Forbes: Западът изпадна в паника заради "старите" кораби на Путин

77727
Forbes: Западът изпадна в паника заради "старите" кораби на Путин
Снимка: Getty images

Десантните кораби на военноморския флот (ВМФ) на Русия изплашиха Запада и принудиха Вашингтон да промени плановете по създаването на леки скоростни лодки. Москва демонстрира как може да стреснеш противника с помощта на не много нови, но страшни съдове. Гамбитът на Путин, според статия на Forbes, която представяме без редакторска намеса, показва колко са важни именно десантните модели.

През януари Русия изпрати в Черно море остаряла флотилия от шест миниатюрни десантни кораби и  изплашената Европа се разтревожи. Едва видяла тези, в осъвременени варианти на някога вездесъщия  американски танкодесантен кораб LST от времената на Втората световна война, Швеция прехвърли своите въоръжени сили, а Финландия се забезпокои относно демилитаризираните Аландски острови. Страните зад пределите на Балтийско море отделиха най-съвременните военни ресурси за съпровождането на тази флотилия около Европа през Средиземно море към Украйна. Но независимо от шума единственото, което постигна руската флотилия е да докаже практическата полза от десантните кораби, а Корпусът на морската пехота на САЩ получи повод да възобнови своите отдавнашни усилия по връщането в състава на американския флот на LST от "старата школа". 

Военните конфликти, които изискват внимание през 2022 година

Съветът по международни отношения (Council on Foreign Relations, CFR) — частна американска организация в сферата на международнит...

Макар да не е изключено руският президент Владимир Путин да види и дългосрочните последици от своя малък морски гамбит и да съжали, първоначалната реакция на Запада вероятно му е харесала. Засега това беше майсторски клас по използването на скромни и дори жалки военно-морски подразделения - как да извлечем максимална изгода от стари и не много мощни кораби, които западните ВМС отдавна биха изхвърлили.. 

Руската експедиция от пет десантни кораба от проект 775  (по класификацията на НАТО Ropucha, на полски "жаба") и един нова, но вече остарял кораб от класа "Иван Грен" (проект 11711) е много малка. Водоизместването на корабите е от 4000 до 5000 тона (за сравнение един американски десантен кораб от клас "Сан Антонио" (LPD-17) има водоизместване 25 000 т. Освен това руските десантни съдове са много остарели. В състава на руската оперативна група влязоха първите кораби от проекта 775, които са на служба вече четвърто десетилетие.

Непропорционалният отговор на Запада е мълчаливото признание за това, че дори неголеми и незначителни във военно отношение десантни кораби при творческо използване ще създадат маса проблеми в крайбрежните зони на развития свят. А внимателният надзор на Запада над руския флот позволява да се предположи, че на руските кораби могат да бъдат установени дори екзотични "нарушители на спокойствието" - ядрено оръжие, съвременни морски мини или ракети. 

Но излизането на руския десант показва на какво са способни агресивните военноморски сили (ВМС) с бойни единици от втори ешалон. А това от своя страна ще се отрази на общественото мнение, докато Вашингтон разглежда запитването от Корпуса на морската пехота на приемника на LST под названието LAW – лек десантен кораб.

Връщането към класическата конструкция на LST е напълно оправдан. Скромните LST някога са били важна част от ВМС на САЩ. Само по време на Втората световна война са били построени 1000 кораба и с разпространението им по целия флот тези прости и удобни кораби са се използвали за всички видове ключови и спомагателни мисии на МВФ - като мобилни болници, плаващи спасителни бази, складове, платформи за огнева поддръжка и други. Базовата конструкция за тези години не се е променила много. Както проекта 775 от епохата на 70-те години, американските LST от времената на Втората световна война са тежали около 4000 т, а дължината им е била около 105 м. Ако проектът LAW бъде допуснат габаритите ще бъдат аналогични. 

Advance: Как капитализмът подчини науката и медицината

През последните месеци във връзка с пандемията, мнозина се осланят на науката, говорят за необходимостта да ѝ се вярва и подчертават не...

Част от теоретиците смятат идеята за провал. Могъщите корабни строители, заинтересовани в създаването на големи и скъпи десантни кораби виждат в LAW реална опасност. Високотехнологичните сили на ВМФ се надсмиват - за тях LAW е само "голяма цел." Много морски пехотинци дори гадаят как биха оцелели на брега с подобна поддръжка. Дори Конгресът е настроен скептично. 

Мнозина във Вашингтон смятат, че LAW е опит на Корпуса на морската пехота да съхрани актуалността си. Съществува дори някакво злорадство. 

Но за морската пехота LAW е път към легитимността на съвременните бойни действия и възможност за експедиционните войски да помогнат на флота, използвайки "мобилни, малко забележими, устойчиви и относително лесни в обслужването и поддръжката военно-морски експедиционни сили", за да затворят достъпа към морето на противника, да осигурят контрол или да поддържат флота. 

Това е рисковано предложение, но ако LAW бъдат построени в достатъчно количество Корпусът на морската пехота ще може да участва в почти всички видове дейности, необходими за поддържането на съвременните сили.

Нито една концепция за водене на война не е идеална, но да се игнорира LAW, от страна на Вашингтон е крайно недалновидно. В най-лошия случай LAW ще изпълнява полезни битови задачи, те безусловно ще облекчат прехвърлянето между сцените на военните действия, а в най-добрия случай ще изведат морските пехотинци на преден план, където те ще попаднат на първите страници на вестниците, тревожейки съперниците и дразнейки опозицията, точно, като Владимир Путин направи със своите "жаби." 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари