"Ислямска държава" няма да оцелее падането на Ракка

5381
"Ислямска държава" няма да оцелее падането на Ракка

Кой е градът, който е по-важен от „Ислямска държава“? Сирийският град Ракка, столицата на обявения от терористическата организация халифат или иракският Мосул, значително по-големият град, където Абу Бакр ал Багдади обяви преди повече от две години създаването на халифата, разпрострял се в Ирак и Сирия?

Дни преди началото на операцията по щурма на Мосул, в която ще участват подкрепени от САЩ и другите западни съюзници иракски и кюрдски сили и за която се очаква да продължи седмици , ако не и месеци, западните военни и независими анализатори смятат предпазливо, че освобождаването на втория по големина град в Ирак няма да предизвика внезапния колапс на терористическата групировка. Падането му ще представлява силен стратегически и символичен удар върху „Ислямска държава“, която вече е загубила една четвърт от някога държаната от нея територия.

Терористическата групировка ще оцелее загубата на Мосул, но не и падането на Ракка. За да се ускори краят на халифата специалистите призовават към по-добра стратегия, според която и двата града да бъдат атакувани едновременно, което ще накара групировката да отбива две офанзиви на два различни фронта и ще намали възможността ѝ да изпраща подкрепления и на двете направления.

„Мисля, че Ракка е по-важна за „Ислямска държава“ от Мосул, защото Ракка е административен център на западащата държава на групировката“, смята Давид Гартенщайн-Рос, старши сътрудник на базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрацията.

Административния център на Халифата

Намираща се на североизточния бряг на река Ефрат, Ракка, първият областен град, превзет от групировката в Сирия и в Ирак е административен център на Халифата и е градът, където се планират терористичните нападения в Европа. Контролът на Ракка предоставя на „Ислямска държава“ значими печалби от продажбата на петрол от близките петролни полета Ал Хабари и Ал Таура.

Миналата седмица канадският бригаден генерал Дейвид Андерсън заяви в Ирбил, че „Ислямска държава“ цени Ракка повече от Мосул. Андерсън, който командва канадската военна мисия, която обучава иракските войници за кампанията в Мосул е един от няколкото западни военни, които биха предпочели едновременен двоен щурм срещу Мосул и Ракка, сочейки, че терористите от „Ислямска държава“ ще избягат от Мосул веднага след като се окаже, че загубата на иракския град е сигурна, за да укрепят твърдината на групировката в Сирия, правейки Ракка значително по-трудна за превземане.

„Падането на Мосул не значи, че „Ислямска държава“ е напълно победена“, предупреждава Андерсън. „В най-добрия случай и двата града трябва да бъдат атакувани едновременно, защото смятам, че ако бях в Мосул и трябва да отида някъде другаде, то аз бих отишъл в Ракка, ако исках да продължа борбата“, заяви той.

Гартенщайн-Рос е съгласен със стратегията за двоен щурм. „Това би било добра идея, имайки се предвид колко са тънко разпределени силите на „Ислямска държава“ в момента“, добави той. „Но това зависи от коалиционните сили, които са способни да нанесат сериозно нападение и срещу двата важни града на терористите едновременно“, добави той.

Ракка е под натиск

Ракка е подложена на натиск. Силите на президента на Сирия Башар Асад, подкрепяни от руската авиация са постигнали напредък югозападно от града, докато доминираните сили на кюрдите на север, подкрепяни от въздушните удари на САЩ атакуват от север.

Силите на Асад сега са се фокусирали върху превземането на източната част на град Алепо от бунтовниците. Плановете за пълномащабна офанзива към Ракка от подкрепяните от САЩ сили в момента са замразени заради споровете с Турция, която е срещу това кюрдите да водят щурма срещу нея, както и от разделението сред враговете на „Ислямска държава“.

Според специалиста Оливие Гуита от консултационната компания „ГлобълСтрат“ „провеждането на двете операции едновременно ще е трудно“. „В Ирак коалицията срещу „Ислямска държава“ може да разчита на иракската армия и на шиитските отряди, но в Сирия ситуацията е различна“, смята той.

От август 2016 г. насам военните стратези на САЩ търсят начини за координирани настъпления и към двата града, което според тях ще блокира мобилните части на терористите. Сега американските военни говорят за натиск срещу Ракка, докато Мосул е щурмуван.

Европейските джихадисти масово имат криминално минало

Повече от половината европейски ислямисти имат криминално минало и се присъединяват към групировката „Ислямска държава“, тъ...

Въздушните удари на САЩ край Ракка забележимо са намалели по честота. Вашингтон избягва бомбардировки по центъра на града, за да намали цивилните жертви, а и се е съсредоточил върху Ирак.

Коалиционни въздушни удари

Този понеделник, 10 октомври, според Пентагона нямаше въздушни удари на водената от САЩ коалиция по или около Ракка. Що се отнася до въздушните удари в Сирия, Пентагонът се фокусира върху „Ислямска държава“ в Източна Сирия , в близост до границата с Ирак, намалявайки възможността на терористическата организация да подкрепя Мосул от сирийската провинция Деир Ез Зор.

Американските военни заявяват, че следят границата между Ирак и Сирия от няколко месеца, изграждайки си детайлна картина за това как ислямистите се придвижват през нея. Те сочат, че наблюдението ще бъде засилено, за да се предотвратят подкрепленията на „Ислямска държава“ към Мосул и да се нанасят удари по терористите, бягащи от там към Ракка.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари