"Ислямският терор ги сближава": Защо Индия застана на страната на Израел?

5550
"Ислямският терор ги сближава": Защо Индия застана на страната на Израел?
Снимка: Getty Images

Индия показва солидарност с Израел веднага след разпалването на конфликта в Газа този месец. Нека се опитаме да разберем защо.

Една известна снимка от 2017 г. показва Бенямин Нетаняху и Нарендра Моди на плаж в Израел. Снимката създава впечатление за хванат момент „от живота на летовниците“. Премиерът на Израел и министър-председателят на Индия вървят по пясъка, а вълните на Средиземно море нежно облизват босите им крака. Двамата политици изглежда се разбират добре.

Сцената създава впечатление за нагласена, но това я прави още по-интересна. Тя има за цел да предаде на зрителя много конкретно послание: пред нас са двама души, които са обединени от нещо повече от икономическите или тесни политически интереси на своите страни. Още: Защо Байдън опитва да обвърже помощта за Украйна с Израел, пита сенатор

Отношенията между Индия и Израел са напрегнати от дълго време. През 1947 г. Делхи гласува против плана на ООН за разделяне на Палестина. Една наскоро разделена британска колония (Пакистан се появи от огромната „Британска Индия“) не искаше разделянето на друга колония да се изплъзне от ръцете на британците. Едва през 1992 г. бяха установени дипломатически отношения между Индия и Израел. Подобно на повечето бивши колонии, Индия симпатизира на арабите: те, а не евреите, се възприемат като жертви на наскоро отхвърленото колониално управление.

Плажното рандеву като повратна точка в международните отношения

Разходката на двамата правителствени ръководители по плажа символизира повратна точка в отношенията между техните страни. Това се случва в рамките на първото посещение на индийския премиер Нарендра Моди в Израел. Като прощален подарък Нетаняху дава на госта си снимка в рамка от разходката им до морето.

Сега Нетаняху може да разчита на своя „добър приятел“ Моди. След нападението на Хамас срещу Израел индийското външно министерство призова израелците да окажат цялата възможна съпротива на терористите и тероризма, макар да споменаха, че е желателно да се спазва международното право в процеса на тази борба.

Лично премиерът Нарендра Моди си позволи много по-категорична реакция. „Ние сме солидарни с Израел в този труден час“, каза той. Няколко дни индийският премиер не спомена нито дума за страданието, което палестинците трябваше да преживеят в Газа. Едва след експлозията в болницата Ал-Ахли Моди изказа съболезнованията си, но само на близките на жертвите. Още: Джихадисткият ислям в Палестина: Как се върна

Сред държавите от така наречения Глобален Юг Индия е практически единствената с такава позиция. В азиатските страни, далеч от сцената като Индонезия или Малайзия, в които мнозинството от населението е мюсюлманско, като цяло са склонни да обвиняват Израел, наричайки го подстрекател на близкоизточния конфликт. Някои от тези мюсюлмански държави дори подчертават факта, че имат дипломатически отношения с Хамас. Същото може да се каже и за предимно християнските бивши колонии в Африка и Латинска Америка, които също се идентифицират с палестинската кауза, а някои дори смятат действията на Хамас като борба за свобода.

Какво обяснява индивидуалния подход на Индия?

Сближаването на Индия с Израел има идеологически и материални причини. От една страна Тел Авив има какво да предложи на Делхи. Индия и Израел установиха ползотворно и взаимноизгодно сътрудничество в областта на отбраната. По време на посещението на Моди в Израел правителствените ръководители на двете страни подписаха оръжейно споразумение на стойност 2 милиарда долара: усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана и, според доклади на New York Times, вероятно също и софтуер за „разузнаване“ на Pegasus, използван за шпиониране на хора поотделно, пише Spiegel.

Моди е хиндуист по религия и неговата партия, Bharatiya Janata Party (BJP), е обвинявана в хиндуистки национализъм дори от най-благосклонните към Индия страни. Също така не е тайна, че тази партия е ислямофобска в много отношения. Мюсюлманското малцинство в Индия е втора класа граждани спрямо Моди. В Израел индуистките националисти винаги са виждали модел за подражание: идеята за войнствена държава, безстрашно придържаща се към земята си, заобиколена от врагове, им харесва. Много хора в BJP вярват, че индусите, както и евреите, също се нуждаят от собствена държава, но не еврейска, а своя собствена, индуска. ОщеСАЩ изпращат висши военни в Израел - ще помагат за операцията в Газа

Трябва да се има предвид и фактът, че Индия многократно е ставала жертва на ислямския терор. През 2008 г. бойци от Пакистан влязоха в град Мумбай (бивш Бомбай). Добре въоръжените терористи пристигнаха с лодка и нахлуха откъм морето. При атаката загинаха 175 души. Мнозина в Индия имаха събитията от онези дни пред очите си, когато гледаха шокиращите кадри от 7 октомври от Израел. „Позицията на Индия е силно повлияна от нейния собствен опит в борбата с ислямизма и враждата с Пакистан“, е мнението на много експерти по Южна Азия. Още: "Говорят за война, но не за нашата": Украйна се притеснява да не остане без подкрепа заради Израел

Нова конфронтация между Изтока и Запада

„Сега има борба за власт, която е много по-силна от близкоизточния конфликт", казва бившият министър-председател на Финландия и настоящ кандидат за президент Александър Стуб. „Решаващият конфликт е между глобалния Запад, воден от Съединените щати, и глобалния Изток, начело с Китай и Русия. Конфликтът в Близкия изток потвърждава това още веднъж." Индия може да наклони везните в конфронтацията на суперсилите.

Може ли Западът да разчита, че Индия ще застане на негова страна?

Всъщност през последните месеци Вашингтон на практика вкара Делхи в капан. През септември на срещата на Г-20 в столицата на Индия президентът на САЩ Джо Байдън даде на Моди да разбере, че очите му са приковани само в индийския премиер. САЩ гледат на Индия като на противовес на Китай. Всъщност през последните години Делхи клони политически и икономически все повече към Запада. Още: Отговорност и вина: Ролята на САЩ за войната между Израел и Палестина

В същото време Индия е горда съоснователка на Движението на необвързаните държави, заело страна по време на Студената война. Ръководството на Индия днес мисли и действа в тази традиция. Не е склонна да създава силни съюзи. Тя предпочита „партньорство по цел“, в което собствените интереси на Индия са главният, а често и единственият приоритет.

"Купува руски петрол в огромни количества"

Това често идва като разочарование за надеждите на Запада за пълноценен съюз с Индия. Например Индия гледа на Китай като на най-голямата си заплаха, но като член на BRICS, тя също така е готова да работи с Пекин, за да предизвика американското глобално господство по определени въпроси. Индийското правителство призовава за бързо разрешаване на конфликта в Украйна, но в същото време нарича Москва свой приятел и купува руски петрол в огромни количества.

„Страните от глобалния юг не искат да избират между Запада и Изтока, те искат автономия и повече свобода на избор за себе си“, казва Александър Стуб. Ерата на външната политика, която от страна на Запада се състоеше от смесица от морализаторство и арогантност, смята той, е към своя край. Западът трябва да насочи усилията си към сътрудничество и диалог.

Индия: врагът на моя приятел все още е мой приятел?

Индия все още поддържа добри отношения дори с враговете на своите приятели и не иска да види никакво противоречие в това. Тя е развила особено близки партньорства с Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тази федерална държава в източната част на Арабския полуостров е най-важният партньор на Делхи в Близкия изток. В никоя друга държава Емиратите не изнасят толкова стоки, колкото в Индия, а през 2022 г. между двете страни беше подписано цялостно търговско споразумение.

Въпреки сравнително умерената позиция на Абу Даби спрямо Израел, ескалацията на конфликта в ивицата Газа може да създаде проблеми за Индия. В дългосрочен план може да стане все по-трудно за Делхи да поддържа балансирано партньорство и с двете страни в конфликта Изток-Запад.

Автори: Франческо Колини и Пол Свенсон

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари