.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал оглавява делегацията на своята страна от над 100 държавни и корпоративни служители, сред тях са първият вицепремиер Юлия Свириденко и министърът на финансите Сергей Марченко. Още: Възстановяване от войната: Украйна и Япония подписаха близо 60 документа (СНИМКИ)

Министър-председателят Фумио Кишида е начело от японска страна, с него са още външният министър Йоко Камикава, председателят на Кейданрен Масакадзу Токура и мнозина други. Около 100 официални лица от японски компании, повечето от които стартиращи, но и от водещи компании като Kawasaki Heavy Industry, производителите на селскостопанско оборудване Yanmar Holdings и Kubota Co., както и телекомуникационната компания Rakuten Symphony.

Япония се надява, че конференцията ще спомогне за формирането на подкрепа за Украйна, докато войната все още продължава и когато вниманието е отклонено към ситуацията в Ивицата Газа. Длъжностни лица в Токио казват, че световната общност трябва да се обедини в подкрепа на Украйна, за да покаже, че използването на сила срещу други страни няма да бъде толерирано.

Защо Япония го прави?

Конференцията е посветена до голяма степен за реконструкция и инвестиции в Украйна, които биха могли да изведат Япония на преден план сред другите страни. Става дума и за националната сигурност на Япония. Кишида многократно е казвал, че „Украйна днес може да стане Източна Азия утре“. Япония твърдо се противопостави на инвазията на Русия. Тя е загрижена за все по-активните военни действия на Китай в региона. Още: Делегация от Киев пристигна в Токио за конференция за възстановяването на Украйна (ВИДЕО)

Япония си спечели добра репутация за икономическо сътрудничество и развитие в рамките на своята пацифистка политика след Втората световна война, която я ангажира никога да не използва сила срещу други нации. Токио смекчи това ограничение, за да изгради военно възпиране срещу Китай, но подкрепата му за Украйна до голяма степен беше за хуманитарна помощ. Тя ограничи доставките на оборудване до несмъртоносни оръжия.

Приносът на Япония от 12,1 милиарда долара за Украйна през последните две години е много по-малък от 111 милиарда долара, които Съединените щати и други западни нации са предоставили под формата на оръжия, оборудване и хуманитарна помощ.

Възкръснала от пепелта на опустошенията от Втората световна война и от щетите, причинени от големи земетресения и други бедствия, Япония вярва, че има специална роля в подпомагането за възстановяването на Украйна. Още: България се включва в "Зелена програма за промишлено възстановяване на Украйна"

Какви са подписаните сделки?

Украинският министър Шмигал изрази големи очаквания за експертизата на японските компании в областта на технологиите и опита на Япония в следвоенно възстановяване и ликвидиране на последствията след стихийни бедствия. Възстановяването на Украйна също ще означава бъдещи инвестиции и бизнес възможности за стартиращите компании, чиито представители бяха по-голямата част от присъстващите на конференцията.

Японското правителство е избрало седем целеви области: отстраняване на мини, подобряване на хуманитарните и битови условия, земеделие, биохимично производство, цифрови и информационни индустрии, инфраструктура за производство на енергия и транспорт, както и мерки за борба с корупцията. Бяха обявени общо 56 сделки за сътрудничество между японски и украински правителствени агенции и компании, а Кишида разкри план за откриване на офис на JETRO в Киев. Още: Япония обеща проекти за милиони евро за възстановяването на Украйна

Базираната в Токио компания за изграждане на мостове Komaihaltec ще разработи малки съоръжения за производство на вятърна електроенергия съвместно с държавния газов оператор на Украйна. Sumitomo Corp. и Kawasaki Heavy Industries се договориха за съвместно проучване с оператора на газопреносната система на Украйна за модернизиране на газови компресорни станции. Rakuten Symphony и украинският телеком Kyivstar планират съвместно възстановяване на цифровата инфраструктура. Един японски стартъп е разработил монтирано на радар оборудване за обезвреждане на противопехотни мини, а друг помага за оптимизиране на земеделието чрез анализиране на компонентите на почвата с помощта на сателити, пише Asahi Shimbun.

Какво има в съвместното комюнике?

В съвместното комюнике Япония и Украйна потвърдиха, че санкциите срещу Русия са „решаваща и ефективна мярка“ за възпиране на военните дейности на Русия. Те също така потвърдиха решимостта си да предотвратяват заобикалянето на санкциите.

Япония изрази постоянната си подкрепа за всички фази на възстановяването на Украйна, от нейните първоначални аварийни мерки до икономическото възстановяване и индустриалното развитие.

Двете страни подписаха данъчна конвенция и предстои да започнат преразглеждане на инвестиционен договор. Япония също така обяви облекчаване на визовите изисквания за украински граждани.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари