X
 
 

Вучич: Позицията на САЩ и Франция за Косово ми е по-близка от тази на Русия

1990 2
photo of Вучич: Позицията на САЩ и Франция за Косово ми е по-близка от тази на Русия
Снимка: Getty Images/Guliver
В дневния ред на всички отговорни разговори за бъдещето на Косово трябва да бъде включена идеята за разграничение между сърбите и албанците, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в Белград, като напомни, че тази идея досега не е подкрепена нито от сръбската общественост, нито от Запада, предава руската агенция EA Daily, цитирана от "Фокус". 

„Ако се мисли за някаква дългосрочна договорка (с албанците), тази тема при всички случаи ще бъде на масата за преговори. Умните хора трябва да решат този въпрос. Съжалявам, че не мога да направя това, а дори бих се радвал да поема върху себе си част от осъжданията на обществеността, защото съм уверен, че с помощта на постигнатото споразумение бих обезпечил свободата и сигурността на голяма част от Сърбия, дори и на нашите граждани в Косово и Метохия“, цитира думите на президента обществената телевизия РТС.

Вучич: Нямa оправдание за агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.

Северноатлантическият съюз (НАТО) не е имал достатъчно основания да атакува Сърбия през 1999 г., няма основание за агресия. Това заяви ...

В същото време, подчерта Вучич, в международните среди няма изработено собствено решение на косовския проблем. По неговите думи, той задава всеки ден на западните партньори въпроса „Какво да правим с Косово?“, но не получава отговор.

„Те си нямат понятие какво да правят Косово или с всеки друг въпрос, отнасящ се до Западните Балкани. Искат да предложат нещо, но не знаят какво. Казвам им директно, че те не могат да се договорят между себе си“, заяви държавният глава, като добави, че американците говорят едно с немците и друго с французите“.

„На мен ми е по-близко това, което казват американците и французите. Салвини (вицепремиерът на Италия Матео Салвини) има свое решение, руснаците също – и това е замразен конфликт“, продължи Вучич.

Сръбският президент разказа, че основната му идея се заключва в това, между албанците и сърбите да няма граници, за да може в региона да се движат свободно хора, стоки, услуги и капитал и за да могат косовските сърби да живеят в безопасност, а Белград да контролира и финансира здравеопазването и образованието в Северно Косово.

Вучич и Тачи ще се срещнат в Братислава

Държаният глава на Сърбия Александър Вучич и косовкият му колега Хашим Тачи ще се срещнат в словашката столица Братислава в четвъртък, ...

„Това винаги е било същността, но не е било интересно за никого, защото мнозина са виждали това като шанс за политическата им победа, т.е. за моето политическо поражение“, обясни сръбският лидер.

Руската агенция припомня, че по-рано Вучич обяви, че идеята му за „разграничение“ в Косово между сърбите и албнаците се е провалила, а е могла да донесе дългосрочен мир в региона на Западните балкани.

По време на последното си официално посещение в Сърбия през януари тази година руският президент Владимир Путин обяви, че Москва подкрепя постигането от Белград и Прищина на "жизнеспособно и взаимно приемливо решение за косовско споразумение, основано на Резолюция 1244 на ООН".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  •  Мафията си има държава ! 2 Мафията си има държава ! преди 4 месеца Профил на трол?
    Белгийският министър председател Шарл Мишел днес също като австрийският канцлер е представил идеята да бъдат спрени парите от Еврофондовете за страни като България . Белгийският премиер : Спрете парите от ЕС за България, храним мафията на Борисов !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Вучич от некадърност предаде Сърбия на Косоварите и сега те го "работят" както си искат ! Но пък българските мафиоти предават България ту не бели европейци, ту на Големия Бял Брат, но ... без да спират !