X
 
 

Грета Тунберг към световните лидери: Как смеете? (ВИДЕО)

11315 15
photo of Грета Тунберг към световните лидери: Как смеете? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Грета Тунберг нападна остро световните лидери в речта си преди срещата на високо равнище за климата в Ню Йорк. „Вие искате от нас, младите, да се надяваме. Как смеете!?" – възкликна силно развълнуваната 16-годишна шведска екоактивистка. „Вие откраднахте моите мечти и моето детство със своите празни думи. И аз все пак съм една от щастливците. Хора страдат, хора умират, цялата екосиестема колабира. А вие говорите само за пари и ни разказвате приказки за икономическия растеж“, продължи Грета Тунберг, видимо едвам сдържайки сълзите си, отбелязва Deutsche Welle.

На срещата, която се провежда по покана на Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, участват близо 60 световни лидери. В навечерието ѝ Гутериш каза, че сега трябва да се премине от думи към дела, за да се предотврати климатичната катастрофа.

Междувременно видеото с речта на Грета Тунберг светкавично се разпространи в интернет и предизвиква бурни реакции по цял свят.

Грета се е срещала с папа Франциск, била е в Европарламента, на форума в Давос, на голямо киносъбитие в Берлин. 16-годишната Тунберг, момичето с големите очи и дебелата плитка, което поради дребничкия си ръст все още прилича на дете, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята. Нейната "ученическа стачка", протестът ѝ срещу безразличието на политиката, напипа болното място на съвременните западни общества. А "Петъците за бъдещето" ("Fridays for future") се превърнаха в мощен политически фактор на много места по света. Грета също така успя да мобилизира голям брой активисти по темата с климатичните проблеми.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп коментира изявлението на Тунберг.

"Тя изглежда като много щастливо младо момиче, което го очаква светло и прекрасно бъдеще. Толкова е хубаво да се види!“, посочи стопанинът на Белия дом в своя публикация в Twitter. Тръмп закратко присъства на срещата на върха за климатичните промени в Ню Йорк, но напусна след 14 минути. С това той демонстрира последователния скептицизъм на администрацията му по темата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Ренета 4 Ренета преди 1 месец Профил на трол?
  1.1(Защо ОН дава трибуна на деца с ментални увреждания?)??? Колко жалко за Вас Господинчо,който се криете зад фалшивата си личност!Това дете,на 16 години,има честта,достойнството и смелостта да каже истината за огромният проблем пред който е изправено цялото човечество,бъдещето на тази красива планета,бъдещето на нашите деца.Тя не се страхува,като Вас Господинчовци и се изправи пред всичките тез виж още ›› и изтрещели,водещи личности,на които вие робувате и се кланите всеки ден! О да,убедена съм в това!Убедена съм също,че нямате деца,защото щяхте да разберете болката и състраданието на това дете. Най-малкото поне,щяхте да се радвате,че съществува едно дете на 16 години,което не прекланя чистият си поглед пред тъпото и уж-състрадателно изражение на господата мерзавци,които до голяма степен са отговорни или просто безучастни за войните,за това,че децата на тази планета безмилостно се избиват,че не могат да изживеят детските си години, защото в съзнанието си вече са изморени възрастни. Слагайки ни названието,под един общ знаменател с вас Господинчовци с малки и болни душички,аз се срамувам,че се казвам човек. Пожелавам успех в лечението и успешно оздравяване!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Емоционална другарке 4, каузата на Грета е велика и правилна, но нейната болка и страдание до голяма степен се дължат на менталните ѝ проблеми. ТРЯБВА ДА СЕ ПОМОГНЕ НА ДЕТЕТО, да се успокои и да продължи жива и здрава да популяризира идеите си. НЕ ИСКАМ ДА Я СПРА, а да ѝ се помогне! Не го казвам от лицемерие, а от грижа за детето. Никоя идея, колкото и да е велика, НЕ СТРУВА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА Е виж още ›› ДНО ДЕТЕ!
  : 5 !
 • Октомври 4.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Няма никаква кауза 4.1 Тя вече е играчка на онези откраднали нейното детство както и ти и 80% от форума . Жалка работа , но факт.
  : 2 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 3 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Страда от тежка форма на ЕКСХИБИЦИОНИЗЪМ. Съветвам най-добронамерено, да потърси психиатър...Още е млада и вероятността за успешно излекуване е голяма.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Да , определено има психични проблеми и те ще се задълбочават, но в твоят случей присмял се щърбел на хърбел. тя служи на тези на който служиш и ти. Тъмната страна. Обаче ти кога ще бъдеш излекуван ? Може би никога . Е имаш поне надежда , но цената ще е висока. Едно управление на Н.Ф.*Стомана ще те направи свободен , но цената за теб ще е висока , а и за такива като теб или нея.
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  С голям интерес чета коментарите тук за менталните проблеми на Грета Тунберг, ако степ толкова заинтересувани може да видите нейното посещение в американския конгрес и как отговаря на въпроси на конгресмените, тя и с пъти по-интелигентна от повечето от вас :)
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  №2, аз не ти оспорвам интелигентността, не оспорвам и колко е права или не Грета, но на това дете трябва да му се помогне незабавно. Хубавото при тия деца е, че поемат ли дадена задача, изпълняват я перфектно, лошото е, че загърбват всичко друго. Примерът, който даваш за посещението ѝ в американския конгрес, само подкрепя моята теза, а не я отрича.
  : 7 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Щом сте толкова загрижен може да се обърнете лично към нея в Twitter както и да сезирате институциите в Швеция, не е ясно на какво основание ще го направите и както какъв но ваша си работа.
  : 7 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "Тя изглежда като много щастливо младо момиче, което го очаква светло и прекрасно бъдеще. Толкова е хубаво да се види!“ - както винаги Тръмп се изказва неподготвен. Това дете страда от ментално увреждане, което го кара да се концентрира върху една единствена тема и да я превърне в кауза на живота си.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Защо ОН дава трибуна на деца с ментални увреждания?
  : 10 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Защото въртят мръсни игри. Момичето може да е право за климата, не споря, но трябва да се обърне специално внимание на здравето му.
  : 8 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И какво лошо има в това да имаш кауза на живота? Нищо, ама на Ганьо му дай да хейти това му е каузата в живота.
  : 13 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  1.3, няма лошо да имаш кауза в живота, но и здравето е важно. Още повече за подрастващо дете е необходима навременна помощ.
  : 4 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нещо по-конкретно може ли да кажете, Вие сигурно познавате състоянието на детето лично и вероятно сте лекар?
  : 8 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А Вие, 1.5, лекар ли сте, защото също имате претенции за правило мнение по въпроса? Аз съм само скромен педагог. Не говоря за каузата на Грета, а че се нуждае от специализирана помощ, най-добре докато е още малка. НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ НИТО С НЕЯ< НИТО С ВАС, №1.5.
  : 5 !