Ето каква технология ще използва Русия за ограничаване на вируса

6809
Ето каква технология ще използва Русия за ограничаване на вируса
Снимка: iStock/Guliver

Пандемията от Covid-19 дава възможност на руските власти да изпробват нови правомощия и технологии, в което CNN съзира опит на правителството да изгради нови възможности за наблюдение.

Вероятно най-широко рекламираният технологичен инструмент в арсенала на Русия за борба с коронавируса е масивната система за лицево разпознаване в Москва.

Прогнозират спад на епидемията в Русия през април или май

Разпространение на коронавируса в Русия ще започне да спада в края на април или началото на май, заяви главният епидемиолог на Министер...

Създадена по-рано тази година, системата първоначално предизвика негативна реакция на обществото, като правозащитници се втурнаха да завеждат дела за неправомерно наблюдение.

Коронавирусът обаче даде сериозен тласък на популяризиране на системата.

Миналата седмица московската полиция съобщи, че е заловила и глобила 200 души, нарушили карантината и самоизолацията чрез използване на системата за лицево разпознаване от 170 000 камери. Според съобщение на руски медии, някои от предполагаемите нарушители, които са били глобени, са били навън за по-малко от половин минута, преди да бъдат засечени от камера.

"Искаме да разположим още повече камери, така че да не остане необхванат ъгъл или незасичана улица", каза на неотдавнашен брифинг Олег Баранов, шеф на полицията в Москва, като добави, че в момента службата работи за инсталирането на допълнителни 9 000 камери.

Системата е използвана и за засичане в социалните мрежи на тези, които имат или подозират, че имат коронавирус. Кметът на Москва Сергей Собянин описа в официалния си блог как общинските власти са проследили китайка, пристигнала в града от Пекин през февруари. Собянин заяви, че властите са открили таксиметровия шофьор, който откарал жената у дома от летището, както и приятел, когото срещнала до жилищния й блок в нарушение на карантината, и са събрали данни за всички 600 души, живеещи в нейната сграда.

"Медиен зоопарк": Кой води хибридна война във времена на коронавирус

Изданието La stampa.it публикува статия, която коментира, че 80 % от руската помощ за Италия е безполезна. Според него, Путин всъщност ...

Премиерът Михаил Мишустин по-рано тази седмица нареди на Министерството на съобщенията на Русия да внедри до края на тази седмица система за проследяване, основана на „данните за геолокация от мобилните доставчици за конкретно лице“.

С други думи, данните, обединени от системата, няма да бъдат анонимни: според описание в правителственото постановление, информацията, събрана по системата за проследяване, ще бъде използвана за изпращане на текстове до тези, които са влезли в контакт с коронавирусен носител, и за уведомяване на регионалните власти, за да могат те да поставят лица под карантина.

Русия далеч не е единствената държава в света, увеличила възможностите за наблюдение, за да ограничи разпространението на вируса.

В Израел службата за сигурност Шин Бет модифицира мощната си програма за наблюдение, за да проследи движенията на пациенти с коронавирус или заподозрени носители. Механизмът е подобен на този, използван в Русия - данните за телефонните и кредитните карти се използват за установяване на локация, а здравните служители след това трябва да предупреждават и карантират хората, които са нарушили дистанцията от 2 метра или изискването за излизане за не повече от 10 минути на човек, заразен с вируса, според здравното министерство на страната.

Министерството заяви в изявление, че информацията ще се използва само от неговите специалисти и ще бъде изтрита след 60 дни. Но правозащитните групи внесоха петиция срещу него във Върховния съд на ЕС, който предупреди, че ще закрие програмата в случай че няма по-голям надзор. В четвъртък Шин Бет заяви в изявление, че е помогнал на здравните власти да идентифицират и изолират повече от 500 жители, за които е установено, че са болни от коронавируса.

В Кремъл има болен от коронавирус - уверяват, че Путин не е контактувал с него

В президентската администрация на Русия има служител с положителна проба за коронавирус. Това съобщи говорителят Дмитрий Песков, без да...

В Южна Корея правителството използва данни от транзакции с кредитни карти, геолокация по телефона и кадри за наблюдение, за да даде подробна информация за пациентите с коронавирус, без да ги идентифицира по име, според правителствения уебсайт. Резултатът е карта, на която може да се види дали хората са в непосредствена близост до коронавирусен носител. Подробни детайли показаха обаче, че личната информация на някои пациенти е била изключена без съгласие - и властите решиха да редуцират политиките за споделяне на данни.

Мобилните превозвачи в Европейския съюз споделят данни със здравните власти в Италия, Германия и Австрия, за да помогнат да се следи как хората спазват социалната дистанция, предаде Ройтерс. Правителството на САЩ се стреми да използва анонимни данни, събрани от технически гиганти за подобни цели, според „Вашингтон пост“. Но в Русия защитниците на личния живот се тревожат, че използването на лицевото разпознаване в страната вече е преминало законните мерки; по-строги мерки на фона на коронавирус могат да позволят на държавата да упражнява още по-голям контрол върху своите граждани, след като епидемията приключи.

„Саркис Дарбинян, адвокат от неправителствената организация „Роскомсвобода“, която следи онлайн свободите в Русия, твърди: "Най-страшното е, че епидемията ще приключи някой ден, но тези мерки, съм сигурен, че ще останат."

Междувременно Русия планира да разшири съществуващите си системи, тъй като броят на случаите с коронавирус расте. Но московската Биг Брадър-система за наблюдение далеч не е перфектна. Извън столицата на Русия разпознаването на лица обикновено е ограничено до летища и железопътни гари. Правителството обаче казва, че се готви да използва други инструменти за наблюдение в опит да допълни картата на вирусния модел.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com