Новата голяма коалиция на Германия - без особено доверие между партньорите*

2374
Новата голяма коалиция на Германия - без особено доверие между партньорите*
Снимка: Getty Images / Guliver

Успяха. Най-после! 135 дни след изборите за Бундестаг и след едно наглед безкрайно надборване най-сетне има договор за коалиция. Но подир голямото преговаряне идва ред на голямото треперене. Защото през следващите седмици договорът ще си остане просто доказателство за добри намерения. Работата още не е приключена.

Независимо от това Германия вече е доста по-близо до сформирането на правителство. Достатъчно е да погледнем служебния календар на канцлера, за да разберем, че този факт има голяма тежест: в четвъртък (8 февруари) по обяд Ангела Меркел ще приеме президента на Европейския съвет Доналд Туск, а вечерта - председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Европа чака Германия, която е ключова европейска сила редом с Франция на Еманюел Макрон. И това чакане продължи прекалено дълго. Защото времето за реформи в ЕС, за които се говори и в коалиционния договор, осезаемо се топи. Част от тези реформи са свързани с външната политика - и се появиха като теми в самия край на коалиционните преговори.

Меркел: Приветства "очакваното от света" споразумение за правителство

Германският канцлер Ангела Меркел приветства постигнатото споразумение за нова управляваща „голяма коалиция“, за което каза...

Колкото до вътрешната политика - тук трудно може да се открие една-единствена ключова дума. Към официалното име на вътрешното министерство ще бъде добавена и думичката "родина" (бел. ред. - става дума за допълнителния ресор "вътрешна сигурност", наречен по американски образец "закрила на родината"), която вече се използва в същия контекст в Бавария, чийто досегашен министър-председател и лидер на ХСС Хорст Зеехофер ще бъде вътрешен министър. Този факт е многозначителен на фона на дебатите в Германия за идентичността и глобализацията. Дебати, които далеч не са само популистки.

Обемът на споразумението от над 150 страници, както и детайлната разработка на отделните теми показват, че партньорите от една страна са искали с максимална грижливост да уредят всички въпроси, но от друга - че си нямат много доверие. Така за оставащите три и половина години до следващите избори Бундестагът получава една дебела книга с указания, написани най-вече от ръководствата на партиите и не толкова от самите депутати.

Споразумението обаче все още е под въпрос, защото тепърва трябва да го гласуват членовете на Социалдемократическата партия (ГСДП). През 2013 година това не беше проблем. Тогава повече от три четвърти гласуваха "за". Но през 2018 година е по-различно. На последния партиен конгрес миналия месец едва 56% от делегатите гласуваха да се даде мандат за коалиционни преговори. А противниците на новото издание на широката коалиция - най-вече младежката организация на социалдемократите - продължават битката за сърцата на 464-те хиляди партийни членове, сред които цели 24 хиляди са влезли в партията само през последните четири седмици.

Медиите вече обсъждат разпределението на министерските постове, от което личи, че социалдемократите са се борили упорито и до последно. Истинска изненада е списъкът с министерства, които ще бъдат под контрола на ГСДП - партията наистина не можеше да постигне повече (бел. ред. - министерството на финансите, на външните работи, на труда, както и министри по отношение на правосъдието, околната среда и социалната отговорност). Най-силно впечатление прави фактът, че социалдемократите взимат финансите и външните работи. Досега тези две министерства винаги са били в ръцете на различни партии.

Меркел готова на "болезнени компромиси" за коалиционното споразумение

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да направи „болезнени компромиси“, за да сключи коалиционно споразумен...

Успехът на социалдемократите в преговорите означава неуспех за християндемократите. Ангела Меркел използва израза "мъчителни компромиси", а постигнатото споразумение обяснява какво е имала предвид. ХДС няма да подлага коалиционното споразумение на гласуване от членската маса или от конгрес, но това не означава, че вътрешнопартийният ропот срещу Меркел ще утихне.

Да го кажем пак: добре е - пък и беше крайно време, че направиха тази важна крачка към коалиционно правителство. Защото Германия прекалено дълго се управлява от служебно правителство, което по определение не е съвсем дееспособно. Но независимо от голямото облекчение, което изпитваме в момента, нека не забравяме, че последните препятствия ще бъдат преодолени едва идния месец. Наистина, крайно време е.

Автор: Кристоф Щрак, Deutsche Welle

* Заглавието е на Actualno.com

Меркел - кризата, която мъчи германските социалдемократи

Социалдемократите трябваше да избират между чумата и холерата: да управляват ли в нова широка коалиция с Меркел или не? Партията е дълб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари