Какво е приготвил Макрон за Белград?

3062
Какво е приготвил Макрон за Белград?
Снимка: Getty Images/Guliver

Между откриването на табелата на белградското летище „Никола Тесла” и обръщението към гражданите заедно с неговия домакин Александър Вучич край паметника на Благодарността към Франция, френският държавен глава Емануел Макрон, който ще пристигне в понеделник на двудневно посещение в Сърбия, ще проведе редица официални срещи, за които е трудно да се предположи какво е донесъл в „дипломатическото си куфарче“, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция "Фокус".

Има много различни анализи и заключения, от това, че Макрон идва, за да проучи възможностите за подновяване на диалога между Белград и Прищина, до разсъжденията, че посещението му е част от тенденцията Франция да засилва своето присъствие в региона, доколкото е част от макропрограмата за налагане на Париж като лидер на Европейския съюз.

Във всеки случай е сигурно, че посещението на президента на Франция, първото от декември 2001 г., идването на тогавашния президент Жак Ширак, е голямо събитие и че то ще бъде важно за Сърбия в политически, икономически и културни аспекти, както и че ще засегне укрепване на двустранните отношения между двете страни, както и свързването на двата народа.

Не трябва да се забравя, че Франция, освен Германия, е водещата страна на ЕС и че посещението на нейния президент след толкова години показва нов интерес към Западните Балкани и, както казва посланикът на тази страна Федерик Мондолони, желанието да се даде нов тласък на Сърбия.

Въпреки че обществеността не е наясно с това, което е в „куфара“ на Макрон, е сигурно, че Косово ще бъде на масата, след пропадналата среща на върха по темата, която трябваше да се състои в Париж на 1 юли по инициатива на Франция и Германия.

Според анализатори Макрон е много ангажиран с продължаването на диалога между Белград и Прищина, независимо от факта, че Франция е признала независимостта на Косово и че по този въпрос няма промяна в позицията.

Макрон обаче няма, както обикновено правят европейските лидери, след Белград да посети и Прищина, което, наред с други неща, показва, че отношенията й с Косово са се променили, особено след като властите в Прищина отказаха да премахнат таксите.

Въпреки това не е известно дали френският президент ще донесе предложение на Сърбия, или ще каже, че Белград и Прищина трябва да постигнат договор, а ЕС само посредничи.

През последните дни медиите съобщават, че официален Париж не е против възможната обмяна на територия или промяната в линията на демаркация, ако Белград и Прищина се споразумеят за това и договорът бъде приет от всички в региона, въпреки че Берлин се страхува, че в този случай „Кутията на Пандора“ на национализма може да бъде отворена отново.

Друга важна тема, която ще бъде в центъра на вниманието, е европейската интеграция, предвид факта, че Макрон няколко пъти е правил песимистични изявления относно разширяването, т.е. няколко пъти е казвал, че няма да има такова, докато Съюзът не бъде реформиран.

Според анализатори Макрон е оставил настрана политиката на разширяване, но ще подкрепи политиката на реформи на Белград и европейския път на Сърбия.

Според новините от Елисейския дворец, френският президент отива в Сърбия с послание, че Белград има място в ЕС и че Франция подкрепя европейската интеграция на страната, както и че процесът на разширяване и вътрешните реформи в ЕС трябва да вървят паралелно.

Предполага се, че Макрон ще донесе в Белград послание, че Франция иска да поднови присъствието си в Сърбия и региона, както и френско-сръбското приятелство.

Това потвърди и посланикът на Франция в Белград Федерик Мондолони, който каза, че посещението на Макрон показва новия интерес на страната към Западните Балкани и желанието да се даде нов тласък на двустранните отношения със Сърбия като първи партньор в региона.

Част от този стимул са около 20-те споразумения, които ще бъдат подписани в Белград, които най-вече засягат икономиката, но и въоръженията и военната техника, културата ...

Макрон отива в Сърбия не само с политически съветници, но и с делегация от предприемачи, а освен съживяването на политическия диалог се очаква и съживяване на икономическите връзки между двете страни, след като от 2013 година стокообмена между държавите нараства със 7% годишно.

В този смисъл, според анализатори, може да се очаква конкретизация във връзка с проекта за метрото, както и с новите инвестиции на Франция в сръбската инфраструктура, енергетика и други области.

Очаква се посещението на френския лидер да засили емоциите, които вече съществуват между двата народа, което ще се отрази особено в посрещането на Калемегдан и предвиденото обръщение на двамата държавници.

Предвижда се Макрон да пристигне на летище „Никола Тесла“ в Белград около 16 часа българско време, след което той и Вучич трябва да открият табелата, с която ще се отбележи началото на процеса на модернизация на аеропорта, който вече се ръководи от френската компания „Ванси“.

Протестиращи издигат барикади на „Шанз Елизе“

Сблъсъците с полицията в Париж, избухнали след края на военния парад по случай националния празник на Франция, се преместиха в района н...

Предвижда се празнично посрещане пред Двореца на Сърбия.

Двамата президенти първо ще говорят на четири очи, а после ще има среща с делегации.

В първия ден от посещението Вучич и Макрон ще положат венци при Мемориала-костница и паметника на отбранителните сили на Белград и ще посетят паметника на Милунка Савич, най-известната жена от Първата световна война, която е кавалер и на френския орден на Почетния легион.

Според медиите Макрон лично е поискал да се поклони на Сена Милунка Савич.

След това ще бъдат положени венци на Паметника на благодарността към Франция на Калемегдан, а двамата президенти ще имат обръщения към събраните граждани и се очаква там да се съберат хиляди.

Великобритания и Франция увеличават контингента в Сирия

Великобритания и Франция се договориха да изпратят допълнителни войски в Сирия, за да заменят изтеглящата се американска армия, съобщав...

Макрон ще прекара нощта в Белград и ще бъде гост на частна вечеря, която президентът Вучич организира в един от държавните обекти.

Вторият ден от посещението се организира от посолството на Франция в Сърбия, а Макрон вероятно ще посети улица Кнез Михайлова, ще разговаря с представители на регионалния младежки център и ще се срещне със сръбски артисти.

Посещението на Макрон в Белград ще бъде отразено от голям брой местни, регионални и френски медии - 700 са акредитирани.

Френският президент ще бъде охраняван от 4 хиляди членове на спецчастите в Белград, а мерките за сигурност ще са на най-високо ниво, както и винаги по време на посещенията на висши чуждестранни държавници.

Макрон трябваше да посети Сърбия миналата година през декември, но това посещение беше отложено поради протеста на "жълтите жилетки" във Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари