Ще има още преговори между Сърбия и Косово, но засега тонът остава студен

1306
Ще има още преговори между Сърбия и Косово, но засега тонът остава студен
Снимка: Getty Images/Guliver

Сърбия и Косово ще се върнат на масата за преговори, след като лидерите на Германия и Франция ги предупредиха, че разрешаването на споровете им е определящо за бъдещите им отношения с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха домакини на работна вечеря за лидерите на държавите от Западните Балкани. След нея президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Косово Хашим Тачи казаха, че ще има нови разговори в началото на юли в Париж. Съгласно съобщение от пресслужбата на германското правителството, двете страни са постигнали съгласие "да продължат усилията си за прилагане на съществуващите споразумения". Те са изразили желание и да се включат в "конструктивен" диалог, за да намерят решение за нормализиране на отношенията им, става ясно още от разпространеното съобщение.

Германско предупреждение към Сърбия и Косово за европейската ми интеграция

Докладчикът на Западните Балкани за германския парламент Питър Байер предупреди, че европейските перспективи на Сърбия и Косово ще бъда...

Въпреки приповдигнатия тон на Меркел и Макрон, Тачи заяви, че няма да бъдат отменени митата от 100% върху вносните стоки от Сърбия, докато Белград не признае независимостта на Косово. В същото време Вучич каза, че премахването на наложените преди половин година мита е задължително условие за каквито и да е преговори.

"Сърбия трябва да признае независимо Косово и да остави настрана въпросите за суверенитета на нашата страна", подчерта Тачи след срещата.

"Искания или мечти, че в Северно Косово ще се създаде Общност на сръбските общини с изпълнителна власт по модела на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, никога няма да се реализират. Не може да има решение нито по модела на двете Германии, нито даже с двоен суверенитет", написа Тачи след срещата в социалните мрежи. Той припомни, че Косово иска да присъедини три общини в Южна Сърбия, населени предимно с албанци.

"Косово отговорно и законно се интересува от аспирациите на албанците, живеещи в Прешевската долина", уточни Тачи.

Според Вучич, той и сръбският премиер Ана Бърнабич "са се борили за Сърбия", но останалите държави-участнички в разговорите признават независимостта на Косово. "Албанците от Косово започнаха с първо искане - да признаем Косово за независима държава. Второ искане - да няма никаква автономия за сърбите, никаква Република Сръбска в Косово и никаква изпълнителна власт за Събранието на сръбските общини. Така стана ясно, че Прищина е настроена неконструктивно", каза Вучич след срещата. Той добави, че е останал изненадан от остротата и яростните атаки на албанците към Сърбия и Република Сръбска

Ще бъде ли обвинен Хашим Тачи за военни престъпления?

Високопоставен служител на Специализирания съд и Специализираната прокуратура за Косово в Хага, създаден, за да разследва предполагаеми...

"В заключение, продължаваме дискусиите, предполагам в по-малък формат, с посредничеството на ЕС, Германия и Франция, за да намерим решение, което да ни позволи да подновим диалога", каза Вучич.

Варианти

Споразумение подобно на Основният договор (Grundlagenvertrag), който ФРГ и ГДР подписват през 1972 година, може да бъде моделът, който да бъде приложен за спора между Сърбия и Косово. Тогава двете части на Германия установяват правила за комуникация и взаимодействие, без официално да се признават една друга.

Ангела Меркел е твърд противник на размяната на територии. Въпреки това, все още има политици и дипломати, които подкрепят идеята. Една от целите на срещата в Берлин е да бъдат заглушени тези гласове.

Германия казва още, че решението трябва да бъде намерено от Европейския съюз, Франция и Германия. Това е послание към Брюксел, но още послание към САЩ и Русия, на които се казва, че европейците ще взимат решенията по този въпрос. Що се отнася до отношенията между Берлин и Брюксел по идеята за размяна на територии, източници твърдят, че Меркел е "изключително ядосана" на първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, която подкрепя подобен план. Според "Радио Свободна Европа", това е причината, поради която Могерини не беше поканена на срещата в Берлин. Тя в крайна сметка присъства, но само защото председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не успя да дойде.

Косовският президент отхвърли идеята за размяна на територии със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи отхвърли предложението за размяна на територии със Сърбия, като заяви, че той "никога не би търгувал с...

Сърбия продължава да счита Косово за своя провинция, въпреки че въоръжения бунт и бомбардировките на НАТО принудиха Белград да изтегли армията си от населената албанци територия преди 20 години. През 2008 г. Косово обяви независимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com