Каква е мярката за успеха на срещата на Байдън с Путин?

4234
Каква е мярката за успеха на срещата на Байдън с Путин?
Снимка: iStock/Guliver

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол предлага в американското издание The Washington Post на президента Джо Байдън по време на срещата му в Женева с Путин да разгледат само две теми, от които те не могат да избягат. По останалите въпроси с Русия не трябва да се разговаря, а тя просто трябва да бъде здраво притискана отвън и отвътре.

Помощниците на Владимир Путин в Кремъл подготвят шефа си за среща с президента Джо Байдън в Женева и можете да сте сигурни, че там няма да има предложения за „подобряване на отношенията със САЩ“. Това не е причината Путин да се среща с държавния глава на САЩ. Той очевидно не си е поставял такива цели в срещите си с лидерите на САЩ и Европа след 2014 г., когато Русия анексира Крим, намесва се в Източна Украйна и като цяло категорично изоставя всякакви опити за топли отношения със Запада. Според мирогледа на Путин, САЩ са главният противник на Русия. По този начин Путин няма да предлага творчески инициативи на Байдън в името на взаимноизгодни резултати. Той може да се надява само на отстъпки.

Екипът на Байдън по националната сигурност трябва да възприеме същия подход, а наблюдателите на срещата на върха в Женева трябва да коригират критериите си за това как да преценят кой е спечелил и кой е загубил. Байдън не трябва да се стреми към „подобряване на отношенията с Русия“. Вместо това Байдън и екипът му трябва да поставят конкретни цели за сигурност, икономика и ценности, които биха искали да постигнат - и да се подготвят за разочарование.

Във външната политика събития като срещата на върха в Женева са по-скоро средство за постигане на конкретни цели, отколкото самоцел. Срещите на високо равнище поне помагат за намаляване на недоразуменията между страните - а за Байдън и Путин, предвид оскъдните контакти между висши американски и руски служители в наши дни, това е достойна, но скромна цел.

Руските и американски дипломати са под пара за срещата Путин-Байдън

"Лидерите ще обсъдят широк кръг от неотложни въпроси, като целта ни е да възстановим предвидимостта и стабилността в отношенията между ...

Срещите на върха могат също да дадат тласък за постигането на взаимноизгодни цели или, на езика на Държавния департамент, „желани резултати“. Дори в по-ранните периоди на отношенията между САЩ и Русия на дневен ред имаше много печеливши въпроси: дали това беше сътрудничество за контрол над оръжията в епохата на Рейгън-Горбачов, съвместна работа по вътрешни реформи и международна интеграция в ерата на Клинтън-Елцин или борбата срещу глобалните проблеми и тероризма в ранната ера на Буш - Путин. По време на срещата на президента Барак Обама с Дмитрий Медведев конкретните цели на срещата на върха включваха нов договор за СНВ, (стратегически настъпателни въоръжения) многостранни санкции срещу Иран, пътища за доставка на американски войници в Афганистан през Русия и увеличени търговски, инвестиционни и човешки контакти.

Нито един от тези въпроси сега не е на дневен ред в Женева. Неотдавнашната агресия на Путин в чужбина и задълбочаването на вътрешните репресии правят подобно сътрудничество невъзможно. Съдейки по действията му, Путин не иска стабилни, предвидими или просто нормални отношения с Вашингтон. Той се нуждае от САЩ като враг.

Въпреки това все още остава ограничен кръг от теми за двустранно сътрудничество. Лидерите на двете страни могат да започнат преговори за стратегическа стабилност. Байдън и Путин направиха правилното нещо, за да удължат новия договор за СНВ. Но изготвянето на следващия договор за контрол над оръжията преди изтичането на СНВ няма да бъде лесно, тъй като трябва да се занимава както с нестратегически ядрени оръжия, така и с новите средства за доставка. Преговорите трябва да започнат отсега.

Освен това затварянето на консулствата и експулсирането на дипломати, както и решението за ограничаване на наемането на руски служители в американските дипломатически мисии, на практика спря държавната дипломация и издаването на визи. Байдън и Путин трябва да обърнат тази тенденция. Това всъщност е всичко - това е цялата двустранна програма. Останалото време в Женева трябва да бъде посветено на противоречия: преследване на руски опозиционни лидери, задържане на американци, Беларус, Украйна, кибератаки, опити за убийство и микровълнови атаки.

Многостранната програма е потенциално малко по-широка. Байдън и Путин трябва, заедно с международните партньори, да обещаят да работят заедно за прекратяване на иранската програма за ядрено оръжие, да предоставят хуманитарна помощ на сирийците, да прилагат Минските споразумения за Източна Украйна и да продължат да работят заедно за борба с коронавируса и изменението на климата. Въпреки това дори на международната сцена възможностите за сътрудничество са ограничени.

Байдън ще обсъди с Путин кибератаките от последните месеци

Американският президент Джо Байдън прави преглед на заплахите, които са свързани с атаките с рансъмуер - кибератаки, блокиращи достъпа ...

Байдън и неговият екип няма да могат да измъкнат Русия от съзнанието си дори след като срещата на върха в Женева не може да става и дума Те няма да могат да замразят отношенията между САЩ и Русия, за да се съсредоточат върху по-сериозния проблем с Китай. Както наскоро Путин доказа с прехвърлянето на войници до границите на Украйна или с нови кибератаки, той просто няма да позволи това. Руската политика на Байдън не трябва да се извежда от китайската му политика. (Би било огромна грешка за Байдън да повтори завоя на Никсън към Китай по свой собствен начин. Това просто няма да работи.)

Вместо това Байдън и неговият екип трябва да разработят всеобхватна стратегия, която да съдържа и понякога да противодейства на Русия на Путин. Тази всеобхватна стратегия включва укрепване на възпиращите способности на НАТО, укрепване на киберустойчивостта на САЩ, потискане на руската транснационална репресия чрез организации като Интерпол, разкриване на руската корупция на Запад, санкции срещу руски лица и компании в отговор на руската агресия в чужбина и стартиране на нови програми за подкрепа. демократични ценности в Русия и региона. Реформи на международното радиоразпръскване на САЩ може да са необходими, след като Путин затвори Радио Свобода в Русия.

Комуникацията с Путин е само един от компонентите на ефективната руска политика. Да, откровеният разговор в Женева относно сътрудничеството и несъгласието е жизненоважен. Но също толкова важно е какво ще направи Байдън след Женева, заедно с други държави, за да ограничи агресивното поведение на Путин в чужбина и да подкрепи все още борбата за свобода в Русия.

Майкъл Макфол е бивш посланик в Русия, сега е директор на Института за международни изследвания на Фрийман Спогли, изследовател от Станфордския университет и водещ колумнист на Washington Post. Автор е на книгата „От Студената война до горещия свят: американският посланик в Русия на Путин“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com