La Stampa: Европа отново е заплашена от разкол Изток-Запад

1665
La Stampa: Европа отново е заплашена от разкол Изток-Запад
Снимка: iStock/Guliver

Разделението, свързано с края на Втората световна война, не е случайно. Когато на 25 април 1945 г. съветският и американският авангард се обединиха в саксонския град Торгау на брега на Елба, те фактически възстановиха част от римския лимес, за който Август пише в своите „Деяния“ (26.2) като повече или по-малко приемлива граница на Германия, отвъд която според основателя на Западна Германия, родом от Рейнската област и противник на Прусия, Конрад Аденауер, назначен от англо-американската комисия, започва „азиатската степ“, пише италианското издание La Stampa в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

След 1989 г. руснаците се завърнаха у дома с поражение, избавяйки се като с балост с източноевропейската си империя, вярвайки, че по този начин ще успеят да спасят СССР. Ние, западноевропейците, споделяхме ентусиазма на потиснатите народи, които спонтанно се присъединиха към либерално-демократичните ценности. Но за хората, които бяха принудени да съществуват дълго време под палеца на Москва, тези промени означават не толкова замяна на комунизъм за свобода, колкото замяна на комунизъм за консуматорство.

ЕС с трагични възможности за трупане на резерви от газ, в Украйна масово на загуба заради газа

Капацитетът на съоръженията за нагнетяване и съхранение на газ, с които разполага ЕС, може да покрие само 20% от годишното потребление ...

И на първо място - смяната на подчинено положение по отношение на чужда държава към независимост. Суверенитет. Ако преведем всичко на езика на геополитиката, тогава на първо място - НАТО, тоест САЩ в Европа, а след това и Европейския съюз, четем - европейско финансиране. Американските войници и европейските пари са най-добрият свят, който можете да си представите. Източноевропейските държави възприемат това като злобно обвинение в непълноценно участие в европейската култура от страна на някои западни интелектуалци, които днес наричат „популист“ всеки, който не се придържа към техните истини.

Независимо дали ви харесва или не, това беше състоянието на нещата и си остава такова. И наскоро три значими събития ни напомнят за това, а Полша играе главната роля: решението на Конституционния съд на Полша, според което някои разпоредби на европейското законодателство са признати за несъвместими с националното законодателство, като по този начин се утвърждава приоритетът на вътрешното законодателство пред европейското ; удължаване на извънредното положение на границата с Беларус, където хиляди военни и гранични служители спират потока от мигранти, бягащи от режима на Лукашенко (или мигранти, изпратени от режима); писмо, изпратено до Европейската комисия от полското ръководство, заедно с представители на единадесет други държави, предимно принадлежащи към Съветската империя или СССР (плюс Кипър, Гърция и Дания), с призив към Брюксел да финансира строителството на стени и препятствия пред мигрантите, включително онези, които кандидатстват за убежище. В тази връзка отговорът на комисаря на съответния отдел, социалдемократа от Швеция Илва Йохансон, е показателен: разбирам ви, можете да правите каквото искате, но не с пари от общите фондове.

Западноевропейците - водени от французите и германците - реагираха сухо. В Париж говорят за „фактически Полекзит“ (неологизъм, означаващ излизането на Полша от ЕС - по аналогия с Брекзит), сякаш Варшава е на път да напусне ЕС. Берлин се изразява с подобен тон, напомняйки на Полша за поетите от нея задължения, (но не си припомня предупрежденията, които Конституционният съд в Карлсруе посочи вече отдавна, уточнявайки, че в основополагащите правила няма автоматичен приоритет на европейското законодателство пред националното) ...И „суверенистите“ от всички възможни географски ширини се зарадваха. И италианските не правят изключение.

Варшава няма да се раздели с Брюксел. Струва си да се има предвид обаче, че сред многото и разнообразни разделения, които определят пейзажа на Европейския съюз, има едно твърде дълбоко, за да бъде коригирано: това е разделението между Западна и Източна Европа, формирано върху дълбоки вековни културни и геополитически корени. Желязната завеса не беше каприз на Студената война. По същия начин „суверенитетът“ не може да бъде свързан изключително с политическия и идеологически цикъл. Изтъочните и западните европейци съществуват не само в различни пространства, но и в напълно различни лични времена. За първите говорим за укрепване на наскоро спечелената независимост. Поляци, чехи, унгарци, словаци, балтийци и много други сега преживяват своето Рисорджименто, ако не и бурно покръстване на несъществуващи държави. Трудно е да си представим, че те искрено биха се съгласили с частичното отстъпване на суверенитета, което ние, западноевропейците, договорихме, до голяма степен по инициатива на Америка след нашето колективно поражение във Втората световна война.

Борел: Европейският съюз рискува да се превърне от субект в обект на глобалната политика

Европейският съюз рискува да загуби способността си да бъде пълноправен играч на световната арена, превръщайки се в обект на политиката...

През 1989 г. изглеждаше, че западният вятър ще обърне в своята посока Източна Европа, която сама си даде титлата Централна Европа. Днес изглежда, че вятърът духа в обратна посока. Само приемането на този факт би означавало да се направи крачка напред, , за да се разбере до каква степен все още е възможна интеграцията между твърде многобройните Европи, които наричаме Европа. Това е история, красота!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари