Интеграцията в Евразийския съюз: Лукашенко извива ръцете на Путин

7892
Интеграцията в Евразийския съюз: Лукашенко извива ръцете на Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Беларус е "притискана" към интеграция с Русия - това публично заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко. Той отбеляза, че Минск е инициирал реална интеграция с Русия още при бившия руски президент Борис Елцин, като "запазва суверенитета и независимостта си".

С "притискане" към интеграция Лукашенко обяснява предложението на Москва да доставя природен газ по цена 127 долара за 1000 куб. метра. Той обаче настоява да се запази миналогодишната цена, от 110 долара, защото сега на борсовите цени са под 100 долара.

Помпео: САЩ могат напълно да задоволят нуждите на Беларус от петрол

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че американските компании са готови да задоволят напълно нуждите на Беларус от петрол, съ...

На 14 февруари в Светлогорския целулозно-хартиен комбинат Лукашенко заявява, че Кремъл намеквал, че единни цени на енергоносителите щяло да има само ако Беларус се присъедини към Русия. Тогава Лукашенко обяви че ще си отбива нужното количество петрол от преминаващия транзит нефтопровод "Дружба" от Русия към Европа, ако Москва не достави договорираните годишно 24 млн. тона. През януари 2020 година са доставени едва 500 хил. тона, вместо 2 млн. тона, тъй като собственикът на Нефтопреработвателния завод "Белнефтехим" не можа да се договори за цената с големите руски нефтени компании.

На 20 февруари по време на визитата си в Архангелска област Лукашенко разказва за резултатите от телефонни преговори с Владимир Путин. Според него, Москва предложила компромисен начин за компенсиране при експортните мита за Беларус на стойност до 300 млн. долара за 2020 година.

Лукашенко обаче продължава да настоява Кремъл да свали още цената и отново предлага в телефонен разговор на Путин "справедлива" цена "до 90 долара за 1000 кубични метра". Накрая споменава "притискането" към интеграция, но с по-спокоен и миролюбив тон.

Руският професор Василий Симчера твърди пред "Свободная пресса": "Путин води с Лукашенко същата игра, както някога с Виктор Янукович. И при такава игра считам, че Путин ще загуби". При това Лукашенко е настроен от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео и от Евросъюза да заеме още по-твърда позиция, която някога са подкрепили при Янукович, смята Симчера.

Протест в Минск срещу обединяване на Беларус и Русия

Около 1000 души в Беларус участваха в демонстрация срещу перспективата за по-тясно обединение с Русия. Управляващият от дълги години А...

На въпрос какво може да направи Путин в тази ситуация, отговорът на Симчера е напълно обезкуражаващ: "Путин, ако говорим открито, трябва да се съгласи на всички искания на Лукашенко. И да компенсира на Минск загубите за мръсния нефт, дори ако белорусите искат намаление на цената до 70 долара за 1000 кубични метра. Освен това Путин трябва да си затваря очите, че Лукашенко ще препродаде половината руски нефт и от това ще печели". И още: "Лукашенко до безкрайност ще лукави и ще измъква максимумът от възможното".

Според провокиращото мнение на професор Симчера, Путин трябва да направи всичко това, защото интеграцията в рамките на Евразийския съюз буксува. Няма никакво задълбочаване на интеграцията между Русия и Беларус. По-рано техният търговски оборот съставлявал 100 млрд. долара, а сега е под 40 млрд. долара. Това било позор и провал на интеграцията, смята Симчера.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: "Путин и Лукашенко преговаряха "на тъмно"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари