Грета Тунберг - новата Жана д'Арк или PR продукт?

11848
Грета Тунберг - новата Жана д'Арк или PR продукт?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Как смеете! Вие откраднахте мечтите ми, детството ми, с празните си изявления!" – каза шведската екологична активистка Грета Тунберг пред световните лидери на срещата на върха на ООН. Тя е само на 16 години, за нея писаха в световните социални мрежи Барак Обама и Доналд Тръмп и може би скоро ще стане най-младият лауреат на Нобеловата награда за мир. Говорим за момиче, което някой счита за пример, а някои - PR продукт. 

Какво знаем за нея?

Грета е на 16 години, майка й е певица, баща й е актьор. На 11 г. тя преживява депресия, спира да говори и да се храни, загуби 10 кг за два месеца. Тя е диагностицирана по това време със синдром на Аспергер, селективен мутизъм и обсесивно-компулсивно разстройство. Първите две диагнози предполагат трудности в общуването, а последната - възможността за обсесивни мисли.

Екологичен тоталитаризъм - кой печели от това?

Напоследък ставаме свидетели на все по-гръмогласен климатичен „активизъм“. Климатичните стачки, чието лице е шведската учен...

Според Грета на осем години тя научила за глобалното затопляне и за нея „изглеждало невъзможно“, че „никой не повдига този въпрос“. През 2018 г. тя бяга от часове и вместо това идва пред сградата на шведския парламент. Така тя започна да действа всеки петък и в резултат създаде движението „Петък за бъдеще“ („Петъците за бъдещето“), наричано е още „Удар за училището по климата“. Постепенно към акциите й започнаха да се присъединяват и други млади хора. Тя публикува снимки и текстове с hashtags #FridaysForFuture и #ClimateStrike и насърчава всички да последват нейния пример.

Грета е веган и не лети със самолети, вярвайки, че те причиняват прекалено големи щети на околната среда. Всичко най-важно за момичето, за което говори целия свят е събрала Бела Волкова от ТАСС в превод от БГНЕС.

Какво прави тя?

Целта на Грета Тунберг е да привлече вниманието на политиците към екологичните проблеми. "Ние, момичета и момчета, правим това, за да събудим възрастните. Ние, момичета и момчета, правим това, изисквайки действия", пише тя.

На 20 септември Грета стартира глобални климатични протести. Според нея от 20 до 27 септември "ще бъдат проведени 5225 акции в 156 държави на всички седем континента". В различни градове на Обединеното кралство, според съобщения в медиите, общо над 100 хиляди души са предприели подобно действие. В Ню Йорк - над 60 хиляди души според кмета на града и 250 хиляди души - според изявлението на самата Грета.

Грета Тунберг към световните лидери: Как смеете? (ВИДЕО)

Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си преди срещата на високо равнище за климата в Ню Йорк. „Вие искате от нас...

На 23 септември Тунберг говори в залата на Общото събрание на ООН пред световните лидери, обвинявайки ги, че са „откраднали нейното детство“. „Хората страдат, хората умират, екосистемите умират. Много видове са на ръба на изчезване. Всичко, за което можете да говорите, са приказки за пари и за икономическия растеж", каза тя.

Грета пътува до Ню Йорк с лодка. Според съобщения в медиите, Пиер Касираги, внук на принца Монако и актрисата Грейс Кели, й помогнал за това. Твърди се, че тази яхта е много екологична.

Какво постигна тя?

През март тази година Грета беше номинирана за Нобелова награда за мир. Имената на победителите ще бъдат обявени през октомври, така че ако Тунберг бъде наградена, тя ще стане най-младият лауреат в историята. Предишният такъв рекорд принадлежи на пакистанската активистка за правата на човека Малала Юсуфзай, но тя е била на 17 г.

Грета се появи на корицата на британското списание GQ и получи награда от него, а списание Time преди това я включи сред стоте най-влиятелни хора в света.

Екоактивисти по цял свят: Промяната идва!

Милиони хора по света участваха в стачката за климата. Тя се проведе в навечерието на срещата на ООН, посветена на климатичните изменен...

Повече от 1,7 милиона души са се абонирали за нейната публична страница във Фейсбук, 4,5 милиона за нейната страница в Instagram и 1,9 милиона за нейния акаунт в Туитър.

За някои Грета е нов идол. Някои от публикациите й във Фейсбук събират хиляди препратени съобщения и десетки хиляди харесвания. Сред тези, които я подкрепят, е бившият президент на САЩ Барак Обама, който във Фейсбук я нарече "един от най-големите защитници на нашата планета". Но има противоположни мнения: Френският президент Еманюел Макрон „изобщо не е сигурен, че това е най-ефективният начин да се подходи към проблема“. А президентът на САЩ Доналд Тръмп написа за нея в Туитър: "Тя изглежда като много щастливо момиче, което с нетърпение очаква своето светло и прекрасно бъдеще. Колко е приятно да го видя!" Много потребители на социалната мрежа оцениха това като подигравка.

В Русия Грета е широко дискутирана в социалните мрежи. Някои я наричат Жана д'Арк, а някой пишат негативни коментари. Дори имиджът й - образът на момиче с две дълги плитки, което изглежда много по-младо от своите 16 години, изглежда фалшиво за мнозина.

Кой стои зад нея?

Този въпрос хората задават най-често. Най-вероятно, защото хората рядко вярват, че един тийнейджър може сериозно и доброволно да се включи в политически дейности. Но точният отговор е дали някой стои зад младия екоактивист или тя действа искрено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари