X
 
 

Напрежение между Европа и САЩ в спора за руския газ

1940 7
photo of Напрежение между Европа и САЩ в спора за руския газ
Снимка: iStock
Нарастващото напрежение между САЩ и Германия за газопровода "Северен поток-2", който ще увеличи обема на руския газ, вливащ се в Европа, продължава да подкопава трансатлантическия съюз.

Доминирането на руския газ на пазарите на американските съюзници през Атлантическия океан неотдавна изостри напрежението между двете страни заради друг проект за тръбопровод, идващ от Русия към Европа, който ще минава през балтийските страни, Финландия, Швеция и Дания, достигайки на север Германия при областта Грайфсвалд.

Европейският парламент официално поиска спиране на "Северен поток-2"

Европейският парламент одобри нови ограничения спрямо Русия и официално поиска спиране на изграждането на газопровода "Северен поток-2"...

Газопроводът „Северен поток -2”, с дължина 1 200 километра, ще заобиколи традиционния маршрут през Украйна и ще доставя 55 милиарда кубически метра газ за Европа годишно. От 2012 г., когато проектът стартира, опонентите му в Европейския съюз - особено Франция и Полша, заедно със САЩ, го видяха като още един опит Русия да увеличи политическото си влияние в Европа, изолирайки Украйна, пише "Сабах Дейли".

Нарастващото напрежение наскоро избухна в американската енергийна столица Хюстън по време на сесия, озаглавена „Европейски диалог за енергийна сигурност”, в рамките на организираната от IHS Markit, седмица на CERA. Дебатите в сесията, на които присъстваха посланикът на Германия в САЩ Емили Хабер, заместник-министърът на енергетиката на САЩ Дан Бройлет и заместник-министърът на енергетиката на Полша Томаш Дъбровски, отново разкриха пукнатините в трансатлантическия съюз, когато става дума за енергетика и господството на Русия като доставчик.

Най-очевидното несъгласие се състои в неспособността на страните да стигнат до общо разбиране по отношение на обосновката на проекта. Германия твърди, че "Северен поток-2" е чисто търговски проект, който ще удвои обема на руския газ, течащ към северните брегове на Черно море. Същевременн