Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган държи Путин за три топки: Руски политолог обясни странната връзка между двамата президенти (ВИДЕО)

27 юли 2022, 21:00 часа • 35270 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи Владимир Путин "за топките". Още по-рано видяхме, че Путин се страхуваше да воюва с Ердоган по време на обострянето на ситуацията в Нагорни Карабах, а за петте месеца на войната в Украйна стана ясно защо е така. Това каза в ефира на Апостроф TV политологът и публицист Андрей Пионтковски, който от години живее в САЩ.

"Разбирате ли, Ердоган си има своя собствена игра. Те са стари играчи с Путин. Понякога казват, че Путин няма топки. Но във всеки случай поне Ердоган го държи, извинете, за три топки - в Нагорни Карабах, в Сирия и в Либия. Путин е много зависим от Ердоган", обясни Пионтковски (от 09:08 мин на видеото - бел.ред.).

Според политолога, Ердоган неслучайно е накарал Путин да го чака на срещата в Техеран.

"Показателно е, че той накара Путин да чака. Той му показа кой в ​​тяхната двойка е "алфа мъжкарят". Разбира се, че Ердоган! Защото Путин се страхуваше да влезе във война с него в Южен Кавказ, когато Ердоган предостави широкомащабна подкрепа на азербайджанската армия. Азербайджан спечели войната срещу съюзника на Путин - Армения, на която Путин се страхуваше да се притече на помощ. И сега виждаме защо се страхуваше", отбеляза публицистът.

Войната в Украйна показа какво наистина представлява руската армия. И то въпреки факта, че това бойно поле е географски близо до територията на Русия.

"Виждаме каква е руската армия, "втората" армия на света. И то тук, в Украйна, която е географски близо до центровете на Русия, т.е. е най-удобното бойно поле. Можете ли да си представите какво би направил Ердоган с тази" втора" армия в света в Южен Кавказ?", попита риторично Пионтковски.

Той обърна внимание и на т.нар. Пета колона, която продължава активно да работи в полза на интересите на Путин. По този повод Пионтковски не се поколеба да нарече бившия германски канцлер Герхард Шрьодер "дисквалифицирана политическа проститутка", заради факта, че на фона на газовия шантаж на Путин Шрьодер за пореден път замина на посещение в Москва, "за да получи нови инструкции". "Той е станал толкова нагъл, че дори не крие своите визити там", отбеляза Пионтковски.

Неособено ласкаво политологът се изказа и за неговия наследник Олаф Шолц, който по думите му постоянно се отказва да достави военна помощ за Украйна.

Въпреки това Пионтковски е на мнение, че макар и бавно съпротивлението на Путинската пета колона лека-полека започва да се преодолява. "Изминахме дълъг път от момента, помните, когато на срещата на върха в Женева Джо Байдън като папагал, извинявам се за сравнението, повтаряше думите на Путин, че Зеленски трябва да изпълнява Минските споразумения. След това преминахме и през отказа да се дадат Джавелини (преносимите противотанкови ракетни комплекси Javelin – бел.ред.). Оттогава извървяхме много дълъг път. За съжаление всичко става по-бавно, отколкото ни се иска заради съпротивлението на руската Пета колона, която е представена в частност и от Джейк Съливан в Белия дом (съветника по националната сигурност на САЩ – бел.ред.)".

По думите на Пионтковски, Путин не е постигнал на преговорите в Истанбул най-важната си цел. "Руснаците настояваха в пакета на споразуменията да се добави прекратяване на огъня в района на Херсон, за да спрат контранастъплението на украинците там", посочи политологът. И според него този неуспех е довел Путин до ярост. Затова сега и лайтмотивът на руския външен министър Сергей Лавров по време на обиколката му в африканските страни е именно този - че Западът е виновен за глада и продоволствената криза. Тоест Русия по различни пътища "моли по същество" да се прекрати огъня, защото се страхува от настъплението на украинската армия и се опитва да използва цялата си агентура, за да постигне примирие. Ако това стане, то би дало възможност на Путин да поднесе пред руския народ "някаква имагинерна победа в Украйна" и от друга страна – постигне ли се такова примирие, Петата колона в лицето на хора като Джейк Съливан веднага ще поискат да бъдат спрени доставките на оръжие за Украйна, което е друга от целите на руския президент.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес