Седем страшни факта за глада в Непал след унищожителното земетресение

12830
Седем страшни факта за глада в Непал след унищожителното земетресение
Снимка: Getty Images

На 25 април 2015 г. (в 11:56 ч. местно време) земетресение с магнитуд от 7.8 по скалата на моментния магнитуд удари Непал – една от най-бедните страни в света. 39 от 75-те области на Непал са тежко засегнати от земетресението.

Световната хранителна програма към ООН представя следните 7 факта за глада в Непал. Тези факти подчертават колко драматично е всъщност положението  с глада в Непал още преди сеизмичната активност да нанесе невъобразими щети.

Гладуващите хора по света са 795 милиона

Броят на гладуващите хора по света продължава да намалява и вече възлиза на 795 милиона души. Това показват данните от годишния докла...

1) Едно на всеки четири семейства в Непал живее под националната линия на бедността, която е едва 50 щатски цента на ден – много от тях буквално се борят всеки ден, за да изхранят себе си и своите семейства.

2) Цените на храните в Непал са доста високи, особено в отдалечените планински райони, където е още по-трудно те да бъдат доставени. В планинските и хълмисти местности цените на храните са двойно по-високи, отколкото в столицата Катманду.

3) Приблизително 5 милиона са недохранените в Непал. 41% от децата под 5-годишна възраст са прекалено ниски за тяхната възраст, а 29 % са тежко недохранените.

4) 70% от населението се изхранва чрез земеделие, като земеделието се равнява на една-трета от брутния вътрешен продукт на страната. Честите природни бедствия нерядко унищожават селскостопанската продукция, което води до увеличаване на глада в определени периоди от годината.

Хиляди левове глоба, защото гладуваш!

Безумна санкция от 3500 лева беше наложена на гладна жена, която отишла да си налови риба, защото няма какво да яде – нито тя, ни...

5) Средното годишно възнаграждение на един непалец се равнява на 707 щатски долара, като страната се намира едва на 145-о място от общо 187 страни в Индекса на човешкото развитие за 2014 г.

6) През 2014 г. Световната хранителна програма към ООН осигурява 180 000 обяда за децата в над 2 000 начални училища в Непал. Понастоящем тя осигурява храна за 1.4 милиона души, изпаднали в крайна нужда след земетресението.

Източник на данните: UNICEF

Автор: Теодор Спасов

България разплаква: Как ще ми купуваш храна, нищо не съм направил за теб

Трогателно, тъжно, истинско - дори в социалната мрежа Facebook реалността може да е твърде ... реална. Представяме ви без редакторска н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com