Когато не е по холивудски: Киргизстан е сериозно оръжие за Путин

6819
Когато не е по холивудски: Киргизстан е сериозно оръжие за Путин
Снимка: Getty Images

САЩ не могат да принудят Киргизстан да се откаже от приходите си от търговия с Русия. Местните бизнесмени непрекъснато търсят начини да донесат всичко, от което се нуждае съседна страна, дори ако има сериозни пречки за използването на стоките т.е. санкции. Членството в Евразийския икономически съюз е изгодно за републиката и тя действа в собствен интерес.

Констатацията е на иранското издание Javan, като тя е направена в светлината на новите американски санкции срещу Киргизстан. Те станаха факт като вторична мярка, защото през Киргизстан Русия успява да си набавя стоки и продукти, които са част от западните санкции срещу нея. Санкциите на САЩ имат за цел да затруднят дейността на лица или фирми в международен план, като забраняват на американци или базирани в САЩ фирми – включително чуждестранни банки с клонове в САЩ – да извършват транзакции с попадналите в американския черен списък.

На 20 юли стана ясно, че повече от 120 компании от Русия, както и няколко киргизстански фирми влизат в американския черен списък. "Санкциите имат за цел допълнително да спрат достъпа на Русия до критични суровини и производствени материали, както и финансиране, за да възпрепятстват руската военна машина", съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Един от киргизките примери: основана миналата година, киргизката компания RM Design and Development е продуктов доставчик на електроника като полупроводници и интегрални схеми за руски купувач, който доставя продукта за целите на руската отбрана, според американските власти.

ОЩЕ: ЕС удължи санкциите срещу Русия, Лондон и Канбера с нови мерки

САЩ искат, Киргизстан си прави оглушки

Американски и европейски дипломати са посетили Бишкек през предходните месеци, за да направят разяснителна кампания за ограниченията, наложени на Русия, и да убедят киргизите относно "недопустимостта" на заобикаляне на антируските санкции, казаха двама американски служители, близки до Белия дом пред The Washington Post. Тези посещения обаче са завършили без резултат. Затова администрацията на Байдън подготви пакет от икономически мерки, които трябва да попречат на Киргизстан да помага на Москва да заобикаля икономическите санкции и да принуди киргизстанската страна да спре всяка "сенчеста търговия" с Руската федерация (РФ).

Относно съществуващите схеми за "незаконни търговски операции" с Русия периодично изтича информация в различни медии. Например на 9 юни в пресата се появи информация за изпращането на 14 дрона DJI Agras-T30 на обща стойност 16 милиона рубли. Дроновете са задържани в граничната зона на Жамбилска област на Казахстан. Както обясни източникът на информацията, дроновете са транспортирани от киргизката компания "Импулс-Инвест" транзит през цялата територията на Киргизстан и са предназначени за прехвърляне на руската компания SK NOVA. Тези дронове вече били на последния етап от пътуването си в Централна Азия, когато са прехванати от митнически служители близо до границата на Казахстан и Киргизстан.

Американски служители, когато разбраха за този инцидент, обявиха епизода за "извънреден" и дори "скандален", макар че подобни "забранени" стоки често влизат в Русия почти безпрепятствено. Въпреки че инцидентът е станал на територията на Казахстан, администрацията на Джо Байдън заяви, че САЩ са особено загрижени за ролята на Киргизстан, страната, откъдето идва пратката с дронове.

Тази планинска страна без излаз на море с 6,7 милиона души някога е била една от южните централноазиатски републики, които са били част от СССР, но сега се е превърнала в убежище за множество полулегални предприятия. Киргизкият бизнес изцяло служи като проводник или канал за доставка на западни и азиатски стоки, които Русия не може законно да придобие. Така поне твърдят американски служители в различни интервюта.

След избухването на военния конфликт между Русия и Украйна, но особено през последните месеци, в Киргизстан се наблюдава рязко разширяване на дейността на различни експортно-импортни компании, които правят бизнес предимно с Русия. И сега тази дейност е техният основен и всъщност единствен източник на доходи. Според източници от САЩ такива компании се възползват от увеличените продажби и препродажби на различни санкционирани стоки от китайски или европейски произход: от дронове и части за самолети до оптични камери и проводници за окабеляване на бомби, повечето от които се доставят на руски компании по суша.

Високопоставен американски служител, също пожелал анонимност, описа проблема по следния начин: "Въпреки че е малък в сравнение с други съседни страни, Киргизстан е ясен пример за това как всички фактори могат да работят едновременно и как те допринасят за създаването на благоприятна среда за избягване на санкциите".

Но дори публично достъпната документация за дейността на различни търговски предприятия в страната дава представа за мащаба на "сенчестия пазар" в Киргизстан, който е почти изцяло вписан в съществуващите и доста успешни схеми за заобикаляне на западните санкции.

Официалнит данни показват, че общият износ на страната за Русия се е увеличил рязко през 2022 г., с 250% повече от предходната година. Очевидно е, че такъв растеж може да се осъществи само за сметка на предприятия, занимаващи се с "незаконен бизнес" с Руската федерация в контекста на войната с Украйна. Освен това никога досега не е регистрирано Киргизстан да е изнасял за Русия в огромни количества стоки с очевидно военно предназначение.

Киргизките компании, благодарение на рязкото увеличение на търговските приходи с Русия през последната година, продължават да купуват на стойност стотици хиляди долари така наречената "високочувствителна" електроника, включително специализирани полупроводници и усилватели на напрежение, от различни китайски и южнокорейски фирми. Особено големи покупки са направени през февруари и март, както показват различни данни за първото полугодие. Според същия високопоставен американски служител, цитиран по-горе, руските компании, които получават тези стоки, в повечето случаи са добре известни доставчици за отбранителната индустрия на страната.

ОЩЕ: Парите за руски петрол пак намаляват, особено от Китай

Официалната киргизка позиция

Киргизкото посолство във Вашингтон обаче заяви, че ръководството на страната се е ангажирало да спазва международните норми и да се бори с контрабандата и друга незаконна търговия. От посолството съобщиха още, че данните за рязко увеличения търговски оборот с Москва се дължат отчасти на подобряването на работата на електронните системи, които проследяват движението на стоки през държавните граници. Освен това киргизките дипломати дадоха аргументи, въз основа на които Бишкек не може напълно да ограничи търговското взаимодействие с Москва - в момента републиката е член на Евразийския икономически съюз, което е от голямо значение за съвременната киргизка икономика. Русия, според тях, е един от основните търговски партньори на Киргизстан, а освен това около милион киргизки граждани работят в Русия.

Независимите наблюдатели и експертната общност на свой ред смятат, че администрацията на САЩ едва ли ще постигне това, което иска само с ограничителни мерки и заплахи за вторични санкции. И дори ако Вашингтон въведе нов набор от ограничителни мерки, изискващи от Киргизстан и други околни държави да намалят търговията с Москва, предприемчивата централноазиатска бизнес общност, свикнала да оцелява в трудни, понякога екстремни условия, неизбежно ще намери начини да заобиколи тези нови ограничения.

Сериозните обеми на препродажба в Русия на технологии за отбранителната промишленост и стоки с "двойна употреба" няма да намалеят, поне докато инвазията продължава в Украйна. Проблемът ще продължи тъй като западните страни не предлагат други начини за разрешаване на конфликта, освен увеличаване на доставките на военна техника за Киев и доближаване на Украйна до "комфортни условия" за преговори с Русия. И колкото и да се опитват американците да намерят изход от този порочен кръг, едва ли ще успеят.

В тази ситуация напълно логичен и обоснован изглежда отговорът на киргизкия външен министър Жеенбек Кулубаев на въпроса на руския журналист Павел Зарубин за влиянието на заплахата от вторични санкции върху отношенията между двете страни, излъчен по телевизионния канал "Россия-1": "Бишкек не вижда никакви пречки пред развитието на сътрудничеството с Русия и съответно действа изцяло на базата на собствените си интереси".

ОЩЕ: САЩ налагат експортни ограничения на 70 компании от Русия, Киргизстан и Армения

Източник: Javan

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари