Индийската тектонска плоча: епицентър на най-мощните земетресения през последното десетилетие

16218
Индийската тектонска плоча: епицентър на най-мощните земетресения през последното десетилетие
Снимка: Wikimedia

Светът силно се развълнува от опустошителното земетресение, което разтърси Непал в началото на тази година. Но това, което не стана ясно в информационния поток от Непал през изминалите месеци е това, че разрушителното природно явление се случи на границата между индийската и азиатската тектонска плоча, където се случиха някои от най-тежките земетресения през последното десетилетие.

Над 1 милиард и половина души живеят в рамките на тази предразположена към силна сеизмичност тектонска плоча, което прави близо 1/5 от цялото население на Земята.

Усети се земетресение на територията на община Каварна

Земетресение е било усетено и на територията на община Каварна. Това заяви кметът на крайморската община Цонко Цонев, предаде "Фокус". ...

Земетресение с магнитуд от 9.1 по Рихтер – третото най-силно на Земята след чилийското през 1960 г. (9.5 по Рихтер) и това в Аляска през 1964 г. (9.2 по Рихтер), се случи на границата на индийската тектонска плоча в нощта срещу Рождество през 2004 г. В резултат от земния трус и последвалото цунами, което засегна бреговете на целия Индийски океан, около 228 000 души загинаха, а десетки милиони бяха пряко засегнати.

Земният трус в Индийския океан, който се случи преди малко повече от 10 години, бе толкова силен, че дори успя да измести оста на планетата.

През 2005 г., малко след земетресението край остров Суматра, трус с магнитуд от 7.6 по Рихтер бе регистриран в планината Кашмир, която се намира на територията на Пакистан. Там също минава една от границите на индийската тектонска плоча. Над 88 000 души загинаха и близо 140 000 бяха ранени.

Последното опустошително земетресение на индийската тектонска плоча бе тазгодишното в Непал. При него над 4 300 души загинаха и десетки хиляди бяха ранени.

Над 6 млрд. долара ще са необходими за възстановяване на Непал

За реализиране на плана за възстановяване на Непал ще са нужни пет години и 6,6 милиарда долара, са изчислили властите в страната, пред...

Индийската тектонска плоча се простира от Хималайската планинска верига (на север) до екваториалния паралел (на юг). Тя е била съставна част от някогашния континент Гондвана, но преди 100 милиона години се е откъснала от него и е започнала да се движи в северна посока.

При сблъсъка на индийската тектонска плоча с азиатската се е образувала най-високата планинска верига на Земята – Хималаите. Този процес продължава и до днес.

Поредицата от земни трусове в Непал е резултат именно от това непрекъснато движение на индийската плоча.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари