Имунитет към COVID-19: Новата класова система, която ще определя света?

8424
Имунитет към COVID-19: Новата класова система, която ще определя света?
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато разглеждаш обявите на Airbnb за Бруклин, една от тях веднага се хвърля на очите: "Хазяинът има имунитет." Сред снимки на залези, интериор има и нещо неочаквано - снимка на положителен тест за антитела за коронавирус. Хазяинът Мартин Итън съобщава, че се е изследвал няколко седмици след като през март е преболедувал от нещо, за което е смятал, че е  Covid-19. Когато резултатите за наличието на антитела се оказали положителни, той решил да включи тази информация към профила си, за да е по-желана обявата му, пише The Guardian. 

"Ако трябваше да отида в Ню Йорк, то бих предпочел да отседна при някого, който има антитела", споделя 48-годишен писател, който пътува често. В момента тази стратегия се оказва "доста успешна."

Кантарджиев: Спазвайте трите "д" и всичко ще е наред

Според мен няма кой знае каква опасност за разпространение, но само при условия, че се спазват трите „д“ - дисциплина, дези...

При липсата на ваксина имунитетът става потенциален ключ към възобновяването на нормалния живот след пандемията, което кара някои да вярват, че положителният резултат от теста за антитела може да не е толкова лошо нещо... Но до колко ще е важно това, когато правителствата и страните постепенно възобновят работата на бизнеса, отваряйки го за хората?Остават въпросите, свързани с точността на тестовете за антитела за короновирус. СЗО предупреждава, че няма никакви доказателства за това, че хората, оздравели от вируса и имащи антитела са защитени о повторно заразяване. Но експертите предсказват, че ако бъде доказано, че преживелите заболяването имат имунитет те ще могат да извършват редица дейности и услуги, като доброволчество в болници и домове за възрастни хора, грижа за пациенти с коронавирус и работа в магазини и предприятия, свързани с хранителната промишленост - без риск. В зависимост от това как ще реагират властите, бизнесът и обществото като цяло, те ще имат право на повече свободи.

Изданието припомня, че подобни сертификати вече се издават в Чили - на хората, преминали карантина след получаването на положителен резултат от теста.  В Китай приложенията, даващи "код здраве", се използват за определянето на това кой и къде може да се придвижва.Според д-р Антъни Фаучи, директор на американския национален институт по алергии и инфекциозни заболявания заяви, че в САЩ са възможни имунни сертификати и че "те наистина може да имат някои предимства при определени обстоятелства."

Според д-р Йезекил Емануел, председател на департамента по медицинска етика и политика на здравеопазването в университета на Пенсилвания, подобни сертификати ще са необходими за пътувания, дори след появата на ваксината, за да се докаже наличие на имунитет и да се избегне карантината... Тази концепция вече се приема от частния сектор. Приложението за наемането на стая в хотели  Sidehide и верификационната компания Onfido разработват имунен паспорт за хотелите - опцията се очаква да бъде пусната в действие в Маями. Предполагаемите преимущества на имунитета са такива, че някои хора умишлено се опитват да се заразят. Има данни за организирането на "коронавирус-партита", където хората отиват с надеждата да се заразят с носители на вируса без предпазни средства. Според лекарите това е лоша идея.

Независимо от предполагаемите преимущества при изработването на имунитета, създаването на система, в която публично се идентифицират хора с антитела, поставя въпроси, свързани с безопасността и конфиденциалността. Американският съюз за защита на гражданските свободи се обяви срещу въвеждането на имунни паспорти, които могат да тласнат бедните хора към това да рискуват живота си и да се заразяват умишлено, за да имат възможност да работят. Това може да задълбочи расовото и икономическото неравенство, да поощри надзора в областта на здравеопазването и да постави под заплаха неприкосновеността на личния живот.  

7,5 милиона са вече заразилите се с коронавирус

Общо 7 487 297 души са се заразили с COVID-19 в световен мащаб от началото на пандемията от COVID-19, като 3 800 628 от тях са били изл...

През XIX век в американския Юг жълтата треска, чиято смъртност е била 50%, създава "епидемична йерархия" сред онези, които са преболедували, припомня Катрин Оливариус, доцент по история в Стандфордския университет. Това е създало "имунокапитал", който е влияел на възможността на идващите бели хора да получат работа, жилище и застраховки, което значи, че те не са имали друг избор, освен да се опитат да се заразят. Оливариус се опасява, че подобна ситуация може да възникне  и днес, ако работодателите започнат да наемат само хора с антитела.

Има тънка граница между привилегията и социалното клеймо, предупреждава още ученият. Имунният статус може да доведе и до дискриминация. През миналия месец стана известно, че военните в САЩ са разглеждали въпроса за забрана на наемане на хора, които са били хоспитализирани с коронавирус, но в последствие са се отказали от идеята.Според математика Кети О'Нийл е малко вероятно имунитета да даде на хората голяма власт, ако се има предвид, че най-големият удар от коронавируса понесоха хората от неевропеидните раси. "Най-влиятелните хора в тази страна няма да имат имунитет и те няма да създадат система, която да ги отстрани от нещата, които им харесва да правят", смята О'Нийл.

Освен това с откраването на ваксина предимствата на всякакви имунни сертификати ще изчезне. Но инфраструктурата, създадена за проследяването, вероятно, ще се запази."Аз наистина се притеснявам: ние сякаш каним своите повелители на алгоритмите в живота ни, за да се справят с тази заплаха с общественото здравеопазване. А после всичко така и ще остане", казва още О'Нийл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари