X
 
 

Източна Европа може да остарее, преди да забогатее

2060 2
Източна Европа може да остарее, преди да забогатее
Снимка: iStock
Развиващите се страни в Европа може да остареят, преди да забогатеят. Отрицателната раждаемост и голямата емиграция предполагат, че хората гласуват с краката си (напускат страните си в търсене на по-добър живот, б.р.) срещу относителна политическа и икономическа стагнация. Това пише в коментар за Financial Times Беата Яворчик, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Политиците имат избор между краткотрайни популистки корекции и смели реформи в управлението. Изборът им има значение. Последният доклад на ЕБВР за прехода показва, че по-доброто управление се превръща директно във възприятие за благополучие, намалява намеренията за емиграция и е предпоставка за ръководен от иновациите растеж.

Повече пари в ЕС текат от Изток на Запад, а не обратното

Историята, която богатите западноевропейски държави си разказват, е хубава: те са щедри души, помагащи на по-бедните си източни съседи,...

След разпадането на комунизма през 1989 г. държавите от Централна и Източна Европа се радваха на две десетилетия на бърз икономически растеж и развитие, подтикнат от смели реформи и процес на присъединяване към ЕС. Реформите забавиха темпо, след като страните се присъединиха към блока, а някои държави дори заличиха част от по-ранния си напредък. Някои популистки лидери обявиха "нелибералната демокрация" за модел за бъдещето на Европа.

Един поглед върху демографските и икономическите перспективи на региона показва недостатъци в подобна визия. ООН прогнозира, че населението на страните от Централна и Източна Европа ще намалее бързо през следващите две до три десетилетия.

Коефициентът им на възрастова зависимост – броят на хората над 65 години като дял от хората в трудоспособна възраст – ще достигне нива, сравними с тези на развитите европейски икономики. Но техният брутен вътрешен продукт на глава от населението ще продължи да изостава значително.

Емиграцията е особено проблематична за икономическия растеж поради структурата си. Обикновено младите, по-предприемчиви и по-добре образовани са по-склонни да напуснат своите страни в търсене на по-висок жизнен стандарт и по-добро качество на живот.

Какво даде ЕС на Източна Европа?

От падането на Желязната завеса изминаха 30 години. Какво се случи със страните от бившия социалистически блок? И какво им даде ЕС? Ето...

Тъй като работната сила се свива и тези, които остават, са средно по-стари, предпочитанията и нуждите на обществото се променят. С увеличаването на дела на държавния бюджет, отделен за социални грижи, има по-малко ресурси за образование и иновации.

Какво е нужно, за да останат хората в страните си, да имат работа и да живеят по-добре, прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    кадето е стъпил руски крак трева не никне
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Все руския крак на всички им е виновен! Или най-удобен. Защо никой не търси причината във тези които продадоха и взеха, това което построи руския ботуш. Защо никой не вижда на какво се дължи този отрицателен прираст на раждаемостта в някой етности за сметка на други. Никой не вижда сълзите на тези които градиха през живота си къщи и вили по градове и паланки на които им изтръгнаха и кабелите от ст виж още ›› ените. Всяко цветово управление през годините носи пряка вина за това което е, така, че не е нормално да се хулят тези които на България даде най много от членките в СИВ. През годините има много спекулации и опровержение на причините за действията на руснаците през войните, но не това е идеята на коментара.
    : 2 !