Макрон готви спорна реформа в държавните железници

2543
Макрон готви спорна реформа в държавните железници
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на френския президент Еманюел Макрон обяви, че трябва да прокара реформите в гигантската френска железопътна система, смело да стъпи там, където неговите предшественици са се провалили.

Държавният железопътен оператор SNCF се бори с дълг от 46,6 милиарда евро, не на последно място поради огромната пенсионна тежест на машинистите, които могат да се пенсионират в началото на 50-те си години. "Ситуацията е тревожна", каза премиерът Едуар Филип.

3 френски джамии са затворени заради радикална пропаганда

Френските власти затвориха три джамии, в които се е пропагандирал радикален ислям, съобщи вътрешният министър на Франция Жерар Колон ...

"Независимо дали хващат влака, французите плащат все повече и повече за обществена услуга, която работи все по-малко добре." Новите служители вече няма да се възползват от статута на специален железопътен работник, който включва работа за цял живот, седемчасови работни дни и щедри пенсии.

Френското правителство ще обмисли превръщането на огромния държавен оператор в автономна компания, подкрепена от публични средства, въпреки че Филип настоява, че никога няма да бъде приватизирана. Профсъюзите вече са обявили стачка за 22 март, след като поръчан от правителството доклад препоръча реформите.

По-нататъшното действие в индустрията може би е на хоризонта, след като Филип каза, че реформите ще бъдат прокарани чрез правителствен указ.

Бившият инвестиционен банкер Макрон вече е използвал противоречивата тактика, която критиците му смятат за недемократична, тъй като му позволява да заобиколи парламента, да прокара принудително трудовите реформи, насочени към разклащане на бавна икономика.

Масло в огъня

От началото на годината във Франция са предотвратени два атентата

Два опита за атентат са били осуетени от началото на януари във Франция - единият срещу голямо спортно съоръжение, а другият срещу въ...

Ръководителят на профсъюза FO Жан-Клод Моли предупреди, че използването на подобни постановления за реформиране на SNCF ще "налее масло в огъня".

Филип настояваше, че "не търси битка", заявявайки, че консултациите ще се проведат от следващия месец, преди реформите да бъдат прокарани до средата на годината.

"Искаме да се движим бързо, без да изопачаваме консултациите или парламентарните дебати", каза той, като добави, че опасенията за затваряне на провинциалните линии са неоснователни. Последователните правителства не успяха да реформират силно профсъюзния железопътен сектор.

През 1995 г. националната железопътна мрежа спря за седмици поради опитите на премиера Ален Жупе за реформиране на ползите за железопътните работници.

Железопътната мрежа на Франция се счита за една от най-добрите в Европа, класирана на седмо място в индекса на Европейския индекс на железопътни резултати от 2017 г. от консултантите BCG. Но пътуващите в провинцията се оплакват от нестабилни услуги и често отменяне, а Филип твърди, че управлението на френски влак е с 30% по-скъпо, отколкото навсякъде в Европа.

Франция с нов план за борба с радикалния ислям

Френското правителство обяви, че ще затвори екстремистите в затворите и ще открие нови центрове за реинтеграция в обществото на завръ...

Реформите следват доклада на бившия шеф на Air France Жан-Сирил Спинета, поръчан от правителството, който критикува качеството на услугите, предлагани от SNCF. Синдикатите отхвърлиха доклада - който също предложи доброволни съкращения - и бе отхвърлен по-специално по предложенията за намаляване на ползите. Повече от 90% от персонала на SNCF - около 140 000 души – са със статута на специалния статут на железопътен работник. Машинистите могат да се пенсионират на 52, а други обезщетения включват достъп до десетки хиляди домове, понякога с намален наем.

Железопътните работници ще се присъединят към държавните служители, които ще стачкуват на 22 март по предложенията за съкращения и по-голямото използване на краткосрочните договори, тъй като Макрон се стреми да намали със 120 000 работни места публичния сектор в продължение на пет години.

Профсъюзите организираха няколко големи протеста, откакто бизнес настроеният центрист дойде на власт през май, но Макрон досега избягваше масовите стачки и демонстрации, каквито имаше при неговия предшественик Франсоа Оланд.

Източник: AFP, превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари