САЩ изпращат висши военни в Израел - ще помагат за операцията в Газа

2304
САЩ изпращат висши военни в Израел - ще помагат за операцията в Газа
Снимка: Getty Images

Съединените щати обвиниха Иран в "активно подпомагане" на атаки срещу американски войски в Близкия изток и потвърдиха, че са изпратили малък екип от военни съветници в Израел.

Америка е все по-загрижена от възможността за ескалация на враждебните действия между Израел и терористичната групировка "Хамас", която започна, след терористичната атака на 7 октомври, а Израел отговори с въздушни удари и подготовка на сухопътна офанзива в Ивицата Газа за елиминиране организацията. Вашингтон обаче отхвърля всички призиви за прекратяване на огъня, заявявайки, че неговият съюзник Израел има право на самоотбрана.

"Иран продължава да подкрепя "Хамас" и "Хизбула" и знаем, че Техеран следи отблизо събитията и в някои случаи активно улеснява подобни атаки и подбужда другите да се възползват от конфликта за свои собствени цели или за тези на Иран“. Това съобщи прессекретарят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери в Белия дом. Още: Оценка: "Хамас" се кани да обвини Израел в убийство на заложници, "Хизбула" е с ръка на спусъка

"Знаем, че Иран възнамерява да отрече до известна степен участието си, но няма да позволим това", добави Кърби.

Преди атаката

Преди атаката на "Хамас" и избухването на военните действия администрацията на американския президент Джо Байдън оцени положително периода на относително спокойствие в региона и бездействието на проиранските бойци, което стана възможно в резултат на тайни преговори между американски и ирански представители.

Но от 18 октомври (сряда) насам имаше най-малко пет удара с ракети и безпилотни самолети срещу три военни бази в Ирак, в които се намират американски войски от международната коалиция, бореща се с Ислямска държава (ИД), пише Times of Israel.

Иранските шиитски духовници подкрепят "Хамас" и ливанската шиитска групировка Хизбула, както и шиитските бойни групи в Ирак и бунтовниците хуси в Йемен.

Според високопоставен американски военен ситуацията може значително да се влоши. "Вярваме, че може да има много по-голяма ескалация на напрежението и действията срещу американските войски и персонал в близко бъдеще“, каза той пред репортери, наричайки атаките "опит на Иран и неговите подставени лица да ескалират конфликта". Още: Битката между Израел и Хамас стопява избирателите на Байдън

След атаката

След нападението на "Хамас" на 7 октомври Съединените щати обещаха значителна военна помощ на Израел. Кърби потвърди, че Вашингтон вече е изпратил "неколцина" военни съветници в Израел.

Тези служители имат опит "в разработването на операции от типа, които Израел провежда и може да проведе в бъдеще", отбеляза Кърби. Те ще споделят натрупания опит и вижданията си с израелците.

"Помолихме няколко командири със съответния опит просто да помогнат на израелското ръководство да обмисли предварително някои трудни въпроси и възможните насоки на действие. IDF, както винаги, после ще вземат окончателните решения", добави говорителят на Пентагона.

Консултантският екип включваше генерал-лейтенант от Корпуса на морската пехота Джеймс Глин, който е служил в Ирак, докато Съединените щати се бориха с Ислямска държава там.

Тези високопоставени американски военни съветват Израел относно наземна инвазия, която сега изглежда неизбежна, съобщи уебсайтът Axios. Това показва колко активно САЩ участват във военните приготовления против ИД. Още: Отговорност и вина: Ролята на САЩ за войната между Израел и Палестина

Атаката от 7 октомври, при която бойци на "Хамас" убиха повече от 1000 цивилни, много от които в собствените им домове, беше най-лошата атака срещу Израел от създаването на еврейската държава през 1948 г.

От "Хама"с твърдят, че ответните въздушни удари на Израел са убили повече от 5000 души, предимно цивилни. Тези твърдения не могат да бъдат потвърдени. Трябва да приемем, че това число включва терористи и бойци, както и жертвите на експлозията в болница в Газа на 17 октомври, която беше причинена от ракета, която при старта излезе от курса си. Хамас обвини Израел за експлозията.

Израел потвърди, че е ликвидирал 1500 терористи на групировката на израелска земя на 7 октомври и през следващите дни. 

Автор: Джейкъб Магид

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия