X
 
 

Изследване: Климатичните промени допринасят за войната в Сирия и миграцията

1932 1
photo of Изследване: Климатичните промени допринасят за войната в Сирия и миграцията
Снимка: Getty images/Guliver
Ефектите от глобалното изменение на климата не се ограничават до екстремни климатични и природни бедствия. Променящият се климат е причина и за многобройните конфликти и масовата миграция, завладяла Европа през последните години, твърдят заключения в ново научно изследване.

Изследване, проведено от учени от Международния институт за приложен системен анализ*, за първи път демонстрира причинно-следствена връзка между изменението на климата и нарастващия брой конфликти, както и за масовата миграция от райони, засегнати от природни бедствия. По-специално, проучването посочва, че изменението на климата е поне една от причините за народните въстания през периода 2010–2012 година в Тунис, Либия, Йемен и други страни на Арабската пролет, пише БГНЕС.

Антонио Гутереш: Губим надпреварата с изменението на климата

Главният секретар на ООН Антонио Гутереш предупреди, че светът "губи надпреварата" с изменението на климата и настоя правителствата да ...

Като отделен пример е дадена ситуацията в Сирия, където избухването на революцията прерасна в пълномащабна гражданска война, продължаваща и до днес и отнела вече стотици хиляди човешки животи. Изследването доказва, че предпоставка за това развитие е повишаването на средните температури в този регион. Поради продължителна суша и остър недостиг на прясна вода в страната, години наред бе събирана много лоша реколта, което доведе до масово изселване на селското население към градовете. В резултат на тази принудена урбанизация сирийските градове се оказаха пренаселени, жилищата недостигаха и безработицата рязко нарасна. На фона на продължаващото увеличение на цените (причинено от сушата, следствие от която е липсата на продукти) това доведе до увеличаване на недоволството, масови протести, политическа конфронтация - и в крайна сметка гражданска война и милиони бежанци, заключва проучването.

Според последните данни на ООН, през ноември 2018 г. повече от 5,6 милиона сирийци са избягали от страната, а други 6 милиона са вътрешни преселници.

Проучването отбелязва, че много подобни събития са се развили през този период и в други африкански страни, включително и в разположените на юг от Сахара.

"Нашето изследване засяга тема, която беше широко отразена в средствата за масова информация", казва един от авторите му, Рая Муттарак от университета в Източна Англия. Учените са загрижени, че днес изменението на климата и миграцията не се възприемат от обществото като взаимосвързани явления - въпреки че тяхната връзка е очевидна.

Причина и следствие

Има ли реални резултати от срещата в Катовице?

В ООН, разговорите за климата, завършили в събота в Катовице, Полша представиха основополагащ наръчник от правила за прилагане на Париж...

За да се установи по-точно естеството на връзката между изменението на климата и миграционния растеж, авторите на труда са използвали сложен модел - всъщност след като са провели няколко проучвания едновременно, обединени в едно.

Първо, те са разглеждали молби за убежища, подадени от 2006 до 2015 г. от бежанци в 157 държави по света. След това са изследвали климатичните условия в страните, от които са избягали авторите на подадените заявления и са съставили хронологичен динамичен модел.

Като основен индикатор за изменението на климата е взето съотношението между количеството на валежите и количеството на изпарението (SPEI).

За количеството и мащаба на конфликтите е съдено по информацията от глобалната база данни за въоръжените конфликти, която от 1946 г. се поддържа от Шведския университет в Упсала. Проучването е взело предвид само данните за жертвите на сблъсъците.

Разработеният от учените модел отчита много други показатели, като например разстоянието между страната по произход и страната на пристигане, размера на населението на двете държави, техния политически статус, присъствието на етнически и религиозни групи в тях и т.н.

Кюрдите искат да имат "специален статут" в бъдеща Сирия

Всяка сделка между сирийските кюрди и Дамаск трябва да уважава "специалния статут" на ръководените от кюрдите сили, които се сражават с...

Резултатите от проучването убедително показват, че през 2006-2015 г. изменението на климата играе важна роля в равнището и посоката на миграцията, а по-силните суши предизвикват по-силни конфликти с голям брой жертви. Въпреки това, учените все още подчертават, че причинно-следствената връзка между изменението на климата и масовата миграция не е пряка, а косвена - обусловена от растежа на социалното напрежение, което води до различни видове конфликти.

"Изменението на климата не води непременно до конфликти и увеличаване на миграцията", пояснява един от авторите на проучването, Креспо Куарешма от Виенския университет по икономика и бизнес. "Но в условия на лошо държавно управление и снижено ниво на демокрация, силното изменение на климата може лесно да доведе до конфликти и борба за ограничени ресурси", добавя тя.

* Международният институт за приложен системен анализ е влиятелен изследователски център, разположен в Австрия и обединяващ водещи учени от цял свят. Създаден е през 70-те години от Съединените щати и Съветския съюз за съвместно проучване на проблеми в областта на екологията, икономиката и социалната сфера. Оттогава към тях се присъединяват още две дузини страни, включително Великобритания, Германия, Израел, Китай и Украйна.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Допълнителни иследвания 1 Допълнителни иследвания преди 6 месеца Профил на трол?
    Допълнителни иследвания: Климатичните промени допринасят не само за войната в Сирия и миграцията но и за падането на комунизма в СССР и Източна Европа след 1989 г.
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...