Да се издири и накаже: Руски топ мениджър отказа да мобилизира подчинените си

4675
Да се издири и накаже: Руски топ мениджър отказа да мобилизира подчинените си
Снимка: Getty Images

Губернаторът на Магаданска област в Руската федерация поиска повиквателна за фронта в Украйна да бъде връчена лично на топ мениджъра на една от големите частни компании в района. Причината е, че "провинилият се" според губернатора директор на златодобивната фирма "Купол Майнинг Сервис" (влизала по-рано в състава на канадската група Kinross Gold), отказал да съдейства неговите служители да бъдат мобилизирани. Според нареждане на руските власти големите частни компании в района са длъжни да предадат 10% от подчинените си в армията, съобщи Сибирь.Реалии

В мрежата се появи аудиозапис с инструкции, които губернаторът Сергей Носов дава на един от подчинените си. Освен Носов в разговора участва и кметът на Магадан Юрий Гришан, а аудиозаписът е направен около 27 септември.

От записа става ясно, че повиквателните от военната служба ще се връчват чрез големите компании. Носов се заканва, че на ръководителите на предприятия, които отказват да участват в тази схема, като например топ мениджъра на "Купол Майнинг Сервис", лично ще им бъде връчена призовка за фронта.

Отказвам да убивам хора: Руски рапър се самоуби заради мобилизацията (ВИДЕО)

Руски Telegram канали съобщават, че в Краснодар заради мобилизацията се е самоубил 27-годишният рапър Walkie T (Иван Петунин). Младият ...

ОЩЕ: Крах или гражданска война: Сценариите за бъдещето на Руската федерация 

Един от собствениците на предприятия, върху които е упражняван подобен натиск от властите, се е съгласил да разкаже пред изданието при условие на анонимност как точно се отправят заплахите и защо много предприемачи са принудени да се съгласят.

"Мога само да кажа, че това е униформен ужас! Искат списъци с 10% от работниците, които трябва да изпратим за мобилизация. В замяна те (чиновниците и военните комисари - бел.ред.) обещават да не „дърпат“ ключови служители", казва събеседникът. И добавя: "Това е като при феодализма". По думите му тъй като много граждани отказват да си вземат повиквателните, които им пращат вкъщи, властта е прехвърлила това задължение на кметовете, а те пък изнудват големите фирми.

Според събеседника на изданието досега неговата фирма, въпреки натиска, е успяла да избегне участие в мобилизацията. Но не всички негови колеги са готови да поемат същите рискове. Той признава, че го заплашват с прокуратурата и полицията.

Московчанин се опита да избегне мобилизацията, измисляйки си въображаем труп

Руските мъже, които не искат да бъдат насилствено мобилизирани, продължават да измислят всевъзможни начини да се отърват от военна служ...

Един от служителите на голяма компания в Сибир разказва пред изданието, че след 21 септември умишлено е напуснал предишния си работодател и се е преместил в друга компания, за която има информация, че не предава служителите си на военните комисии.

ОЩЕ: CNN: Путин не приема поражението, започва нова брутална фаза във войната 

"Не смятам да умирам неясно заради какво. Разбира се, човек може да се скрие, но в този случай - или трябва да стои в нелегалност, или да работи "на черно" за копейки под постоянната заплаха, че ще го отведат направо от улицата. А трябва да храниш и семейството си. Затова отидох при конкурентна фирма. (...) Те отказват да играят тези игри с военните. Знам от колеги, че още преди войната са искали да ги принудят да подават списъци с годните за военна служба служители, но те не са го правили и са плащали глоба. И сега плащат. Но не съм сигурен, че ще могат да издържат така до края на войната. Може би те (властите - бел.ред.) ще започнат не само да вземат глоби, но и да заплашват собствениците лично“, казва мъжът, пожелал анонимност.

Припомняме, че на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви "частична" мобилизация в Русия. Министерството на отбраната на Руската федерация официално обяви, че ще отправи на фронта в Украйна 300 000 души, но според съобщения в медиите реалният брой на мобилизираните може да достигне милион. На 4 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че 200 000 души са били призовани в армията за две седмици. Сред тях обаче има голям брой хора без военен опит, неслужили в армията и пациенти с хронични заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Руски окупатор, организирал стая за мъчения, бе взривен Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok

Сунак призова торите да не губят доверие в него

Зеленски: Бог носи шеврон с украинското знаме на рамото си и животът ще победи смъртта (ВИДЕО)

Служители на жп транспорта в Италия излизат на нова стачка

Командирът ми иска да ме убие: Разказ на руски войник показва цената на руските успехи на фронта (ВИДЕО)

"Заради признаци на тероризъм": Убиха радикализиран тийнейджър в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа