Крах или гражданска война: Сценариите за бъдещето на Руската федерация

10344
Крах или гражданска война: Сценариите за бъдещето на Руската федерация
Снимка: Pixabay

Решението на Кремъл да призове за „частична“ мобилизация 300 000 резервисти обикновено се възприема като знак на отчаяние и признание, че Русия губи войната в Украйна. Дори ако стотици хиляди войници могат да бъдат събрани и изпратени на фронта, малцина вярват, че това ще доведе до някаква съществена промяна. При липса на подходящо обучение, оборудване и адекватно командване, това може само да удължи касапницата, а вероятността Русия да постигне някоя от военните си цели остава много ниска. Това пише в свой анализ шведският експерт Стефан Хедлунг за изданието Geopolitical Intelligence Services.

Но това поставя на фокус въпроса какво ще се случи със самата Русия, след като войната приключи. Като се имат предвид драматичните неуспехи на руските въоръжени сили, възможността за екстремни последици, включително гражданска война и разпадане на Руската федерация, е висока. 

Хедлунг разглежда следните 3 сценария за страната агресор като всеки от тях е свързан със сериозни последствия и значителен упадък на руската икономика.

Сценарий №1. Режимът на Путин оцелява

Независимо кой ще бъде на власт, ще се запази режим от сталински тип, основан на краен култ към вожда, ксенофобия и насаждане на руските ценности. Ще се засилят репресиите срещу т. нар. врагове на държавата. Границите с външния свят ще бъдат затворени и страната ще се плъзне в автаркична* военна икономика. 

„Икономическият модел ще напомня на „структурната милитаризация“ от съветската епоха, която включва подчинение на цялото общество на нуждите на армията", пише авторът. Като допълва, че основната разлика се състои в това, че сегашните военни производствени възможности на Русия значително отстъпват на тези на бившия Съветски съюз. Той смята и че ако западните правителства спазят обещанията си да помогнат на Украйна в нейното следвоенно възстановяване, перспективите за този сценарий могат да бъдат същите като след края на Корейската война - примирие, но не и мир.

„Докато Украйна ще се развива по пътя на Южна Корея, интегрирайки се в западната общност, Русия ще се превърне в една гигантска Северна Корея – с ядрени оръжия, но със запусната икономика и малко приятели във външния свят“, казва експертът.

ОЩЕ: CNN: Путин не приема поражението, започва нова брутална фаза във войната 

Сценарий №2. Крахът на Русия

Ако своеобразната реставрация на сталинизма се провали, един от двата алтернативни сценария е колапсът на Руската федерация. Това ще доведе до повторение на веригата от събития, разиграли се през 1991 г., когато Москва се сблъска със стремежа на отделните субекти на федерацията да провъзгласят независимост.

В Чечня Рамзан Кадиров може да разпали нова война, която да се разпространи в Северен Кавказ. Съседният Дагестан вече е нестабилен. Режимите в богатите на петрол мюсюлмански републики по поречието на Волга, като Татарстан и Башкортостан, вероятно ще искат да се откъснат от Москва и ще се опитат да подобрят отношенията си с Казахстан и Турция. Това ще доведе до драматично преориентиране на онова, което днес се смята за руски енергийни потоци.

Китай може да установи протекторат в Далечния изток, за да поеме контрола върху запасите от петрол, газ и дървен материал в региона, създавайки по този начин китайски ексклави, подобно на динамично развиващите се такива в африканските страни. Съответно Руската федерация ще има проблеми с поддържането на ключови централни функции като операции на централната банка, надзор на финансовите пазари и данъците. Неблагоприятните последствия за образованието, здравеопазването и социалните услуги са ясни, се казва в статията.

Защо в Русия няма бунтове като тези в Иран? Нима руснаците не искат да живеят в демокрация?

Защо стотици хиляди руснаци се оставят да бъдат изпращани като пушечно месо в една престъпна и агресивна война? Защо предоставят съдбат...

Сценарий №3. Гражданска война

Последният сценарий, който е и по-зловещ, е за гражданска война подобно на събитията от 1917 г., когато руските войски, завръщащи се от войната с Германия, провокират масово въстание. Опасността от подобен съвременен пожар се изостря от гнева на лидерите на националните малцинства в Русия, чиито мъже, в непропорционален мащаб, са мобилизирани на фронта в Украйна и умират масово.

Гражданската война може да бъде провокирана дори от Украйна - ако Москва продължи да обстрелва нейната територия, Киев може да прехвърли войната в Русия.

Според Хедлунг тук вариантите ще варират от трансгранични нападения на командоси и ракети с голям обсег до привличане на калени в битки етнически руски и чеченски войски, които ще воюват на страната на Украйна. 

ОЩЕ: Да се издири и накаже: Руски топ мениджър отказа да мобилизира подчинените си 

Заключение. Няма розов сценарий за Русия

Чувство на вина, глад, нищета и гражданска война - как виждат бъдещето обикновените хора в Русия

Хиляди хора заминават от Русия, страхувайки се от политическите, социалните и икономическите последствия от войната. Но не са много тез...

Стефан Хедлунг смята, че дори ако пропагандната машина на Кремъл успее да представи изхода от войната в Украйна като победа, нейният действителен провал пак ще предизвика изключително сериозни проблеми. 

Москва ще трябва да се справи с озлобените войници, които се завръщат у дома, и със семействата на загиналите и ранените. Тя ще бъде изправена пред проблеми с негодуващите правителства сред етническите малцинства във федерацията. Ще трябва да намери начин да възстанови отношенията си с бивши приятели и съюзници, като Китай и Казахстан, които се отдръпнаха от нея заради последиците от войната. Москва ще трябва още да възстанови гражданската си икономика в условията на продължаващи санкции и сриващи се приходи от износа на петрол и газ.  

Най-оптимистичният възможен курс за Русия би довел до следвоенен режим под ръководството на нов лидер с мирен и конструктивен подход към горните проблеми, облекчаване на санкциите и връщане в глобалната икономика при спазване на пазарния принцип. Но дори при такива розови условия вече нанесените щети са толкова дълбоки, че ще отнеме много време, докато Русия започне да прилича на по-нормална държава. А междувременно трите мрачни сценария, изброени по-горе, ще останат все още възможни.

ОЩЕ: Русия хвърля в Украйна "най-страшния танк на света" (ВИДЕО)

* Автархия - търсене на самодостатъчност в политически и социално-икономически план с пълна изолация и контрол от страна на държавата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари