Космическа заплаха от Русия?

4280
Космическа заплаха от Русия?
Снимка: Getty Images / Guliver

В Пентагона са уверени, че Русия и Китай разработват методи за унищожаването на американските спътници. Американски военнослужещи изразиха притеснението, че Москва и Пекин се опитват да създадат оръжия за поразяването на космическите спътници на САЩ. Според източници от Пентагона американските космически апарати могат да станат „лесна плячка” за съвременните ракетни системи на Русия и Китай.

По-конкретно, във Вашингтон са притеснени от ракетните изпитания, които Китай извърши през 2013 година, тъй като Пентагонът счита, че тяхната цел е била именно симулация на унищожаване на космическите спътници, използвани в опазването на сигурността на САЩ. Вниманието на американското министерство на отбраната е било привлечено и от руския пуск през 2014 година на спътник, който е бил разположен между два комуникационни спътника „Интелсат” и който също е оценен като заплаха. Директорът на стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ Сесил Хейни казва, че „в бъдеще конфликтите може да се пораждат и да се водят в космоса”.

Пентагона се страхува, че Русия и Китай може да нападнат САЩ от Космоса

Представители на Пентагона считат, че Русия и Китай увеличават потенциала за нападение на САЩ в космическото пространство, пише вестник...

Алексей Новиков - президент на Международния фонд за подкрепа на авиацията и космонавтиката, член на обществения съвет на „Роскосмос” и герой на Русия счита, че това е информационна кампания.

„Развитието на взаимоотношенията между Русия и Китай в космическата сфера е правилно. Китай е наш стратегически партньор, приятел и ние трябва да укрепваме връзките си с тази страна, включително в космонавтиката чрез реализирането на различни програми, като например изучаването на Луната. Американците пък нека си измислят всякакви страшни истории, напоследък непрекъснато ги слушаме. Ако искате да нагнетите напрежение, трябва да разпространявате точно такава информация. Мисля, че дори няма смисъл да се отговаря на подобен род изявления. Ние си знаем с каква цел са направени”, казва Новиков.

Според него САЩ трябва да помислят за сътрудничество, а не за противопоставяне в космоса. „Международната космическа станция е нагледен пример за сътрудничеството между Русия и САЩ. Трябва да отидем още по-далеч в тази област. Тогава няма да се налага да търсим въображаеми заплахи – откъде биха се появили те, ако Русия, САЩ и Китай обединят усилията си? Заплахи в космоса може да възникнат например от сблъсъка между планети и астероиди. Именно в тази област – защитата от астероиди, трябва да обединим сили”, завършва Новиков.

РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com