Франция иска ключова роля в косовския въпрос, Прищина разчита на САЩ

4048
Франция иска ключова роля в косовския въпрос, Прищина разчита на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата в Берлин между Косово и Сърбия, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, не успя да "рестартира"диалога и да помръдне преговорите от мъртвата точка, но показа сериозните намерения на Париж да поеме водещата роля в решаването на косовския въпрос, пише белградския вестник "Вечерне новости".

Дипломатически източници на вестника твърдят, че тази инициатива на френския държавен глава е част от амбициозния му план да поеме ролята на ключов играч в Европейския съюз от Германия и нейния канцлер, чийто мандат ще изтече скоро. Ако Макрон успее да върне Прищина на масата за преговори и доведе диалога до стадий, при който постигането на споразумение дори се приближи, той би показал, че освен велики планове и идеи, има и способността да ги претворява в дела.

Според президента на Косово Хашим Тачи срещата в Берлин е показала колко е слаб ЕС и силното му разделение по отношение на диалога Белград-Прищина и заради това САЩ трябва да има решаваща и историческа роля в този процес. Тачи изтъкна решаващата роля на Вашингтон при подписването на Дейтънския договор, Договора от Рамбуйе, Охридският договор и Договора от Кончул и прогнозира, че „без активната и водеща роля на САЩ“ няма да може да бъде постигнат договор с Белград.

Вучич: Защо не поканиха и Борисов на срещата за Косово в Берлин?

Сръбският президент Александър Вучи заяви, че на днешната среща в Берлин няма да бъде лесно за сръбската делегация, защото още в самото...

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви за "Новости", че Прищина в Берлин още веднъж е показала, че няма намерение да преговаря и вероятно има подкрепата за това от някои велики сили. "Ние сме за продължаване на диалога и всеки, който мисли, че може да върне албанците на масата за преговори, е добре дошъл да се опита. Прищина, от друга страна, постоянно кани Америка за диалог, но в такъв случай и ние имаме някого, когото да поканим (Русия, б.р.)", са думите на Дачич.

Професорът от Факултета за европейски изследвания Слободан Зечевич казва, че Франция има големи амбиции да присъства в Западните Балкани и че Сърбия има главна роля в този интерес на Париж към региона. Зечевич заяви пред РТС, че трябва да се обърне внимание и на нюансите в позициите на Франция и Германия спрямо Сърбия. "Германия се застъпва за решение, което би включвало признаването на Косово, докато Франция е по-отворена за разглеждане и други възможности, които биха довели до нормализиране на отношенията".

Директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич благодари от името на управляващата "Сръбска прогресивна партия" и президента Вучич на Меркел и Макрон за "много сериозната подготовка на срещата в Берлин и за това, че дадоха възможност на Вучич да представи позицията на Сърбия". "За съжаление, на срещата на върха имаше малко положителни послания. Съобщенията от Прищина и Тирана бяха почти зловещи, напълно срещу диалога и нормализирането на отношенията. Но все пак, не всичко беше толкова черно. Държанието на Словения и Хърватия, както и на Черна гора, беше коректно", добави Джурич.

Междувременно, ролята си в преговорите с Прищина се опитват да увеличат и представителите на албанците от Южна Сърбия, които излязоха с инициатива да бъдат включени в "заключителната фаза" на диалога. Инициативата бе подписана от председателя на Националния съвет на албанците Рагми Мустафа, кмета на Буяновац Шаип Камбери и представителя в сръбския парламент Фатмир Хасани. Те писаха до Федерика Могерини, Хашим Тачи и координаторите на екипа за диалог в Прищина, Шпенд Ахмети и Фатмир Лимай.

Германско предупреждение към Сърбия и Косово за европейската ми интеграция

Докладчикът на Западните Балкани за германския парламент Питър Байер предупреди, че европейските перспективи на Сърбия и Косово ще бъда...

Динамизирането на политическите отношения на Париж и страните от региона, укрепването на двустранното сътрудничество и насърчаването на икономическото и социалното развитие чрез работата на Френската агенция за развитие, са основните точки на новата стратегия за Еманюел Макрон за Западните Балкани.

Неговото предложение беше представено на срещата на върха в Берлин и в този документ, наред с други неща, се подчертава желанието на Франция да се ангажира повече в стабилизирането на частта от Западните Балкани, която не е в ЕС. В стратегията също така се съобщава за посещения на френски служители в региона, като най-важното посещение на Макрон в Сърбия е планирано за юли.

По отношение на двустранното сътрудничество се посочват областите: сигурност (борба с незаконната търговия с оръжие, създаване на постоянни звена за разследване на престъпления, борба с тероризма със създаването на платформи за докладване на незаконно съдържание в интернет), съдебната система (установяване на ново сътрудничество в областта на финансовата и икономическата политика) формиране на съвместни екипи за разследване с всички в региона) и отбраната.

В частта, свързана с проектите на Френската агенция за развитие, се казва, че тя ще подкрепи устойчивото развитие, равенството между половете и помирението. Годишната помощ, предоставена от тази агенция, е между 100 и 150 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com