"Един от козовете на Путин": Какво могат да предизвикат руските подводници?

54584
"Един от козовете на Путин": Какво могат да предизвикат руските подводници?
Снимка: Getty Images

Руски подводници може да предизвикат хаос във Великобритания, като ударят подводни интернет кабели и тръбопроводи в Северно море, пише Daily Mail. Подобна атака би подкопала икономиката на страната и би се отразила негативно на живота на всеки британец.

Представете си този сценарий: далеч от сушата, в най-отдалечените кътчета на Северно море, флотилия от миниатюрни подводници и група водолази се измъкват незабелязано от палубите на руските шпионски кораби и потъват на дъното.

Там те намират артериите, поддържащи Великобритания жива: кабелите и тръбите, които пренасят всичко от газ до електричество, от банкови данни до военни свръзки. И тогава изведнъж всички тези комуникации са прекъснати.

Може да изглежда неправдоподобно, но във Великобритания нарастват опасенията, че Кремъл се готви точно за такава атака. По-рано тази година руски кораби бяха заловени да шпионират край британските брегове и министърът на отбраната Бен Уолъс предупреди, че Русия има „намерението и способността“ да унищожи критичната инфраструктура на Запада. Още: Русия е разположила ядрени оръжия на свои подводници, твърди норвежкото разузнаване

Експерти предупреждават, че подобно нападение би било "катастрофа" за Обединеното кралство. То ще застраши живота на британците, тъй като болниците ще бъдат откъснати; икономиката ще загуби милиарди лири, защото банките ще са изолирани от глобалната финансова система. Подобна атака би отдалечила от центъра крайни селища и територии и би предизвикала безредици. 

„Повредата на подводните телекомуникации и захранващите кабели може да бъде катастрофална за Обединеното кралство“, счита д-р Дуейн Райън Менезес от Polar Research&Policy Initiative, цитиран от пише Daily Mail.

„Това ще доведе до прекъсване на интернет и електрозахранването, ще засегне неблагоприятно домакинствата и бизнеса, ще откъсне отдалечените общности от центъра, ще наруши телефонните, мобилните и интернет комуникациите, ще наруши обществения транспорт, службите за спешна помощ, болници, училища и университети, както и дейността на местните власти“, продължава експертът.

„Такъв сценарий може да направи международните финансови транзакции невъзможни и да има сериозни неблагоприятни последици за икономиката на Обединеното кралство и позицията на Лондон като основен международен и глобално взаимосвързан финансов център“, дори да доведе до безредици и социални вълнения.“ Щетите са трудни за оценка, но според д-р Менезес може да са милиарди.

Уолъс предупреди, че Москва разполага с подводници и шпионски кораби, предназначени да атакуват подводни енергийни и комуникационни мрежи.

„Знаем, че руснаците имат специална военноморска програма, предназначена както за наблюдение, така и за възможни саботажи и атаки срещу критична национална инфраструктура, принадлежаща на техните противници“, счита Уолъс.

„Русия разполага с няколко подводници и различно оборудване, шпионски кораби и други устройства, специално предназначени за тази цел“, продължи Уолъс.

"Москва има намерението и способността да атакува критичната национална инфраструктура на Запада. Ние трябва да имаме готовност и способност да я защитим", добави той.

Руската подводна заплаха не е нещо ново и изследователите предупреждават за възможни саботажни атаки поне от 2015 г.

Преди основният проблем бяха подводните интернет кабели, които пренасят 95% от световния интернет трафик дневно и финансови транзакции на стойност 10 трилиона долара. Още: Причините са неясни: Внезапно почина генералният директор на голяма руска корабостроителница

През 2017 г. настоящият министър-председател Риши Сунак, тогава член на парламента, представи доклад, предупреждаващ за „екзистенциалната“ заплаха, пред която ще се изправи Обединеното кралство при координирана атака срещу тези кабели, повечето от които не са по-дебели от маркуч.

Тези кабели не са добре защитени. За да ги намерите и хакнете, са необходими само основни умения. Системата няма резервно копие, защото сателитите не могат да се справят с количеството данни, което преминава през подводните кабели.

„С изключение на ядрена или биологична война, трудно е да си представим по-екзистенциална заплаха от катастрофален отказ на подводни кабелни мрежи в резултат на враждебни действия“, пише Сунак по онова време.

Шест години по-късно, докато заплахата се развива в Обединеното кралство, нарастват нови страхове.

Оттогава Русия инвестира сериозно в технологии за водене на война на морското дъно. Днес тя притежава кораби и подводници, които са в състояние да управляват мини-подводници и роботи, работещи на големи дълбочини и потенциално да извършват саботажни атаки.

През октомври миналата година министрите от британския кабинет наредиха спешно проучване на подводните захранващи и интернет кабели поради опасения, че Русия може вече да ги е поставила в капан.

Около една трета от газа, който използваме всяка година, идва в страната ни от Норвегия чрез тръбопровод, който минава под Северно море. Тази цифра ще се увеличи през следващите години, тъй като собствените ни газови находища пресъхват.

Междувременно през следващите години Обединеното кралство възнамерява да увеличи дела на вятърната енергия в своя енергиен микс 5 пъти. До 2030 г. тя ще представлява 1/3 от цялата енергия, която използваме.

Всичко това сега е под руски оръжия, въпреки че Москва отрича подобни планове.

"През октомври 2020 г. 35-километров подводен захранващ кабел, свързващ Западните острови и континенталната част на Шотландия, беше прекъснат. Това доведе до спиране на електрозахранването, което засегна 18 000 души в околните общности, както и вятърни паркове и водни проекти", казва д-р Райън Менезес. „Шотландски и южни енергийни експерти казаха, че старият кабел не подлежи на ремонт и че ще отнеме от 6 до 12 месеца, за инсталиране на новия кабел.“

През октомври 2022 г. още 2 подводни кабела бяха прекъснати на Шетландските острови и това спря в продължение на няколко дни телефонните, мобилните и интернет комуникациите. Инцидентът засегна домакинствата, бизнеса и работата на службите за спешна помощ. 

За да се бори с тази заплаха, Кралският флот ще закупи два специални кораба за откриване на подводници, които трябва да влязат в експлоатация още тази година. 

На среща на върха в Белгия през април 9 министри обещаха да увеличат използването на дронове за наблюдение на офшорни вятърни паркове и кабели.

Ето защо беше увеличен броя на патрулите на Кралския флот след инцидента със „Северен поток“ и инвестирахме £65 милиона в първия от нашите два многоцелеви кораба за наблюдение на океана.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари