X
 
 

Изследване: Климатичните промени допринасят за войната в Сирия и миграцията

967 1
photo of Изследване: Климатичните промени допринасят за войната в Сирия и миграцията
Снимка: Getty images/Guliver
Ефектите от глобалното изменение на климата не се ограничават до екстремни климатични и природни бедствия. Променящият се климат е причина и за многобройните конфликти и масовата миграция, завладяла Европа през последните години, твърдят заключения в ново научно изследване.

Изследване, проведено от учени от Международния институт за приложен системен анализ*, за първи път демонстрира причинно-следствена връзка между изменението на климата и нарастващия брой конфликти, както и за масовата миграция от райони, засегнати от природни бедствия. По-специално, проучването посочва, че изменението на климата е поне една от причините за народните въстания през периода 2010–2012 година в Тунис, Либия, Йемен и други страни на Арабската пролет, пише БГНЕС.

Антонио Гутереш: Губим надпреварата с изменението на климата

Главният секретар на ООН Антонио Гутереш предупреди, че светът "губи надпреварата" с изменението на климата и настоя правителствата да ...

Като отделен пример е дадена ситуацията в Сирия, където избухването на революцията прерасна в пълномащабна гражданска война, продължаваща и до днес и отнела вече стотици хиляди човешки животи. Изследването доказва, че предпоставка за това развитие е повишаването на средните температури в този регион. Поради продължителна суша и остър недостиг на прясна вода в страната, години наред бе събирана много лоша реколта, което доведе до масово изселване на селското население към градовете. В резултат на тази принудена урбанизация сирийските градове се оказаха пренаселени, жилищата недостигаха и безработицата рязко нарасна. На фона на продължаващото увеличение на цените (причинено от сушата, следствие от която е липсата на продукти) това доведе до увеличаване на недоволството, масови протести, политическа конфронтация - и в крайна сметка гражданска война и милиони бежанци, заключва проучването.

Според последните данни на ООН, през ноември 2018 г. повече от 5,6 милиона сирийци са избягали от страната, а други 6 милиона са вътрешни преселници.

Проучването отбелязва, че много подобни събития са се развили през този период и в други африкански страни, включително и в разположените на юг от Сахара.

"Нашето изследване засяга тема, която беше широко отразена в средствата за масова информация", казва един от авторите му, Рая Муттарак от университета в Източна Англия. Учените са загрижени, че днес изменението на климата и миграцията не се възприемат от обществото като взаимосвързани явления - въпреки че тяхната връзка е очевидна.

Причина и следствие

Има ли реални резултати от срещата в Катовице?

В ООН, разговорите за климата, завършили в събота в Катовице, Полша представиха основополагащ наръчник от правила за прилагане на Париж...

За да се установи по-точно естеството на връзката между изменението на климата и миграционния растеж, авторите на труда са използвали сложен модел - всъщност след като са провели няколко проучвания едновременно, обединени в едно.

Първо, те са разглеждали молби за убежища, подадени от 2006 до 2015 г. от бежанци в 157 държави по света. След това са изследвали климатичните условия в страните, от които са избягали авторите на подадените заявления и са съставили хронологичен динамичен модел.

Като основен индикатор за изменението на климата е взето съотношението между количеството на валежите и количеството на изпарението (SPEI).

За количеството и мащаба на конфликтите е съдено по информацията от глобалната база данни за въоръжените конфликти, която от 1946 г. се поддържа от Шведския университет в Упсала. Проучването е взело предвид само данните за жертвите на сблъсъците.

Разработеният от учените модел отчита много други показатели, като например разстоянието между страната по произход и страната на пристигане, размера на населението на двете държави, техния политически статус, присъствието на етнически и религиозни групи в тях и т.н.

Кюрдите искат да имат "специален статут" в бъдеща Сирия

Всяка сделка между сирийските кюрди и Дамаск трябва да уважава "специалния статут" на ръководените от кюрдите сили, които се сражават с...

Резултатите от проучването убедително показват, че през 2006-2015 г. изменението на климата играе важна роля в равнището и посоката на миграцията, а по-силните суши предизвикват по-силни конфликти с голям брой жертви. Въпреки това, учените все още подчертават, че причинно-следствената връзка между изменението на климата и масовата миграция не е пряка, а косвена - обусловена от растежа на социалното напрежение, което води до различни видове конфликти.

"Изменението на климата не води непременно до конфликти и увеличаване на миграцията", пояснява един от авторите на проучването, Креспо Куарешма от Виенския университет по икономика и бизнес. "Но в условия на лошо държавно управление и снижено ниво на демокрация, силното изменение на климата може лесно да доведе до конфликти и борба за ограничени ресурси", добавя тя.

* Международният институт за приложен системен анализ е влиятелен изследователски център, разположен в Австрия и обединяващ водещи учени от цял свят. Създаден е през 70-те години от Съединените щати и Съветския съюз за съвместно проучване на проблеми в областта на екологията, икономиката и социалната сфера. Оттогава към тях се присъединяват още две дузини страни, включително Великобритания, Германия, Израел, Китай и Украйна.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Допълнителни иследвания 1 Допълнителни иследвания преди 3 седмици Профил на трол?
    Допълнителни иследвания: Климатичните промени допринасят не само за войната в Сирия и миграцията но и за падането на комунизма в СССР и Източна Европа след 1989 г.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Кметът на Кюстендил показа снимка, разкр...

Показателна снимка на арестувания по обвинение за убийството на 35-годишния Валери Дъбов Алекс Анков, от ромския клан Гольовците, показ...

Последно в Актуално