Има ги и тях: добрите новини в пандемията

5656
Има ги и тях: добрите новини в пандемията
Снимка: Pixabay

Към края на тази година, изпълнена с много тревоги, има и добри новини по отношение на борбата с коронавируса. Три проучвания от Великобритания и Австралия свидетелстват, че при бързо разпространяващия се Омикрон действително заболяването протича по-леко.

Омикрон е по-малко опасен 

Изследванията на британски учени показват, че при Омикрон броят на хоспитализациите е с 20-25 процента по-малък, отколкото при Делта. Въз основа на направените лабораторни опити, експертите стигат до извода, че Омикрон не заразява толкова успешно клетките на белите дробове и се разпространява по-слабо. Предстои обаче да научим дали тези лабораторни наблюдения ще се потвърдят и в практиката.

Шотландско изследване също показва, че в сравнение с Делта мутацията Омикрон намалява с две трети риска от постъпване в болница, а и такова лечение не се е наложило на нито един човек под 60 години. Установено е още, че бустерната ваксина в значителна степен защитава от заболяване, придружено от симптоми.

Тези данни още не са проверени от независима инстанция, но те могат да потвърдят предишните изследвания от Южна Африка, където по-лекото протичане на заболяването бе установено много по-рано. Сведенията от Южна Африка гласят, че при Омикрон рискът от хоспитализиране е до 80 процента по-малък, отколкото при Делта. Същевременно обаче не беше ясно дали от гледна точка на, като цяло, по-ниската възраст на обществото тези резултати биха могли да се съотнесат и към Европа.

Както отбелязва на свой ред водещият германски вирусолог Кристиан Дростен, данните от проучвания, направени в Нов Южен Уелс в Австралия, показват, че в общество, което е до голяма степен имунизирано, броят на заболяванията след заразяване с Омикрон, при които е нужно болнично лечение, намаляват повече от наполовина.

За оптимизъм обаче е още рано, тъй като остават доста въпроси. Така например по-лекото протичане на заболяването може да се дължи на това, че новият вариант на вируса засяга тези обществени групи, които вече имат по-силен имунитет благодарение на ваксините или на преболедуване.

Въпреки всичко Омикрон остава опасен, тъй като този по-заразен вариант на коронавируса се разпространява изключително бързо, в резултат на което мнозина заболяват за много кратко време. Дори тежките случаи да са относително по-малко, новите случаи са толкова много, че могат да претоварят здравната система.

Вижда ли се краят на пандемията? 

Ако се докаже безусловно, че при Омикрон заболяването протича по-леко отколкото при Делта, това определено би повлияло на хода на пандемията като цяло, тъй като в много части на света Омикрон е на път да измести Делта като доминиращ вариант.

Трудно вирусът ще изчезне съвсем, но е вероятно постепенно той да стане ендемичен - да не говорим вече за пандемия, а само за сезонна болест с локално разпространение, както при грипа през зимата. При това положение ще можем да се защитим с по една ваксинация на година.

Бустерните ваксини дават резултат 

Има и още една добра новина: одобрената наскоро в ЕС ваксина на Novavax (която представлява протеинов препарат) предлага и ефективна защита срещу Омикрон. Третата допълнителна доза повишава имунния отговор, показва проучване, което все още тече.

От AstraZeneca на свой ред съобщават, че и тяхната векторна ваксина влияе добре като бустър на Омикрон. Преди това такива заявления бяха направени и от BioNTech/Pfizer и Moderna.

Вече има таблетки срещу коронавируса 

И още една добра новина: в САЩ беше одобрено лекарство срещу коронавирус – таблетките Paxlovid на фармацевтичния концерн Pfizer. Както сочат междинните анализи, медикаментът намалява с 89 процента риска от клинично лечение и смъртни случаи при пациенти с Ковид.

Американското правителство вече е купило 10 милиона дози Paxlovid за 4,7 милиарда евро, а преди седмица и Европейската агенция по лекарствата ЕМА обяви, че с Paxlovid могат да бъдат лекувани тези възрастни пациенти, които нямат нужда от обдишване, но са застрашени от тежко протичане на заболяването. Медикаментът още не е одобрен официално в ЕС, но процедурата е в ход.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари