Кои са най-добрите бойни подводници в света? (ВИДЕО)

11051
Кои са най-добрите бойни подводници в света? (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Днес ударните подводници служат във флотовете на десетки държави, пише The National Interest. Но авторът на статията нарече някои от тях, които са на въоръжение в Русия, САЩ и Великобритания, "най-добрите от най-добрите".

Може би тези 5 атакуващи подводници са най-добрите в експлоатация днес. За непосветените може да изглежда, че всички подводници са атакуващи по подразбиране, но това се отнася само до специализираните за борбата с други плавателни съдове, включително подводници, както и с вражески военни и търговски кораби.

В допълнение към объркването, някои атакуващи подводници могат да носят крилати ракети и имат подобрени способности за нападение по суша. Освен това съветските и руските военноморски сили традиционно използват термина „многоцелеви подводници“. Още: На косъм от трагедия: Как руснаците едва не удрят американска атомна подводница (ВИДЕО)

Проект 945А "Кондор" 

Подводниците от проект 945A Condor (класификация на НАТО Sierra II) остават едни от най-скъпите и дълбоководни подводници в руския флот. Те са разработени специално за търсене и унищожаване на американски атомни подводници с балистични ракети. Лодките от клас Condor са оборудвани с реактор OK-650 с мощност 190 MW. 

Този клас, наследник на Project 945 Barracuda (наименование в НАТО: Sierra I), е уникален поради своя лек и издръжлив двоен титаниев корпус, способен да издържи на високо налягане. Това позволява на лодките да се гмуркат на по-големи дълбочини, намалява нивата на шума и повишава устойчивостта на торпедни атаки.

По отношение на скоростта и дълбочината на потапяне към момента на създаването си, проект 945A превъзхождаше американските си колеги и би представлявал сериозна заплаха, ако Студената война ескалира в „гореща“. Построени са две подводници - Псков (бивша Зубатка) и Нижни Новгород (бивша Окун) - и двете са на служба в руския Северен флот. Третата лодка от този клас, Mars, е заложена през 1990 г. Построена е като подобрен проект 945B (име в НАТО: Sierra III), но е бракувана преди завършването й рез 1992 г.

Проект 885 "Ясен"

Подводниците от клас "Ясен" (Yasen е наименование в НАТО по проект „Северодвинск”) все още се считат за едни от най-добрите в света.

Заедно с SSBN Borei, за подводниците от клас Yasen се счита, че играят ключова роля в отбраната и възпирането. Този клас е разработен в края на 80-те години от Ленинградското (по-късно Санкт Петербургско) морско инженерно бюро „Малахит”. Първоначално е предназначено да замени остарелите ядрени подводници от клас „Акула”, но програмата е в застой след разпадането на Съветския съюз.Въпреки че водещият кораб на проекта "Северодвинск" е заложен през 1993 г., поради проблеми с финансирането поради заради икономическата криза в Русия, проектът практически е в застой и през следващото десетилетие. Още: Южна Корея, САЩ и Япония започват учения за борба с подводници

Москва се върна към този проект едва в края на 2000-те години, но по това време вече се смяташе, че е на ръба на остаряването. Вместо да започне от нулата, Кремъл реши да пусне отново класа Ясен под кода Ясен-М. Проектът претърпя много промени в дизайна и придоби редица подобрени характеристики, за да преодолее приблизително десетгодишната разлика между Severodvinsk и следващата лодка от клас Yasen, Kazan.

За разлика от по-старите атакуващи подводници, построени в късния съветски период, лодките от клас "Ясен-М" са проектирани да бъдат многофункционални и могат да носят различни оръжия, включително най-новите хиперзвукови крилати ракети с голям обсег "Циркон". Всяка лодка има десет силоза за вертикално изстрелване на крилати ракети и според докладите те също могат да бъдат оборудвани с крилати ракети "Калибър-ПЛ" и "Оникс" като основно оръжие. Подводницата „Казан“ е оборудвана и със система за вертикално изстрелване УКСК (3П-14Б).

"Проницателен"

Ядрените подводници от клас Astute на Британския кралски флот бяха първите в света, проектирани в триизмерна компютърна среда. Въпреки че тене са толкова известни като американските или руските си колеги, те все още се считат за едни от най-добрите по рода си. 

Лодките са оборудвани с редица технологични иновации. Те например нямат оптичен перископ. Вместо това, той използва усъвършенствана видео технология, която позволява на екипажа да сканира хоризонта с 360-градусов изглед, за да елиминира всяка потенциална заплаха, пише The National Interest.

Освен това, за разлика от други атомни подводници, класът Astyut е разработен с помощта на най-новите антиакустични покрития. Корпусът на всяка лодка е покрит с повече от 39 000 плочи, които маскират звуковия подпис на кораба и му позволяват да се плъзга през водния стълб почти безшумно. Още: Причините са неясни: Внезапно почина генералният директор на голяма руска корабостроителница

Подводниците от клас Astiute носят 38 различни вида оръжия - обикновено комбинация от тежки торпеда Spearfish и крилати ракети Tomahawk Block IV, способни да поразяват цели с точност от няколко метра на разстояние до 1600 km. Гамата от противодействия включва примамки и системи за електронна поддръжка.

Вирджиния

Към края на Студената война военноморските сили на САЩ изместиха фокуса си от подготовката за конфликт във високите части на океана към доминирането на крайбрежните райони. В резултат на това се родиха подводниците от клас "Вирджиния", подходящи за операции както в крайбрежни води, така и на дълбочина.

Тази гъвкава многоцелева платформа е способна да води борба с подводници и кораби и може да извършва ударни операции и да провежда наблюдение, разузнаване и събиране на данни. Подводницата от клас "Вирджиния" може да се използва и в подкрепа на силите за специални операции и да участва в минна война.

Класът Virginia предлага редица иновации, които значително разширяват бойните му способности, включително фокус върху крайбрежните операции. Подводниците са снабдени със система за управление по проводник, която е с подобрено управление в плитки води. Освен това лодките са оборудвани за поддръжка на специални сили. Торпедните отсеци могат да бъдат преконфигурирани, за да поемат малка част от силите за специални операции, включително военноморските тюлени. Има и голям въздушен шлюз за водолази. Още: "Един от козовете на Путин": Какво могат да предизвикат руските подводници?

Осемте лодки Block V, които се строят в момента, ще бъдат оборудвани със специален VPM отсек за полезен товар – нова секция, която ще увеличи общата дължина на корпуса. Лодките Virginia ще получат четири допълнителни ракетни силоза вместо едноцелеви пускови тръби за изстрелване на крилати ракети. Това ще позволи носенето на повече ракети Tomahawk и частично ще замени ракетните способности на ВМС, загубени поради постепенното извеждане от експлоатация на подводници от клас Ohio.

Морски вълк

Проектирани да премахнат заплахата от съветските SSBNs и да заменят остарелите подводници от клас Лос Анджелис, атомните атакуващи подводници от клас Seawolf се смятат за най-добрите от най-добрите.

С модулен дизайн, който може да бъде надграден по-късно, включително разработването на оръжия и по-модерни сонарни системи, тези подводници имат значителни възможности за бъдещето. Максималната скорост под вода е 35 възела, а „безшумната“ скорост е 20 възела.

Въпреки че на Seawolf липсват външни оръжия, класът подводници е проектиран с осем торпедни тръби (удвоен брой от своя предшественик Лос Анджелис), както и двупалубно торпедно отделение, което му позволява да удря множество цели едновременно.

Първоначално беше планирано 29 лодки да бъдат построени за десет години, но след това броят им беше намален на 12 и в крайна сметка бяха пуснати на вода само три. Но след това Студената война приключи и подводниците от клас Seawolf се оказаха най-добрите от най-добрите.

Програмата обаче се оказа много скъпа: цената на всяка подводница варираше от 3 до 3,5 милиарда долара и би била непосилна, ако глобалната геополитика не се беше променила фундаментално.

Автор: Питър Сучиу

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com