МВФ предупреди за рискове от възхода на популистките партии в Централна и Източна Европа

1375
МВФ предупреди за рискове от възхода на популистките партии в Централна и Източна Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Повечето страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа ще се сблъскат с повишени политически рискове, които могат да доведат до негативни макроикономически последствия. Това се казва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), предаде РИА Новости.

"Политическата неувереност и нестабилност могат да имат макроикономически последствия и да доведат до снижаване на интереса от страна на инвеститорите, а също така до ръст на опасенията по повод възможните изменения в политиката, свързани с икономиката и другите сфери. Това може да доведе до понижаване на суверенния рейтинг", пише в доклада. В своите оценки специалистите от Фонда, които са се основали върху изследването "Рискове пред политическата стабилност".

Брюксел вече вярва на Горанов за икономическия ни растеж през тази година

Европейската комисия (ЕК) повиши с половин процент прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2016 г. В ...

Най-лошата част от резкия икономически спад в Русия може би вече е преодоляна, посочи Международният валутен фонд. Същевременно предупреди, че възможността за икономическа стагнация в еврозоната представлява най-голяма заплаха за страните от Централна и Източна Европа, пише БНР. 

В петък МВФ представи своя редовен полугодишен доклад за икономическите перспективи пред Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ), отбелязвайки, че възходът на популистките партии в някои от страните, слабият растеж в световен план и застаряващото население засилват нарастващата несигурност относно бъдещото развитие в региона. 

Новият доклад на Фонда се отнася за Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Република Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словашката република, Словения, Турция и Украйна. 

Въпреки по-слабото външно търсене голяма част от региона, извън Общността на независимите държави (ОНД), продължава да отбелязва солиден икономически растеж, като нивата на безработица вече достигат техните предкризисни нива, отбелязва МВФ. 

Фондът посочва, че продължава здравият растеж в голяма част от икономиките от Централна и Югоизточна Европа, както и в Турция, и очаква, че в краткосрочен план силното вътрешното потребление ще остане в подкрепа за растежа на фона на оставащата в сила много ниска или дори отрицателна инфлация. За настоящата година МВФ прогнозира, че страните от ЦИЮИЕ, изключвайки тези от ОНД, ще отбележат икономически растеж от 3 до 4%. 

Работещите - изчезващ вид в Червената книга

Безработицата в България през тази година ще падне до 8,6%, а догодина – до 8%. Това е един от много важните детайли в икономичес...

От друга страна икономиката на Русия се сви рязко през миналата година с оглед на сриващите се петролни цени и на западните санкции, докато икономиките на останалите държави от ОНД пострадаха от вътрешно политически и финансови проблеми, както и от слабото търсене на техни стоки от страна на Русия, се посочва в последния доклад. МВФ обаче прогнозира отслабване на свиването на икономиките на ОНД през 2016 година до около 1,5% след спад с близо 4,5% година по-рано, тъй като се очаква известна стабилизация на бизнес активността и постепенно отшумяване на шоковете, засегнали тези държави. Според Фонда най-лошата част от срива на руската икономика може би вече е преодоляна и Русия, както и останалите страни от ОНД, ще започнат постепенно да се измъкват от рецесията. 

Въпреки това МВФ вижда нарастване на рисковете за икономическото представяне на страните от ЦИЮИЕ, визирайки по-слабия растеж в еврозоната и САЩ, по-затегнатите финансови условия в световен план и продължаващата слабост в редица водещи развиващи се икономики. В добавка, има риск от нарастване на политическата несигурност и нестабилност в целия регион, като Фондът вероятно визира Полша и Унгария, които са обект на редица критики в рамките на ЕС.

Най-солидно негативно влияние върху ЦИЮИЕ би оказала евентуална икономическа стагнация в еврозоната, която е основен търговски партньор за мнозина от страните в региона, се посочва в новия доклад. 

Махмуд Прадхан, който е вицепрезидент на Европейския департамент на МВФ, отбеляза, че понастоящем икономистите на Фонда изследват какво негативно влияние върху този регион може да окаже евентуалното затягане на Шенгентското европейско пространство в опит да се контролира притокът на бежанци към Европейския съюз. Според анализи на Фонда, темпото на икономически растеж в ЦИЮИЕ ще бъде ограничено от емиграцията към по-богатите страни от съюза. 

Прадхан също така даде и първата публична оценка на МВФ за новото правителство на Украйна, отбелязвайки, че плановете за придържане към усилията за реформи са "много окуражаващи".

Искам руснаците за партньори, но защитавам българския интерес, заяви Борисов

Ние не работим срещу Русия, аз искам те да са ни партньори, но защитавам българския интерес. Това каза министър-председателят Бойко Бор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари