X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Лондон започва ли нова обсада на Севастопол като в Кримската война?

8715
Лондон започва ли нова обсада на Севастопол като в Кримската война?
Снимка: iStock

Сега цяла Великобритания гордо говори за това: на 1 май тази година за първи път през последните десетилетия ударна авионосна група (AUG) потегли на дълго пътуване от британското пристанище Портсмут, водена от най-новия самолетоносач „Кралица Елизабет”, който дори не е напълно готов за бойно дежурство. Общата формация, оглавявана от комодор Стив Мурхаус включва девет бойни и поддържащи кораба.

Те не са само под британски флаг. В допълнение към двата британски разрушителя от тип 45 (HMS Diamond и HMS Defender) и двойката фрегати от тип 23 (HMS Kent и HMS Richmond), плава и американският ракетен миноносец USS The Sullivans и холандската фрегата HNLMS Evertsen, които следват ескорта на самолетоносача.

Заедно те ще трябва да направят почти пътешествие около света през три океана с дължина 26 хиляди морски мили (повече от дължината на екватора) и да посетят 40 чуждестранни пристанища. Според британския вестник The Times, "това е най-голямата демонстрация на военноморските и военновъздушните сили извън Обединеното кралство в едно поколение."

Според плана на ВМС на НАТО това е първото оперативно разполагане на такава голяма международна ескадра, първо в Средиземно море, а след това в Индийския океан и Азиатско-Тихоокеанския регион. Целта на Лондон е практически официално декларирана: да се опита сериозно и демонстративно да „дръпне брадата“ първо Русия, а след това и на Китай.

Говорейки конкретно за РФ, според плана на кампанията през първата седмица на май, когато AUG е в Източното Средиземноморие, два британски кораба - разрушител и фрегата - трябва да се отделят от групата. Освен това техният курс е предварително определен: през черноморските проливикъм Крим. По този начин Лондон демонстрира солидарност с Киев „на фона на ситуацията на руско-украинската граница."

Британците със сигурност щяха да изпратят много по-впечатляващ отряд кораби до Черно море и то с голямо удоволствие. Дори и самата Queen Elizabeth. Те обаче са възпрепятствани от значителните ограничения за преминаването на Черноморския проток, наложени от известната конвенция от Мотрьо. Следователно от цялата AUG само един разрушител и фрегата са в състояние да се промъкнат през ухото на тези политически препятствия.

Не се знае обаче кой и по какъв начин през последните седем години е пробвал  дългото търпение на Русия в Черно море? Въпреки това изглежда, че този път Москва е сериозно загрижена от новата заплаха.

Първо, руското външно министерство не реагира официално на всяко влизане на кораби на НАТО в Черно море. Но преди няколко дни неназован източник в руското външно министерство заяви за агенция РИА Новости: „Всичко, което се случва около влезлите кораби в Черно море, се прави с една цел - да се увеличи натискът върху страната ни, тъй като се надяват или може би са „разбрали“, че е възможно да се страхуваме от нещо.”

Същият източник по някаква причина счел за необходимо да се обърне дори към Турция, от която главно зависи спазването на договорения режим за използване на черноморските проливи. По-конкретно, той казал: "Ние разчитаме на здравия разум на тези, от които зависи спазването на Конвенцията Монтрьо."

Подозира ли Кремъл, че организаторите на британската кампания AUG може да не се ограничат до изпращането на само няколко свои военни кораба в Крим и ще надхвърлят установените граници? Но това би било наистина нечуван скандал. Което не е от полза нито за нас, нито за турците.

Вторият признак на особената загриженост на Москва: според съобщенията на западната преса, точно на изхода от Портсмут, руски разузнавателен кораб просто се „прилепил” към британската AUG. Като се има предвид, че тя все още е далеч от руските граници, подобна предпазна мярка на руския флот изглежда малко странна.

На трето място, според ресурса Bosphorus Observer, на 2 май черноморската фрегата „Адмирал Макаров“ с високо точни ракети „Калибър“ на борда от Севастопол набързо премина през Босфора и Дарданелите в Средиземно море. Напълно възможно е да се срещне с приближаващите се неканени гости като пряк проследяващ кораб. Въз основа на опита от предишни такива противопоставяние, руска ракетна многоцелева атомна подводница на Северния флот може да работи скрито в тандем с „Адмирал Макаров“.

Ако всичко е така - какво би могло сериозно да разтревожи руските власти в планираното, но външно съвсем обикновено посещение на британците в Черно море? Това може да се разбере важния контекст на предстоящите събития.

И той вероятно е следният:  На Запад активно се говори, че наскоро между Лондон и Вашингтон очевидно е тичала „преминала котка“. На първо място, защото британците смятат, че изобщо не е навременно и страхливо решението на президента Байдън за много прибързано изтегляне на американските войски от Афганистан. Освен това британското ръководство, пишат на Запад, е неприятно изненадано от решението на американския президент да отмени изпращането на двата американски ракетни разрушителя в Черно море в разгара на неотдавнашната въоръжена конфронтация между Русия и Украйна по границата с Донбас. Още по пътя към Одеса те неочаквано завиха обратно и отидоха към Крит. Следователно сега британците възнамеряват чрез личен пример да научат американците как да действат.

Но това не е всичко. Великобритания отдавна се опитва да измести САЩ като основен и най-активен съюзник на Киев. И, трябва да се признае, че Лондон успява.

Западният туристически бизнес окончателно напусна Крим

В Крим вече няма нито една западна хотелска или туристическа верига, след като последната такава – американската Best Western Hot...

Например през септември миналата година, в рамките на военните  учения „Съвместни усилия-2020“ в района на Николаев, за първи път в историята стотици парашутисти от британската 16-а десантно-щурмова бригада бяха стовалени от няколко самолета С-130 „Херкулес“. Лондон дори не сметна за необходимо да прикрива своя неумерен ентусиазъм за тази операция. Британското Министерство на отбраната на Twitter в надписите на снимките от ученията съобщи: "На снимките: Кацнахме в задния двор на Русия."

Наистина, че след критики в британските медии, предизвикателната фраза беше премахната от уебсайта на Министерството на отбраната и беше заменена с политически неутрална: "На снимките: Най-голямото десантиране от десетилетие насам."

Месец по-късно, през октомври 2020 г., Киев подписа меморандум с Великобритания за засилване на сътрудничеството във военнотехническата сфера. Документът предвижда отпускане на кредит от 1,25 милиарда британски лири (1,6 милиарда долара) на Украйна за съвместни проекти в отбранителната индустрия.

Вече е почти известно къде ще бъдат похарчени тези пари. Според британския вестник The Telegraph, в разгара си е производството на ракетни катери от типа Barzan за украинския флот. Вярно е, че това са доста остарели бойни единици, тъй като строителството им на британска земя е спряно преди около 20 г. - последният Barzan за нуждите на военноморските сили на Катар е пуснат през 90-те години. Западът обаче отдавна убеждава украинците, че не бива да гледат на „подарен” зъбите в устата.

Друга част от заема, отпуснат от Лондон, най-вероятно ще отиде за подобряване на базата на Военноморските сили на Украйна в Очаков. Да, същият, на който от няколко години работят военни строители на Пентагона от инженерен батальон „Морски пчели“. Сега, очевидно, "пчелите" ще трябва да направят място. Британците също решиха да се присъединят към американците и украинците в този морски град, от който на един хвърлей е руският Крим.

ЕС удължи санкциите за Крим и Севастопол с една година

Съветът на Европейския съюз продължи до 23 юни 2019 г. действието на ограничителните мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим ...

Според съобщения в някои медии, британският флот възнамерява да придобие собствен оперативен център в Очаков, откъдето ще се наблюдава цялата акватория на Черно море с помощта на бъдещи подводни кабели с инсталирани хидрофони върху тях.

Според знаещи хора изграждането на центъра вече е започнало. Дори украинските военни нямат право да влизат в периметъра на тайната строителна площадка. Военни инженери, изпратени от Лондон, живеят в хотел "Александровская" в съседния Николаев. Всичко, от което се нуждаят, се доставя от военнотранспортни самолети на Обединеното кралство, които кацат на украинското военно летище Кулбакино.

Как всичко това може да бъде свързано с предстоящото влизане в Черно море на два британски военни кораба? Възможно е например да докарат в украинското пристанище Очаков, което не се побира във военно-транспортните самолети. Вземете например подводни кабели. В крайна сметка, при сериозно заемане със създаването на такава система за проследяване, то тежките кабели по дъното на Черно море ще възлязат на стотици километри. Това не е във възможностите на военнотранспортната авиация.

Възможно ли е осъзнаването на реалността на такава мрачна перспектива за Русия да предизвика необичайно острата реакция на Москва към приближаващата се Queen Elizabeth с ескортни кораби и кораби за поддръжка до руските брегове?

Междувременно след зимните олимпийски игри в Сочи, самата Русия активно разработва ешелонирана система за осветяване на повърхността и подводната обстановка в Черно море, използвайки най-новите хидроакустични системи. Това пък съобщава специализираният в Киев уебсайт Defense Express.

Над 90% са гласували за Путин в Крим и Севастопол

Президентът на Русия Владимир Путин е получил 92,16% от гласовете на избирателите в руския автономен регион Крим и 90,45% в отделния ре...

Така че, според тази публикация, в северозападната част на Черно море, започвайки през 2019 г., е започнало поставянето на стационарния пасивен хидроакустичен комплекс MGK-608. Неговите сонарни шамандури са разположени на 200 километра от брега и са в състояние да събират информация в радиус от 100-150 мили.Тази информация се предава чрез оптични комуникационни канали до крайбрежните точки за обработка и анализ.

За откриване на диверсионни сили и активи в близката зона на отбрана на опорните пунктове и други обекти на военноморската инфраструктура РФ планира да използва активната магнитно-акустична станция MG-818 "Diabaz".

Като цяло е ясно, че сега се реализира в Черно море на съвременно технологично ниво мащабен руски аналог на някогашната стационарна противоподводна система SOSUS за борба със съветските ядрени подводници, разположени от ВМС на САЩ в Норвежко море по време на Студената война.

Ясно е, че руският потенциален противник край Крим би искал да има не по-малко възможности. Затова е възможно Западът вече да е започнал реализация на аналогичен или сходен проект в Черно море.

Превод: Ганчо Каменарски

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Леон Бона
Роден е Леон Бона

Роден е на 20 юни 1833 г. в Байон, Франция. Учи при Федерико Мадрасо в Мадрид и Леон Коние в Париж. Ранните му картини са с религиозни сюжети и са повлияни...