Галъп: Русия губи подкрепа в бившите съветски републики

7266
Галъп: Русия губи подкрепа в бившите съветски републики
Снимка: Getty Images

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Русия е загубила значителна част от подкрепата си в държави, които исторически са били част от нейната сфера на влияние.

Неотдавнашен доклад на "Галъп" показва, че в много - но не всички - държави, които някога са били част от Съветския съюз, одобрението за руското ръководство между 2021 и 2022 г. е претърпяло удар, съобщава Евронюз. Това е в противоречие със стремежа на президента Владимир Путин да възстанови "руското господство", добавя БГНЕС.

Непобедима руска шампионка през сълзи: Каквото и да правим, не ни искат

Една от най-успешните руски спортистки - Мария Ласицкене, обяви през сълзи, че международната ѝ кариера е приключила. Олимпийската и тр...

В държави като Украйна, Грузия и балтийските държави - традиционно по-предпазливи към Русия като проблематичен и често настойчив съсед, одобрението на Кремъл е спаднало от нива, които вече са до 0% или близо до 0%, но и преди това доверието не е било толкова високо - около 20%.

В държави, които в миналото са симпатизирали на руското ръководство, като Армения, Молдова, Казахстан и Азербайджан, спадът в популярността на руското ръководство е още по-драстичен. Там сега хората, които не одобряват руското ръководство, са повече от онези, които го одобряват, което е обратна тенденция до само преди година и половина.

Спадът на популярността на Русия в държави със сложна етническа ситуация като Казахстан и Молдова е свързан с нарастващата загриженост за евентуални опити на Москва да завладее техните територии.

В Казахстан наличието на голям брой етническо руско население на границата е причина за безпокойство, тъй като тези хора се смятат за потенциално по-благосклонни към Москва, отколкото към Астана: Президентът на Казахстан се притесни как Русия асимилира Беларус (ВИДЕО)

Руските мироопазващи сили в сепаратисткия регион Приднестровие в Молдова предизвикват опасения, че Москва може да иска да присъедини района към своята територия, ако успее да победи украинските сили.

Съд готви да признае за геноцид престъпленията на нацистка Германия в Русия

Руски прокурори поискаха от руски съд да признае престъпленията, извършени от нацистка Германия в Московска област по време на Втората ...

Само две държави от традиционната сфера на влияние на Русия продължават да подкрепят руското ръководство - Киргизстан и Узбекистан. Процентът на хората в тези страни, които не одобряват руското ръководство, е намалял между 2021 и 2022 г. Не се е променило общото усещане за преобладаваща подкрепа към Москва, като 63% от населението одобрява лидерите на Кремъл.

В световен мащаб, според доклада на Галъп, неодобрението към руското ръководство се е покачило до средна стойност от 57% през 2022 г. От друга страна, делът на одобрението му е 21%.

Намаляващата популярност на Русия може да се види и в данните, отчитащи броя на хората, живеещи в страните с най-големи руски диаспори на глава от населението - Казахстан, Латвия и Естония, които се определят като руснаци. Между 2007 и 2009 г. около трима от всеки десет жители са се определили като руснаци в Казахстан (33%), Латвия (30%) и Естония (29%). През 2022 г. тези, които се определят като руснаци, намаляват до 15% в Казахстан, 19% в Латвия и 21% в Естония.

Защо е спаднала популярността на Русия?

Макар че инвазията в Украйна може да се разглежда като определящ фактор за спада на популярността, има и други причини, поради които постсъветските държави може да са недоволни от Москва.

"Тук не е Москва!": БОЕЦ с протест пред руския културен център заради филма "Азовстал" (ВИДЕО)

Сдружение БОЕЦ излезе на протест пред Руския културно-информационен център в София. Повод за недоволството стана излъчването на руския ...

Една от тях е, че нахлуването в Украйна е отклонило вниманието на Русия от традиционната ѝ роля на регионален посредник и главен медиатор като е намалило нейното значение, пише Галъп.

На места като Армения и Азербайджан, където Русия изигра ключова роля като посредник за решаване на борбата за спорния регион Нагорни Карабах, популярността на руското ръководство е пострадала значително: Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан (ВИДЕО)

Друга причина е, че войната в Украйна се разглежда от някои среди и като шанс за постсъветските държави да извоюват по-голяма автономия от една по-малко ангажирана Русия. Някои от тях - включително Армения, Украйна и балтийските държави - гледат по-благосклонно към други суперсили като САЩ и Китай.

"Галъп" нарича загубата на статут и престиж на Русия в региона, където нейната сила и влияние традиционно са били най-големи, "сеизмична промяна", която може да означава "залеза на последната европейска империя".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари