Огромен бюджет, но и криза: Военният флот на САЩ е изправен пред проблеми

9575
Огромен бюджет, но и криза: Военният флот на САЩ е изправен пред проблеми
Снимка: Getty Images/Guliver

Наблюдателите, които се занимават отблизо с военноморските сили на Съединените американски щати (ВМС), бяха озадачени, когато командването на американската армия публикува на 11 март своето предложение на бюджет за 2025 г., съобщи The Telegraph.

Искането за бюджет от 258 милиарда долара включва 26 милиарда за 6 нови военни кораба: атакуваща подводница от клас "Вирджиния", два разрушителя от клас "Арли Бърк", една фрегата от клас "Съзвездие", един док за хеликоптери от клас "Сан" и един среден десантен кораб. Списъкът с 26-те млрд. долара включва и частично финансиране за два самолетоносачи от клас "Джералд Форд" и подводница с балистични ракети от клас "Колумбия". Още: Forbes: Западът изпадна в паника заради "старите" кораби на Путин

За всеки друг флот 26 милиарда долара за 6 страхотни нови кораба биха били неочаквана придобивка. За американския флот обаче, който по най-важните стандарти е най-мощният в света, това е истински колапс за корабостроенето. Военноморските сили на САЩ се опитват да увеличат мощта на своя флот от 293 военни кораба на 350. Тъй като повечето кораби издържат около 30 години или по-малко, американските ВМС трябва да купуват дузина нови всяка година, за да доведат броя до 350. А за да поддържат съществуващия брой, те трябва да купуват поне около 10 кораба годишно.

В бюджета за 2025 г. е предвидено закупуването само на половината от необходимото количество. И сега знаем защо. Просто казано, корабостроителната индустрия на ВМС на САЩ изпитва недостиг на квалифицирани работници и едва успява да построи дори корабите, които са поръчани, но е абсолютно неспособна да увеличи строителството.

Това е стряскащото заключение от задълбочен преглед на корабостроителната индустрия, който министърът на ВМС на САЩ Карлос дел Торо нареди през януари. Американската военна преса прегледа резултатите от теста и флотът бързо потвърди подробностите.

Седем големи корабостроителни компании – BathIron Works в Мейн, Electric Boat в Кънектикът, Newport News във Вирджиния, Austal в Алабама, Huntington Ingalls в Мисисипи, Fincantieri в Уисконсин и NASSCO в Калифорния – изостават с няколко години от графика по големи корабостроителни проекти. Още: САЩ де факто предупреди Иран да не доближава американски военни кораби

Проблемът

Основният проблем е кадровият. Корабостроителниците губят квалифицирани работници по-бързо, отколкото могат да наемат нови. А самият флот изпитва затруднения с комплектоването на конструкторските си бюра, които изготвят проекти и чертежи за корабостроителите. Пазарът на труда в корабостроенето "се движи в негативна посока в много региони", каза Николас Гертин, съветник на министъра на отбраната Лойд Остин, пред репортери. Експертизата на Гертин е специално в корабостроенето.

Според него основната причина за кадровата криза е хаосът, който настъпи в бранша по време на пандемията от Ковид и борбата с нея. Степента на загуба на квалифицирана работна ръка зависи от броя на съкращенията и пенсионирането на корабостроителите и се увеличава, когато има твърде малко обучени работници, които да ги заменят. Този процент на загуби се е "удвоил от началото на пандемията, а в някои случаи е дори по-висок", каза Гертин.

Но Ковид не е единствената причина корабостроителниците да губят хора. Заслужава да се отбележи, че нивото на безработица в Съединените щати е изключително ниско. През февруари беше едва 3,9%. Американската икономика процъфтява и много индустрии (не само военноморското корабостроене) отчаяно търсят да намерят хора. Още: Достатъчно мощен ли е флотът на Русия, за да спре този на САЩ при Сирия?

С твърде малкото работници корабостроителниците изостават от графика за 88-те кораба, които флотът поръча през последните години, но все още не е получил.

Доставката на първата фрегата от клас Constellation, която се строи в дока на Fincantieri, беше отложена от 2026 г. за 2029 г. Пускането в експлоатация на първата подводница от клас Columbia (Колумбия), която се строи в корабостроителниците Electric Boat и Newport News, беше отложено от 2027 г. на 2028 г. или дори 2029 г. Две партиди нови подводници от клас Virginia (Вирджиния), които също се строят в доковете на Electric Boat и Newport News, ще бъдат доставени с 3 години закъснение. Доставката на следващия самолетоносач от клас Ford в Нюпорт Нюз се забавя с 2 години.

Има ли решение?

С толкова много проекти, които изостават от графика и работната сила в корабостроенето намалява, не е изненадващо, че ВМС на САЩ не са склонни да натоварват вече затруднената индустрия с нови договори. Какъв е смисълът да се поръчва нов кораб, ако няма кой да го построи?

Също така не е изненадващо, че командването на ВМС иска да похарчи значителна част от бюджета за 2025 г. за възстановяване на индустриалната база и увеличаване на персонала. Заявката за бюджет включва 7 милиарда долара инвестиции за подобряване на производителността и укрепване на веригите за доставки в индустрията. Повече от половината от тези средства ще бъдат инвестирани в корабостроителници, където се правят подводници.

Изглежда командването на ВМС разбира, че проблемите на индустрията трябва да бъдат решени точно сега, за да се развива тя по-късно. Проектантите прогнозират рязко увеличение на поръчките за строителство на кораби през следващите години: 11 през 2026 г., 14 през 2027 г. и 13 през следващите три години. Още: Американският флот запазва присъствието си в Черно море

В тази ситуация 2025 г. изглежда по-скоро като пауза в корабостроенето, по време на която ВМС ще поръчват по-малко кораби, за да харчат повече пари за решаване на проблемите на поддържащите индустрии. По този начин корабостроенето ще може да се справи с колосалното количество работа, което го очаква от 2026 г.

Ако обаче модернизацията на индустрията се провали и фирмите наемат по-малко хора, отколкото губят, дългосрочните последици за готовността на ВМС на САЩ ще бъдат сериозни. По отношение на броя на корабите американският флот вече е по-малък от китайския.

Китайските военни кораби обикновено са по-малки и по-слабо въоръжени от американските. Средно САЩ строят по-малко кораби от Китай, но те са по-мощни. Въпреки това всяка година, в която американската индустрия не успява да се справи с графика за строителство и не пуска в експлоатация нови военни кораби, китайското корабостроене набира скорост и догонва САЩ по отношение на тонаж и огнева мощ.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари