Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навални: Подмамих агент на руските служби да си признае за убийството ми (ВИДЕО)

21 декември 2020, 19:43 часа • 10138 прочитания

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви, че е измамил агент на руските тайни служби и е научил подробности за неуспешния заговор за убийството си, както и че научил, че отровата е била поставена в бельото му.

Видеото с разговора има над милион преглеждания в Youtube за 1 час.

Във видеоклип на сайта си Навални твърди, че преди да бъде огласено съвместното журналистическо разследване за отравянето му, се е обадил по телефона на всичките осем от предполагаемите си отровители и се е представил за сътрудник на секретаря на Съвета за национална сигурност на Русия. Един от тези хора, който разследването на Навални заедно с Bellingcat, CNN, Der Spiegel и El Pais разкри сътрудник на ФСС, е разговарял с него 49 минути по телефона и изглежда е бил част от екипа по заличаване на следите, заяви опозиционерът. Става въпрос за военния химик Константин Борисович Кудрявцев. Чрез специално устройство за замаскиране на телефонни номера, с което подлъгва търсеният да си мисли, че му се обаждат от съвсем друг телефон, Навални успява да подлъже Кудрявцев да говори - и предвид зададени нарочно въпроси, на които Кудрявцев отговаря, поправяйки уж сбъркалия "висшестоящ", нещата лъсват!

Според видеото на Навални, Кудрявцев е бил човекът, който е успял да прибере дрехите му след опита за отравяне, за да заличи всякакви следи от "Новичок", които иначе може да бъдат открити. А Кудрявцев дава висока оценка на останалите си "колеги" в операцията, но обстоятелствата им попречили. "Ако се бяха забавили малко, всичко можеше да е различно", твърди Кудрявцев, визирайки бързата реакция в самолета и спешното кацане, за да бъде приет Навални в болницата в Омск, както и работата на парамедиците. По думите му, дозата от отровата била разчетена "с аванс" т.е. опитът да успее.

Кудрявцев дори разказва какво е станало с дрехите на Навални - предадени им били от екип от транспортната полиция на Омск, а след като ги обработили, те им ги върнали. Конкретно, изглежда отровата е намазана на бельото на Навални, поне по думите на военния химик.

Кремъл нееднократно отрича всякакви твърдения, че Русия се е опитала да убие Навални. Нещо повече - в нарочна пресконференция руският президент Владимир Путин обясни как нямало нищо ненормално ФСБ да следи Навални, "за да го пази" и че ако искали да го убият, щели да го убият. Но журналистическото разследване показва друго - провал на явен заговор на руския еквивалент на ФБР да убие най-шумния вътрешнополитически противник на Владимир Путин!

Разговорът, който Навални провежда, е пред очите на българския журналист Христо Грозев, част от екипа на Bellingcat.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес