Гуантанамо като заплаха за националната сигурност на САЩ

4488
Гуантанамо като заплаха за националната сигурност на САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на САЩ Барак Обама очерта плана на своята администрация за затварянето на военния център за задържане в залива Гуантанамо, Куба, с думите, че съоръжението „не помага за нашата национална сигурност, а я подкопава“.

„Ако, като нация, ние не се справи с това сега, тогава кога?“, попита Обама в Белия дом, след като министерство на отбраната представи плана пред Конгреса. Той апелира към Конгреса да бъде „от правилната страна на историята“ и помоли нацията да действа според научените през последните 15 години уроци.

Републиканците вече разкритикуваха предложението на Пентагона.

„Конгресът не оставя място за объркване. Против закона е, и ще продължи да бъде, да се прехвърлят задържани терористи на американска територия. Ние няма да застрашим сигурността на нашата нация заради предизборно обещание“, каза Председателят на Камарата на представителите Пол Райън.

„Ние сме във война, а президентът е по-фокусиран върху преместването или освобождаването на вражески бойци, вместо задържането на нови“, коментира председателят на комисията по вътрешната сигурност Майкъл Маккъл.

Все пак високопоставен служител на администрацията каза, че закриването на затвора е приоритет за националната сигурност и допълни, че съоръжението е „вдъхновило“ джихадисти и е послужило за инструмент за набиране на нови терористи.

Президентът подчерта важността на затварянето на съоръжението при встъпването си в длъжност през 2009 г., но с останала по-малко от година от мандата му, все още има 91 задържани. Обама каза, че по време на поемането на президентските задължения е имало подкрепа и от двете партии за затварянето на затвора, но с времето депутатите са започнали да се „безпокоят за политиките“ от това.

„Всичко това е просто политика. Има хора, които дотолкова се противопоставят на администрацията на Обама, а смятам и лично на Обама, че те просто не искат да участват в никакви действия в полза на неговите цели“, коментира Гари Солис, професор в университета Джорджтаун.

Планът на Пентагона за затварянето на затвора включва обсъждането на 13 възможни места в САЩ, където военните може да прехвърлят 30-60 затворника. Сред предложенията са федералните затвори в Канзас, Колорадо и Южна Каролина, както и военни обекти.

Обама обмисля закриването на Гуантанамо

Президентът на САЩ Барак Обама разглежда разнообразни варианти за закриването на американския затвор в Гуантанамо, Куба. "Президентът ...

Според източник от администрацията преместването им от Куба в САЩ ще спести на Пентагона между 65 и 85 млн. долара на година, и ще премахне първоначалните разходи по преместването на затворниците в следващите 3-5 години.

Обама допълни, че общите спестявания от преместването ще достигнат 1,7 млрд. долара в следващите 20 години.

Предложението не предлага точна цена или място за заместващо центъра за задържане съоръжение, което републиканците, и особено председателят на камарата на представителите Пол Райън, използват като причина да отхвърлят плана.

Настоящето американско законодателство забранява прехвърлянето на затворници от Гуанатанамо на американска територия.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари